Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proszę o pomoc
To bardziej wierzysz lekarzowi czy ludziom? Pamiętaj, że my nie mamy takiej wiedzy jak oni. Ja przed postawieniem diagnozy SM sama na własny rachunek poszłam i zrobiłam testy na boreliozę bo miałam objawy podobne do ktoś, kto ją miał.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
(05-01-2025, 09:08)Bubka napisał(a): To bardziej wierzysz lekarzowi czy ludziom? Pamiętaj, że my nie mamy takiej wiedzy jak oni. Ja przed postawieniem diagnozy SM sama na własny rachunek poszłam i zrobiłam testy na boreliozę bo miałam objawy podobne do ktoś, kto ją miał.
 Wiem ale wizja ten choroby mnie dobija i to ze oczywiście internet pokazał mi wszystkie objawy jakie ja mam 5lat temu byłem sprawnym chłopakiem chodziłem na siłownie wiązałem z tym przyszłość brałem sterydy ale lekarze mówią że to nie od nich Smutny
Odpowiedz
No i teraz popatrz - miałeś  2x skierowanie na zbadanie przeciwciał - nie poszedłeś, 2x skierowanie na boreliozę - nie poszedłeś...dlaczego? Naczytałeś się w necie o objawach sm i panikujesz, ale nie robisz nic, żeby cokolwiek wykluczyć. Miałeś robione CRP? Skutki brania sterydów też mogą być różne, np. dotyczące układu szkieletowo-mięśniowego, może warto poszukać w tym kierunku. Na Twoim miejscu zaczęłabym sama szukać przyczyn, a nie czekała na wizyty u lekarzy, którzy odsyłają Cię od jednego do drugiego.
Odpowiedz
(05-01-2025, 18:59)yasmina napisał(a): No i teraz popatrz - miałeś  2x skierowanie na zbadanie przeciwciał - nie poszedłeś, 2x skierowanie na boreliozę - nie poszedłeś...dlaczego? Naczytałeś się w necie o objawach sm i panikujesz, ale nie robisz nic, żeby cokolwiek wykluczyć. Miałeś robione CRP? Skutki brania sterydów też mogą być różne, np. dotyczące układu szkieletowo-mięśniowego, może warto poszukać w tym kierunku. Na Twoim miejscu zaczęłabym sama szukać przyczyn, a nie czekała na wizyty u lekarzy, którzy odsyłają Cię od jednego do drugiego.

Nie chodziłem ponieważ lekarz wystraszył mnie tym sm i szukałem wizyt u neurologów ponieważ powiedział żę to nie wygląda na borelioze.
Tak CRP miałem robione chyba ze 4 razy z morfologia zawsze było w normie.
Ma Pani racje w tym tygodniu spróbuje zrobic badania w kierunku boreliozy
Odpowiedz
(05-01-2025, 19:16)Doman123 napisał(a):
(05-01-2025, 18:59)yasmina napisał(a): No i teraz popatrz - miałeś  2x skierowanie na zbadanie przeciwciał - nie poszedłeś, 2x skierowanie na boreliozę - nie poszedłeś...dlaczego? Naczytałeś się w necie o objawach sm i panikujesz, ale nie robisz nic, żeby cokolwiek wykluczyć. Miałeś robione CRP? Skutki brania sterydów też mogą być różne, np. dotyczące układu szkieletowo-mięśniowego, może warto poszukać w tym kierunku. Na Twoim miejscu zaczęłabym sama szukać przyczyn, a nie czekała na wizyty u lekarzy, którzy odsyłają Cię od jednego do drugiego.

Nie chodziłem ponieważ lekarz wystraszył mnie tym sm i szukałem wizyt u neurologów ponieważ powiedział żę to nie wygląda na borelioze.
Doman, nie Pani - tu jesteśmy wszyscy na Ty Uśmiech . I nie spróbujesz... tylko zrobisz. Ja po otrzymaniu diagnozy sm i tak poszłam sama zrobić badania na boreliozę, bo wiem, że objawy są podobne i chciałam mieć pewność. W czasie diagnozy/10 lat temu/ usłyszałam, że do miesiąca stracę wzrok, a jak miałam drugi rzut, że mam guza mózgu. Musisz sam zadbać o siebie i szukać przyczyny. A jeżeli chcesz wykluczyć sm i odzyskać spokój poszukaj lekarza specjalizującego się w diagnostyce i leczeniu sm. Napisz skąd jesteś w tym dziale  https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...um-55.html , może ktoś poleci jakiegoś lekarza.
Ale na pewno spróbuj trochę się uspokoić.
Odpowiedz
W sumie teraz przy diagnozowaniu sm od boreliozy się zaczyna. Nie wiem, ile w tym prawdy... Tak mi kuzynka, która pracuje na neurologii kiedyś powiedziała.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
(05-01-2025, 19:34)yasmina napisał(a):
(05-01-2025, 19:16)Doman123 napisał(a):

Doman, nie Pani - tu jesteśmy wszyscy na Ty Uśmiech . I nie spróbujesz... tylko zrobisz. Ja po otrzymaniu diagnozy sm i tak poszłam sama zrobić badania na boreliozę, bo wiem, że objawy są podobne i chciałam mieć pewność. W czasie diagnozy/10 lat temu/ usłyszałam, że do miesiąca stracę wzrok, a jak miałam drugi rzut, że mam guza mózgu. Musisz sam zadbać o siebie i szukać przyczyny. A jeżeli chcesz wykluczyć sm i odzyskać spokój poszukaj lekarza specjalizującego się w diagnostyce i leczeniu sm. Napisz skąd jesteś w tym dziale  https://www.stwardnienierozsiane.info/fo...um-55.html , może ktoś poleci jakiegoś lekarza.
Ale na pewno spróbuj trochę się uspokoić.
Rozumiem 5lat temu gdy zaczely sie problemy z tym powrozkiem zeszło sie to z diagnoza mojej mamy u której wykryto nowotwór i od tamtej pory myślałem tylko o Nowotworach białaczkach chłoniakach(przez te węzły) a teraz tylko o tym sm nie umiej inaczej może z tego względu ze mam 23lata mam takie myśli ze nie będzie już jak kiedyś jedna z lekarzy w moim ośrodku na wizycie stwierdziła ze mam stan przed nerwicowy a druga ze niby depresje zaznaczę tylko ze właśnie pierwsza morfologię miałem ze względu powrozka tak to nawet bym nie widział ze mam 12 odchyleń w morfologi?
Odpowiedz
Doman - nie myśl jak będzie tylko znajdź przyczynę. A wizyta u psychiatry też na pewno pomoże.
Odpowiedz
Ojej Uśmiech SM nie jest takie straszne jak go malują
Na to się od razu nie umiera. Mój neurolog pamiętam jak 5 lat temu mi powiedział "czy ja naprawdę myślę że mam tą straszna nieuleczalna chorobę" -super komentarz Duży uśmiech! Pamiętam Go jak dzisiaj. Potem już w sumie wiedziałam że to SM przy kolejnych objawach ale uspokoiłam się zdecydowanie i od razu Ci nóg nikt nie odcina... A najwięcej leży właśnie w głowie-w nastawieniu człowieka.

I Ty musisz zacząć od tego żeby się uspokoić. Zrób testy na boreliozę a potem rezonans kontrolny. I nie panikuj.
Odpowiedz
Badania na boreliozę i kilka innych chorób robi się, żeby je wykluczyć, bo mają podobne do SM objawy, a jako tako testu na SM nie ma i dlatego diagnoza "stwardnienie rozsiane" stawiana jest po wykluczeniu innych możliwych chorób.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości