Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witam Was wszystkich
(14-05-2017, 11:06)Borówka napisał(a):
(14-05-2017, 00:16)klaudia26 napisał(a): Który odcinek najlepiej byłoby zbadać to niestety ci nie powiem... ja tak w ogóle to nie miałam rezonansu kręgosłupa tylko przy diagnozie jak robili rezonans głowy to "załapali" kawałek i były tam też zmiany. A przy ostatnich rzutach lekarz powiedział ze właśnie w rdzeniu na pewno się zmiany pojawiają (chociaż w mózgu tez są nowe). A też miałam problem z kręgosłupem i z nogami (i dodatkowo kilka innych).

I jak sobie z tym poradziłaś,czy rozwiązałaś jakoś problem z kręgosłupem i nogami.
  Kurczę kręgosłup to cały nasz stelaż i jest on niezbędny do prawidłowej postawy,poruszania się.

Z kręgosłupem w tej chwili jest lepiej. Objawy się wycofały. Jak długo stoję albo dużo chodzę to wieczorem ledwo się ruszam ale po takim normalnym dniu jest ok. A nogi powoli tez wracają do siebie. Ale biegać nie mogę. Najwyżej taki mały kawałek podczas zabawy z dziećmi nieraz przebiegnę a później musze usiąść i dać nogom odpocząć Oczko bo inaczej robią się właśnie jak z waty i nie mogę ustać. Ale poprawa jest więc liczę na to ze będzie jeszcze lepiej Uśmiech
Odpowiedz
(16-05-2017, 18:17)klaudia26 napisał(a):
(14-05-2017, 11:06)Borówka napisał(a):
(14-05-2017, 00:16)klaudia26 napisał(a): Który odcinek najlepiej byłoby zbadać to niestety ci nie powiem... ja tak w ogóle to nie miałam rezonansu kręgosłupa tylko przy diagnozie jak robili rezonans głowy to "załapali" kawałek i były tam też zmiany. A przy ostatnich rzutach lekarz powiedział ze właśnie w rdzeniu na pewno się zmiany pojawiają (chociaż w mózgu tez są nowe). A też miałam problem z kręgosłupem i z nogami (i dodatkowo kilka innych).

I jak sobie z tym poradziłaś,czy rozwiązałaś jakoś problem z kręgosłupem i nogami.
  Kurczę kręgosłup to cały nasz stelaż i jest on niezbędny do prawidłowej postawy,poruszania się.

Z kręgosłupem w tej chwili jest lepiej. Objawy się wycofały.  Jak długo stoję albo dużo chodzę to wieczorem ledwo się ruszam ale po takim normalnym dniu jest ok. A nogi powoli tez wracają do siebie. Ale biegać nie mogę. Najwyżej taki mały kawałek podczas zabawy z dziećmi nieraz przebiegnę a później musze usiąść i dać nogom odpocząć Oczko bo inaczej robią się właśnie jak z waty i nie mogę ustać. Ale poprawa jest więc liczę na to ze będzie jeszcze lepiej Uśmiech
  A co Ci pomogło,że Ci się poprawiło?
  Życzę dużo siły i jeszcze lepszej poprawy ?
Odpowiedz
Miałam solu medrol podczas rzutu. Poza tym ogólnie jestem aktywna (głównie dzięki dzieciom bo to z nimi bardzo dużo robię) i myślę że to tez ma wpływ na moja sprawność.
Odpowiedz
(17-05-2017, 13:35)klaudia26 napisał(a): Miałam solu medrol podczas rzutu. Poza tym ogólnie jestem aktywna (głównie dzięki dzieciom bo to z nimi bardzo dużo robię) i myślę że to tez ma wpływ na moja sprawność.

Ruch napewno ?Czyli można powiedzieć,że solu medrol Cię podniósł?
Ja to najgorsze jak się schylę a kucnąć to już nie wspomnę często kończy się.ze nie mam
siły wstać to padam na pupcie.
Odpowiedz
No tak. Solu mi pomogło chociaż objawy nie wycofały się całkiem ale było lepiej.
Odpowiedz
(17-05-2017, 21:13)klaudia26 napisał(a): No tak. Solu mi pomogło chociaż objawy nie wycofały się całkiem ale było lepiej.

I właśnie o to mi chodziło aby otrzymać odpowiedź
Dziękuję?
Monika napisał 28-05-2017, 13:09:
Część postów nt sterydów przeniosłam do wątku na ten temat: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...05#pid5505
Odpowiedz
U mnie chorobę prawdopodobnie przyspieszył lub uaktywnił ciąża i poród. Tak mi powiedzieli lekarze. Że czesto po ciąży jest pogorszenie. Z tego względu i z innych związanych z chorobą mam tylko córkę.
Ale z drugiej strony to córcia daje mi siłę.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Marinka ja mam trójkę dzieci i po żadnym porodzie nie miałam rzutu. Wiem ze po porodzie jest zwiększone ryzyko wystąpienia rzutu ale ostatnio słyszałam tez (od lekarki w szpitalu) ze przebyte ciąże dobrze wpływają na kobiety z sm.
Odpowiedz
(11-06-2017, 23:50)klaudia26 napisał(a): Marinka ja mam trójkę dzieci i po żadnym porodzie nie miałam rzutu. Wiem ze po porodzie jest zwiększone ryzyko wystąpienia rzutu ale ostatnio słyszałam tez (od lekarki w szpitalu) ze przebyte ciąże dobrze wpływają na kobiety z sm.

Klaudia to czy po porodzie nastąpi rzut czy nie to indywidualna sprawa. Zależy od zaawansowania choroby i jej aktywności. Niestety cześć kobiet źle przechodzi ten okres po porodzie i mogą zdarzyć się ciężkie rzuty. Rozmawiając z kobietami , które rodziły juz będąc chore to prawie każda miała rzut. Takze  ryzyko jest i trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw. Dziecko na pewno daje siłę do walki z chorobą ale trzeba też mieć siły fizyczne aby podołać opiece i wychowaniu dziecka.
Odpowiedz
Joanna wiem ze jest to indywidualna sprawa czy po porodzie rzut wystąpi czy nie. Tak samo jak indywidualny jest przebieg choroby u każdego z nas. Oczywiście trzeba liczyć się z takim ryzykiem ale moim zdaniem nie jest to powód żeby od razu z macierzyństwa rezygnować. Ja dwójkę dzieci urodziłam przed diagnozą ale trzecie juz po. Oczywiście każdy musi wziąć tez pod uwagę swój stan fizyczny i zdecydować czy da sobie rade z opieką nad dzieckiem czy dziećmi. Ja akurat znam kobiety z sm które po porodach czuły się dobrze. Jedna ma też trójkę dzieci druga ma dwójkę a trzecia jest właśnie w drugiej ciąży. Żadna z nich nie miała rzutu po porodzie. Także ryzyko oczywiście jest ale nie zawsze musi być źle.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości