06-08-2017, 00:09
(05-08-2017, 23:29)klaudia26 napisał(a): Tak jak Monika pisała z tym drugim rzutem to nie do końca prawda. Jeśli masz już pewna diagnozę to możesz zacząć od razu leczenie. Chyba ze lekarze mają wątpliwości to wtedy kaza czekać.
A jeśli chodzi o ten rezonans co roku to niestety nie zawsze jest tak łatwo. Oczywiście lekarz powinien wypisać skierowanie. Ale ja prosząc o skierowanie na kontrolny rezonans od dwóch lekarzy usłyszałam odpowiedz "a po co pani rezonans skoro nie dzieje się nic niepokojacego". Także z tym jest różnie. Do neurologa chodzę prywatnie więc on nie może mi skierowania wypisać. Dopiero on załatwił mi skierowanie od innego neurologa. A na najwcześniejszy termin badania (przynajmniej u mnie) trzeba czekać co najmniej rok. Wiec tez ciezko robic rezonans co roku w takiej sytuacji. Teraz juz w ramach programu będę miała robiony wiec juz nie mam z tym problemu na szczęście.
Także warto znaleźć sobie lekarza z odpowiednim podejściem do nas i naszej choroby.
W przypadku osób, które nie są w programie - tak jak pisałam - jest to zależne od potrzeb albo, jak piszesz Klaudia, właśnie od podejścia lekarza. Dlatego faktycznie warto szukać lekarza z odpowiednim podejściem.
Sprawdzałaś w różnych placówkach? Terminy są zróżnicowane. Zawsze warto zajrzeć tu: http://kolejki.nfz.gov.pl ( w wyszukiwarce trzeba wpisać "świadczenia rezonansu magnetycznego".) Tak jak zawsze powtarzam - dodatkowo warto dzwonić, bo nie zawsze są zgodne ze stanem faktyczny. Pod koniec ubiegłego roki, gdy próbowałam się rejestrować na rezonans w Trójmieście, to - w zależności od placówki - trzeba było czekać na badanie od 4 miesięcy do roku.