11-04-2025, 11:29
(11-04-2025, 10:11)Tosiia napisał(a): a moon dlaczego jeszcze bez zadnej diagnozy (nie mowie o SM)? wyniki sa watpliwe czy dobre? masz wedlug lekarzy prawdopodobienstwo jakiejs innej choroby/dolegliwosci/niedoborow?
Bez diagnozy bo wszystko jest u mnie niespecyficzne i lekarze nie mają pewności do czego to przypiąć. Znaleźli zmianę w istocie białej mózgu (ale bez rozsiania, więc im to nie pasuje do SM), znaleźli prążki (ale typu 3, a dla sm bardziej pasuje typ 2), miałem całą gamę problemów mięśniowych, głównie drgania, wibracje, fascykulacje na całym ciele gdzie tylko są jakieś mięśnie, praktycznie cały czas zawroty głowy, ale ostatnio trochę mniejsze, wzrok wrócił do 80-90% sprawności przez ostatni rok, ciągle zmęczony, brak energii, męczliwość mięśni głównie rąk, po wysiłku mięśnie potrafią lekko drgać/pulsować, piski w uszach (ostatnio mniejsze), nawracające problemy z myśleniem i koncentracją. Sprawy mięśniowe się poprawiły przez ostatnie miesiące, czasami mam sporadycznie fascykulacje w ciągu dnia (rok temu co sekundę jakiś mięsień pulsował, więc jest ogromna różnica), nie mam już wibracji, drgań (poza tym palcem, który wcześniej opisywałem). Często czuję sztywność mięśni i stawów, np. ręce lub stopy, a ostatnie pare miesięcy również szyja i przełyk co jest najgorsze z tego wszystkiego.
Przez ostatni rok to na oko odwiedziłem z 20-25 lekarzy, badań cała masa, samych rezonansów około 15 albo więcej. Teraz czekam na opis mri szyi, a za parę miesięcy mam powtórkę mri głowy.