Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
Hej, tec nie może aktywować wirusa jc, i sądzę że jest bardzo bezpiecznym lekiem, sama biorę rok i czuję się dobrze, czasem są jakieś pogorszenia, ale po roku nie mam żadnych nowych lub aktywnych zmian i wyniki badań w porządku. Czemu lekarz proponuje Ci leki II linii zamiast zmienić, na coś innego, choćby na tec, która jest obecnie chyba najnowszym lekiem? Jak się w ogóle czujesz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Pierwszy rzut w tym roku miałem zapalenie nerwu drugi na nogi i ten znowu podobny do drugiego ale lżejszy. Ogólnie nie mogę narzekać jeszcze 3 tyg. temu grałem w piłkę nożną. Na copaxone nie miałem rzutów przez 4 lata tylko teraz mi się trafiły 3 w krótkim czasie. Chodzę praktycznie normalnie tylko trochę dziwne nogi, bola , pieką, i męczyły się szybciej ale po 3 dniach już więcej sił na razie bez solu.
Odpowiedz
A w ogóle miałeś już jakieś inne leki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Może spróbuj jeszcze Tecfidery bo w razie czego masz jeszcze jakieś pole. A tak jak już zaczniesz II linię to gdyby coś się działo to już nie mają na co zmienić. Takie jest moje zdanie
Odpowiedz
Wcześniej brałem interferon ,ale żałuję bo rozwalił mi tarczycę i zmieniono na copaxone. Ja nie chcę leków 2 lini. Bo trochę dużo skutków ubocznych.
Odpowiedz
To pytaj lekarza o tecfideręUśmiech i będzie dobrzeUśmiech
Odpowiedz
U mnie wczoraj kolejna wizyta, kolejne wyniki badań i kolejne 3 opakowania Tecfidery w domu.
Limfocyty powoli spadają, 2018-02: 1.83, 2018-04: 1.8, 2018-07: 1.73, więc powoli zbliżam się do dolnej granicy zakresu referencyjnego.
8.5 miesiąca od początku minęło, raczej odkąd zaczęła działać 0 problemów.
A na początku października rezonans po roku (a dokładnie 11 miesiącach) leczenia  Śpiący
Odpowiedz
PowodzeniaUśmiech ja mam limfocyty po roku 1.0 także Twoje są na całkiem przyzwoitym poziomie
Odpowiedz
(25-07-2018, 13:51)hela napisał(a): PowodzeniaUśmiech ja mam limfocyty po roku 1.0 także Twoje są na całkiem przyzwoitym poziomie

A ja jestem ciekawa co mi wyjdzie sierpien/ wrzesien w rocznym mri. No i niedlugo bede miec badania krwi i moczu po tym jak zmienili mi Betaferon na Tecfidere. Napisze wam ze tak dobrze znosze leczenie - w koncu! Ze nie mysle nawet o tym co pokażą badania.
Odpowiedz
Ja już nawet nie myślę co mi tam wyjdzie niby O i tak niczego nie zmienia. Na początku jak wypadlam z norm to się mega stresowalam a teraz wszystko na lajcie
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości