(16-03-2022, 09:54)Emele napisał(a): Czy terapia jest niezbędna do wyjścia z depresji? Czy leki wystarczą? Mój mąż uważa że terapia w której jestem obecnie mi szkodzi bo jest ze mną gorzej niż przed terapią... ja uważam, że terapia pomaga mi w rzeczach, które dla niego są niewidoczne, ale rzeczywiście jestem w kiepskim stanie... doradźcie coś. Na myśl, że muszę zrezygnować z terapii przychodzą mi myśli mówiące, że to już koniec, że teraz pozstało czekać na nasilenie depresji i ...wiadomo... totalna beznadzieja mnie obezwładnia
Emele wedlug mnie terapia jest bardzo potrzebna. Mysle, ze troche rozumiem co teraz przezywasz, bo kiedy sie 'grzebie' w swoich emocjach/uczuciach/przeszlosci to przychodzi moment kiedy rzeczywiscie czlowiek ma wrazenie, ze zaczyna 'tonac' jeszcze bardziej w swoim juz zlym stanie/samopoczuciu. Jednak sadze, ze to jest etap przejsciowy.
Warto tez wziac pod uwage slowa meza, bo czesto osoby z boku dostrzegaja to czego my nie widzimy, maja inna perspektywe i widza 'wiecej', ale tak czy inaczej rob to co uwazasz, ze jest najlepsze dla Ciebie.
Na pewno nie rezygnowalabym z terapii, ale zastanowilabym sie czy metody stosowane przez Twojego obecnego terapeute Tobie odpowiadaja, czy rzeczywiscie dobrze Ci sie z nim pracuje, czy terapeuta daje Ci to, czego potrzebujesz.
Trzymaj sie i daj czas czasowi!