Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niestety też mnie to dopadło.
Cześć wszystkim. Jestem tutaj nowy więc wypadałoby się przedstawić. Na imię mam Michał. Choruję na SM od prawie 20 lat. Na karku mam już 47 lat. Teraz kilka słów o mojej chorobie. Od momentu zdiagnozowania u mnie SM moje życie wyglądało zupełnie normalnie. Ciężko pracowałem nawet na dwa etaty i prowadziłem naprawdę aktywny tryb życia (rower, góry, pływanie). Miałem nie ukrywam gorsze dni ale naprawdę to bagatelizowałem aż rzuty były coraz bardziej mocniejsze. Aż w końcu przyszedł ten ostatni rzut. Dojechało mnie bardzo mocno. W ciągu kilku dni moje życie zmieniło się diametralnie. Z dnia na dzień stawałem się niepełnosprawną osobą. W tym ostatnim rzucie odjęło mi lewą stronę ciała. Oprócz tego zaatakowało mi układ moczowy (mięsień wypieracza) i w efekcie tego po wykonaniu badania urodynamicznego zostałem zacewnikowany. Oprócz tego dopadła mnie  zakrzepica i prawie nie widzę na lewe oko. No i jeszcze borykam się ze straszną spastyką. 
Niestety poruszam się na wózku inwalidzkim. To chyba wszystko co mam do powiedzenia o sobie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich chorych na SM.
Odpowiedz
Cześć Michał. Miło Cię poznać.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Hej. To Cie pozamiatało i to grubo. Ważne, że głowa pracuje.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
(19-09-2025, 20:54)Bubka napisał(a): Hej. To Cie pozamiatało i to grubo. Ważne, że głowa pracuje.

No niestety nadszedł ten czas. Tym razem SM wygrało walkę. Przez cały czas do tej pory nie poddawałem się ale Tym razem moja walka nie dała rady i pozamiatane grubo. Zaznaczam też że po prawie 20stu latach życia z tym bagnem trzymałem się nieźle ale teraz coraz mniej mam na to siły.
Odpowiedz
Michał, po prostu przychodzi czas, że człowieka poskłada nawet nie wie kiedy i tak na prawdę z dnia na dzień wszystko robi się do dupy. Nie mamy na to wpływu, niestety. Ja sobie żyłam spokojnie tak przez +/- 15 lat. I był rower, były góry, było wszystko. Potem był mega rzut poniewierający i już tego nie ma. Nie mam jeszcze wózka, jakoś czlapie. Ale tego wszystkiego już nie ma. I człowiek zaczyna za tym wszystkim tęsknić i nie może nic na to poradzić. Kończą się też znajomi, nawet na głupi telefon nie mają czasu. I człowiek sobie zaczyna zdawać sprawę, że tak już będzie raczej zawsze...
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Cześć Michał witaj wśród wybranych. Czy przez te 20 lat się leczyles ? Może trzeba po prostu zwolnić chwilowo i kiedyś nadejdą jeszcze te dobre dni
Odpowiedz
(21-09-2025, 17:18)Lusia98 napisał(a): Cześć Michał witaj wśród wybranych. Czy przez te 20 lat się leczyles ? Może trzeba po prostu zwolnić chwilowo i kiedyś nadejdą jeszcze te dobre dni

Witaj. Oczywiście że przez cały czas byłem leczony i dalej jestem w programie chorych na SM. Na początku był Betaferon, po kilku latach zmieniono mi na Aubagio a teraz jestem na OCREVUS.  W międzyczasie Oczywiście jeśli byłem w szpitalu podawano mi SOLU 5x1000 a jeśli byłem w domu to wskakiwał METYPRED 16MG. I tak co pół roku. Kiedyś widziałem po tym poprawę a w obecnym stanie gdzie jak pisałem dojechało mnie bardzo chyba głównym celem jest zatrzymanie tego co jest.
Odpowiedz
(21-09-2025, 16:42)Akinom napisał(a): Michał, po prostu przychodzi czas, że człowieka poskłada nawet nie wie kiedy i tak na prawdę z dnia na dzień wszystko robi się do dupy. Nie mamy na to wpływu, niestety. Ja sobie żyłam spokojnie tak przez +/- 15 lat. I był rower, były góry, było wszystko. Potem był mega rzut poniewierający i już tego nie ma. Nie mam jeszcze wózka, jakoś czlapie. Ale tego wszystkiego już nie ma. I człowiek zaczyna za tym wszystkim tęsknić i nie może nic na to poradzić. Kończą się też znajomi, nawet na głupi telefon nie mają czasu. I człowiek sobie zaczyna zdawać sprawę, że tak już będzie raczej zawsze...

He he he. Tu z twierdzeniem że kończą się znajomi i wszyscy jakoś nagle o tobie zapominają gdy wypada się z codziennego życia to wiedziałem ale takie jest życie. Mój znajomy też chory na SM jeżdżący też na wózku gdy zobaczył mnie i Mój stan zdrowia i że SM sprowadziło mnie do pozycji wózka tak powiedział. Teraz musisz nauczyć się żyć w innym zupełnie świecie który nie jest łatwy ale dasz radę. Miał rację. Nie wolno nam się poddawać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości