Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Możliwe SM?
Pierwsza lekarka dawała mi skierowanie na SOR ale w koncu nie pojechałem, bo już dostałem termin na rezonans od razu i poszedlem do neurologa. Zresztą nie wiem czy by mnie tak łatwo przyjęli tam :/ Ten rezonans teraz to byłby dla mnie taki stres, że średnio sobie to wyobrażam teraz szczerze mówiąc Smutny No ale wiem, że masz rację pewnie.

(12-06-2022, 23:29)Karolina7 napisał(a): Hej, ogólnie to dretwienia, dziwne uczucia na nogach i rękach to sprawka zmian w rdzeniu a nie mózgu.
Ale to w takim razie może miałbym wtedy objaw Lhermitte’a? Z tego co czytałem to jest dość wyraźne uczucie, ja to tyle razy sprawdzałem że raczej bym zauważył.
Odpowiedz
(12-06-2022, 23:36)bert napisał(a):
(12-06-2022, 23:29)Karolina7 napisał(a): Hej, ogólnie to dretwienia, dziwne uczucia na nogach i rękach to sprawka zmian w rdzeniu a nie mózgu. Wiem, bo jak zaczęła mi mrowić druga ręka to neurolog w szpitalu mi powiedziała po przejrzeniu płyty, że widzi tam zmiany i to to wyjaśnia. Nie pamiętam, robiłeś rezonans kregoslupa? Jeżeli tam nic nie ma to olalabym temat SM zupełnie a przyczyn szukała gdzieś indziej.

Hmm nie, robiłem tylko rezonans odcinka lędźwiowo-krzyżowego, tam było czysto, ale tam tylko stożek widać, więc to pewnie niewiele wnosi. Dostałem ten rezonans, bo neurolog podejrzewała, że to może pochodzić od kręgosłupa. Nikt nie zasugerował nigdy rezonansu rdzenia :/ Tzn ona powiedziała, że może w przyszłości za jakiś czas zrobimy jeszcze piersiowy ewentualnie, żeby było do kompletu, ale wtedy bardziej myślała o kręgosłupie, nie wiem czy chodziło jej o rdzeń też.

Pytałem wszystkich neurologów czy powinienem zrobić rezonans rdzenia/punkcję i wszyscy mówili że nie ma potrzeby. Może dlatego, że głowę uznają za "czystą"? A z tego co czytałem tutaj jak w mózgu czysto to małe jest prawdopodobienstwo zmian w samym rdzeniu chyba? Może faktycznie ten rezonans jest czysty.

Ja przynosiłam rezonans szyjnego i piersiowego. Nie wiem gdzie ona to dokładnie wyhaczyla ale nie potrzebowała nawet opisu od radiologa. Tylko tak jak mówię, moja ręka była zdretwiała od dłoni po pachę od listopada 2021, puściło całkiem dopiero teraz choć opuszki nadal mają igiełki. To nie przechodziło i nie pojawiało się, po prostu było non stop.
Jest tu jedna koleżanka co ma zmiany tylko w rdzeniu ale z tego co pamiętam to jej dretwienia tez nie przechodziły w ciągu dnia ale byly caly czas do końca rzutu.
Niemniej zrobiłabym dla świętego spokoju chociaż jak mówię Twoje objawy nie wyglądają na SM. 
Ja też pracuję w IT ale od kompa nigdy mi ręce nie drętwiały. Może masz coś z kręgosłupem, mojej mamie tak drętwieją ręce i chodziła na rehabilitacja właśnie na kręgosłup.

Odnośnie lhermitte'a - nie wiem, jak sięgnę pamięcią to kiedyś zdretwiały mi opuszki palców na jakiś czas ale lehrmitte nie miałam. Pojawił się dopiero teraz. Nie każdy ma ten objaw mimo zmian w rdzeniu z tego co się orientuję
Odpowiedz
Mi też drętwieje od dłoni pachę, ale wydaje mi się, że nie jest to ciągłe. Tzn może inaczej, przez większość czasu czuję pewne odrętwienie, ale takie dosłownie minimalne, jakbym się nad tym nie skupił to bym może nie zauważył nawet. Tak dosłownie o 3-4% zmniejszone czucie w stosunku do "stanu normalnego". I to się utrzymuje przez długi czas (kilka godzin?), teraz zaczynam się zastanawiać czy nie przez cały czas, ale wydaje mi się że są momenty kiedy jest ok. Ale to jest tylko takie właśnie zmniejszone czucie tylko, bez żadnych igiełek itd, więc nie wiem czy to nazwać drętwieniem w ogóle. Natomiast pod wpływem jakiegoś ucisku, wysiłku pojawia się faktyczne drętwienie już silniej odczuwalne z igiełkami itd i to jest bardziej punktowo np sama dłoń albo wybrane palce i dosłownie po kilkunastu sekundach ustępuje.

Dodam, że kolega jeszcze podesłał moje wyniki swojej znajomej neurolog, więc też niedługo powinienem dostać jeszcze jedną opinię, czy uważa że powinienem robić jakieś dodatkowe badania teraz czy nie, więc zobaczę co ona powie.

Teraz to mi już w ogóle jakoś zimno się zrobiło, mam gęsią skórkę ciarki, a ciepło w mieszkaniu. Ale to już może ze stresu, nie wiem, mocno się tym stresuję wszystkim.
EDIT: A teraz już gorąco, zwłaszcza na twarzy, jakbym na słońcu siedział długo :/ Niepokoi mnie też trochę to, że część objawów faktycznie odpuściła (napięcie w mięsniach, fascykulacje) a pojawiło się to drętwienie :/ Zaczynam się nawet zastanawiac czy to nie mógłby być rzut, ale ktoś tu już pisał chyba wcześniej, że gdybym miał rzut to bym zauważył, a te wszystkie dolegliwości są raczej subtelne póki co. Ale jednak trochę się boję teraz. W ostatnim czasie piłem trochę alkoholu, potem dość intensywny tydzień na siłowni.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Wiem, że nie chcecie mnie wystraszyć tylko pomóc. Miałem iść na kontrolę do neurologa w lipcu ale chyba pójdę wcześniej, albo na ten sor faktycznie.
Odpowiedz
Hej, myślę że popadasz w paranoje I bezsensu sie nakrecasz. Byles u 6- sciu neurologow, porobiles badania, wykluczono sm. Dlaczego sie nakręcasz tak bardzo? Ilu lekarzy chcialbyś jeszcze zobaczyć? Bo chyba nie rozumiem. Gdybym ja wsłuchiwała sie w siebie tak bardzo to chyba bym zwariowała w przeciągu kilku dni. U kazdej zdrowej osoby zapiszczy nieraz u uchu, zazgrzyta w karku albo przejdzie mu dreszcz z zimna po grzbiecie . I co Wy z tym SORem? To jest szpitalny oddział ratunkowy dla nagłych wypadkow a nie laboratoruim do wykonywania badan diagnostycznych na zyczenie.
Odpowiedz
Dzięki Monika! Też mi się wydaje, że już teraz sam się nakręcam, jeszcze parę dni temu było ok a teraz na nowo zacząłem o tym myśleć i od razu nowe objawy dostrzegam :/ Przy tężyczce alkohol i stres też nie pomagają, więc może to tylko nasilenie tężyczki. Mówiłem wszystkim lekarzom o tych drętwieniach i oni wszyscy twierdzą że to od tężyczki właśnie. Ale oczywiście nie bagatelizuję też tego co wszyscy tutaj piszą. Myślę że najrozsądniej będzie jak spróbuję na razie wyłączyć na trochę myślenie, wybiorę się w najbliższym czasie na kontrolę do neurologa, opowiem o nowych objawach i zobaczę czy to jakoś zmieni jej opinię.

Ogólnie już przed wizytą u ostatniej neurolog sobie założyłem, że jak ona powie mi to samo co poprzedni to odpuszczam temat SM (przynajmniej o ile się jakoś diametralnie nie pogorszy). Ona mnie bardzo uspokoiła, powiedziała że zrobiłem już naprawdę bardzo dużo badań, nawet zasugerowała że robienie kolejnych badań byłoby już dla mnie "niezdrowe". I ta wizyta bardzo mnie uspokoiła, praktycznie zapomniałem o SM, skupiłem się na tężyczce. Sam nie wiem czemu teraz do tego nagle wróciłem.

(13-06-2022, 00:02)Karolina7 napisał(a): Może masz coś z kręgosłupem, mojej mamie tak drętwieją ręce i chodziła na rehabilitacja właśnie na kręgosłup.

Tak właśnie podejrzewała jedna neurolog, tylko skupiła się na nogach na razie i dlatego dostałem to skierowanie na rezonans LS. Dostałem też od niej skierowanie na rehabilitację kręgosłupa, poszedłem na pierwszą wizytę, tam mnie dość dokładnie przebadali, ale powiedzieli że jest ok i nie ma czego za bardzo rehabilitować Duży uśmiech
Robiłem też rentgen kręgosłupa szyjnego jakoś w styczniu, ale przypuszczam, że w tym badaniu i tak nie da się wykryć zmian demielinizacyjnych?
Odpowiedz
Słuchaj, te drętwienie to nie jest na zasadzie 'chyba mi coś zdretwiało' tylko wiedziałbyś, że jest coś nie tak. Ja nie mogłam szklanki unieść tą ręką, bo nie czułam ile siły w to wkładam, nie mogłam kluczy znaleźć w torebce, bo nie do końca czułam co dotykam. Więc naprawdę możesz dla świętego spokoju zrobić sobie rezonans jeżeli dostaniesz skierowanie ale jak już wyżej wspomniałam te objawy naprawdę nie wskazują na SM.
Odpowiedz
U mnie to jest tak, że czuję, że coś jest inaczej w prawej ręce (od palców do barku albo nawet jeszcze dalej trochę) przez większość czasu, ale jest to na tyle subtelne uczucie, że w niczym mi nie przeszkadza. No na pewno nie jest to jakieś silne uczucie, które by w ogóle powodowało jakiś dyskomfort, po prostu czuję że "coś jest trochę inaczej". Kurcze, tak sobie myślę, że przecież neurolodzy wiedzą, że drętwienie jest związane ze zmianami w rdzeniu a wszystkim wspominałem o tym drętwieniu i nikt nie zasugerował rezonansu. Dodam jeszcze, że to nie tak że poszedłem do pierwszych lepszych przypadkowych lekarzy. Znajomy, który pracuje w ochronie zdrowia, podpytał i polecił mi ponoć najlepszych specjalistów od SM w Krakowie, więc też ciężko mi sobie wyobrazić żeby oni wszyscy coś przeoczyli.

Teraz co prawda mam gęsią skórkę na obu rękach i uczucie zimna, ale to już wydaje mi się że może być powodowane lękiem/stresem bo trochę się nakręciłem znowu niepotrzebnie. Albo taka reakcja na zmianę temperatury, bo gęsia skórka pojawia się jak wyjdę na balkon np, chociaż nie jest jakoś szczególnie zimno na zewnątrz.

@Karolina7 a jeszcze tak dopytam, chociaż widzę że to czego ja doświadczam to jest coś zupełnie innego niż to co Ty miałaś. Ale miałaś też na początku takie lekkie uczucie drętwienia czy od razu jak się pojawiło to było intensywne?
Odpowiedz
(12-06-2022, 23:57)bert napisał(a): Pierwsza lekarka dawała mi skierowanie na SOR ale w koncu nie pojechałem, bo już dostałem termin na rezonans od razu i poszedlem do neurologa. Zresztą nie wiem czy by mnie tak łatwo przyjęli tam :/ Ten rezonans teraz to byłby dla mnie taki stres, że średnio sobie to wyobrażam teraz szczerze mówiąc Smutny No ale wiem, że masz rację pewnie.

(12-06-2022, 23:29)Karolina7 napisał(a): Hej, ogólnie to dretwienia, dziwne uczucia na nogach i rękach to sprawka zmian w rdzeniu a nie mózgu.
Ale to w takim razie może miałbym wtedy objaw Lhermitte’a? Z tego co czytałem to jest dość wyraźne uczucie, ja to tyle razy sprawdzałem że raczej bym zauważył.

(13-06-2022, 11:46)bert napisał(a): U mnie to jest tak, że czuję, że coś jest inaczej w prawej ręce (od palców do barku albo nawet jeszcze dalej trochę) przez większość czasu, ale jest to na tyle subtelne uczucie, że w niczym mi nie przeszkadza. No na pewno nie jest to jakieś silne uczucie, które by w ogóle powodowało jakiś dyskomfort, po prostu czuję że "coś jest trochę inaczej". Kurcze, tak sobie myślę, że przecież neurolodzy wiedzą, że drętwienie jest związane ze zmianami w rdzeniu a wszystkim wspominałem o tym drętwieniu i nikt nie zasugerował rezonansu. Dodam jeszcze, że to nie tak że poszedłem do pierwszych lepszych przypadkowych lekarzy. Znajomy, który pracuje w ochronie zdrowia, podpytał i polecił mi ponoć najlepszych specjalistów od SM w Krakowie, więc też ciężko mi sobie wyobrazić żeby oni wszyscy coś przeoczyli.

Teraz co prawda mam gęsią skórkę na obu rękach i uczucie zimna, ale to już wydaje mi się że może być powodowane lękiem/stresem bo trochę się nakręciłem znowu niepotrzebnie. Albo taka reakcja na zmianę temperatury, bo gęsia skórka pojawia się jak wyjdę na balkon np, chociaż nie jest jakoś szczególnie zimno na zewnątrz.

@Karolina7 a jeszcze tak dopytam, chociaż widzę że to czego ja doświadczam to jest coś zupełnie innego niż to co Ty miałaś. Ale miałaś też na początku takie lekkie uczucie drętwienia czy od razu jak się pojawiło to było intensywne?

Za bardzo sobie wkręcasz, naprawdę. Gęsią skórkę każdy ma jak jest zestresowany albo mu zimno. To nie objaw SM.
Pewnego dnia obudziłam się ze zdretwiałą ręką, to nie było lekkie uczucie. Nie mogłam nawet wody tą ręką w kranie okręcić bo nie czulam ile siły w to wkładam. W drugiej ręce mrowiły mi opuszki placów. Więc jak mówię na pewno byś zauważył, że coś jest nie tak. To drętwienie zaczelo schodzić po 3 miesiącach stopniowo, najpierw odzyskalam czucie w ramieniu, potem przedramieniu a na samym końcu w dłoni. W sumie po 8 miesiącach wrociła do normy.
Jak się tak boisz to zrób sobie rezonans kręgosłupa prywatnie. Na mri głowy widać już kawałek szyjnego i jak coś widzą to opisują. Przynajmniej u mnie tak było. Ale tak jak już wiele razy mówiłam Twoje objawy naprawdę nie przypominają tych w SM.
Odpowiedz
Bart, wyluzuj , wyłącz myslenie I przede wszystkim wylacz komputer bo samodiagnozowanie sie przez Internet to zly pomysl.
Odpowiedz
Dzięki, już czuję się trochę lepiej jak tak bardzo o tym nie myślę Uśmiech Nawet to drętwienie prawej ręki trochę chyba odpuściło, albo mi się wydaje. Nie wiem czy przeszło całkiem no ale na pewno jest mniej odczuwalne niż było rano. Może to rzeczywiście taka reakcja na ucisk podczas leżenia.

A jeszcze tak tylko dopytam dla własnego spokoju, bo ciężko było znaleźć o tym informacje. Coś takiego jak ja mam na nogach. Tzn po wyjściu z wody, spod prysznica jak skóra zaczyna osychać to mam takie wrażenie pozniej przez długi czas jakby to nie była woda tylko coś co "zaschło" mi na nogach i jak się ruszam to czuję takie hmm ściągnięcie, no jakby mi coś zastygło na skórze. Jak siedzę to tego nawet nie czuję, bardziej jak się ruszam chodzę, albo jak wyjdę na zewnątrz, zmiana temperatury itd. Planuję podpytać o to jeszcze neurologa, ale ktoś z Was się spotkał z czymś takim? Czy to w ogóle nie przypomina niczego w kontekście SM? To też jest dość subtelne uczucie. Dodam, że jak dotykam nóg to czuję normalnie raczej, nie zauważam żadnych różnic, to jest tylko takie uczucie na powierzchni skóry. Trochę takie uczucie porównywalne jak np (nie wiem czy stosowaliście) posmarujecie się olejkiem/balsamem z magnezem i to potem zasycha. A może ta moja skóra rzeczywiście jest po prostu sucha. Na początku myslałem, że to od twardej wody, ale z drugiej strony na innych częściach ciała tego nie czuję. A wiem że jest też coś takiego jak nerwica skóry to może to też to, nie będę się nakręcać.

Popytam neurologa o rezonans. Na pewno by mnie to bardzo uspokoiło jakbym zrobił i wyszedłby czysty. Tylko ja z tym badaniem mam taki problem, że po pierwsze dość mocno się go boję. Ze względu na samo przebywanie w ciasnym rezonansie. Już z głową było ciężko. A tutaj jeszcze głębiej by trzeba wjechać pewnie. Tzn nie mam klaustrofobii jako takiej ale troche mnie przeraża ta wizja. A po drugie, zwyczajnie boję się że coś tam wyjdzie i ten czas czekania na opis to by dla mnie były straszne tortury. Musiałbym się jakoś psychicznie do tego przygotować. Ale no nie jest to badanie, na które specjalnie chętnie bym poszedł. Mógłbym zrobić ale tylko jeśli faktycznie potrzeba, podpytam o to lekarza co sądzi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości