Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce.
(29-11-2018, 16:46)WorkBorg napisał(a): 1. Czas postawienia diagnozy - 2. Trafiłam na naprawdę okropnego i niekompetentnego neurologa w poradni przy szpitalu klinicznym. Przy podwójnym widzeniu stwierdziła, że to migrena z aurą i mam zmienić antykoncepcję  Zły  Gdyby nie moja determinacja i kontakty, to pewnie do dzisiaj bym się bujała.
2. Dostęp do rezonansu - 1. Na NFZ - za rok. Kpina.
3. Przedstawienie informacji nt. choroby. - 5. W szpitalu miałam świetną opiekę i lekarza, który poświęcił naprawdę dużo czasu żeby odpowiedzieć na moje pytania.
4. Dostęp do terapii. - 3.
5. Zmiana terapii. - nd
6. Opieka w trakcie rzutu. - 5.
7. Kontakt z neurologiem. - 5.
8. Kontakt z pielęgniarką. - 5.
9. Dostęp do opieki psychologicznej. - 4. W szpitalu po diagnozie miałam od razu rozmowę z psychologiem na oddziale.
10. Dostęp do rehabilitacji. - nd. 
11. Aspekt wymagający -- waszym zdaniem -- największej poprawy.

Jest dużo czasu, więc na spokojnie.

Aspekt wymagający największej poprawy to kompetencje lekarzy pierwszego kontaktu (w którymś poście już pisałam, że mając jeden objaw, podwójne widzenie, usłyszałam następujące diagnozy: przewlekłe zapalenie zatok, choroba Meniere'a, migrena z aurą, hemochromatoza, borelioza, guz mózgu). Lekarze pierwszego kontaktu namiętnie unikają też kierowania do specjalistów i na badania.

Po drugie dostęp do specjalistów, do neurologa dostałam się szybko, bo miałam na skierowaniu napisane "pilne". Neurolog w poradni przy szpitalu na moje żądanie wystawił skierowanie do szpitala na oddział neurologii. Termin? Za pół roku? Pilne? To za 3 miesiące. I tak szybko Język

Mimo tych początkowych trudności mam bardzo dużo szczęścia, bo co miesiąc spotykam się z lekarzem, jestem badana, jest miło, lekarze dbają o mnie i idą mi na rękę jeśli mogą, włącznie z lekarką z innego szpitala, która na moją prośbę dała mi sterydy doustne zamiast kłaść mnie do szpitala. Miałam prawo wyboru terapii i z kierownikiem programu spędziłam naprawdę dużo czasu rozmawiając o różnych opcjach. Wiem, że w wielu szpitalach lekiem pierwszego rzutu jest interferon, bo jest tani. Ale wiem też, że jestem w bardzo wyjątkowej i nieporównanie lepszej niż przeciętna sytuacji.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jakość opieki zdrowotnej osób z SM w Polsce. - przez Miriam - 29-11-2018, 17:42

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości