Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocrevus w formie zastrzyku
Moze komus sie przyda moja relacjaUśmiech

Dzisiaj zostalam przyjeta oddzial Neuro w celu przyjecia pierwszej dawki podskornego Okrelizumabu. Zrobili mi badania krwi, moczu, ekg, rtg klatki piersiowej, podlaczyli na dluzszy czas do kardiomonitora.
Potem premedykacja, wszystko w tabletkach: deksamethason, antyalergiczne, potas, paracetamol. Potem przyszla pora na Okrelizumab. Byl podawany przez pompe infuzyjna podskornie dokladnie przez 8 minut. Igielka malenka, nawet nie poczulam wklucia w brzuch. Pare minut po zakonczeniu delikatne zaczerwienienie, ktore szybko zniknelo. I caly czs ten kardiomonitor, odlaczony dopiero niedawno. 
Teraz lekka tkliwosc miejsca po zastrzyku przy dotyku, poza tym poki co  nic sie nie dziejeUśmiech
Zostaje do jutra na oddziale, obserwuja i co jakis czas pytaja czy na pewno wszystko w porzadku.
Uśmiech
Odpowiedz
To mnie zszokowaliscie,bo ja owszem ma przyjecie jednodniowe ale po 4-5 godzinach wracam do domu(w zaleznosci ja z badaniami sie wyrobia)
Odpowiedz
(15-04-2026, 16:19)Krzysiu95 napisał(a): To mnie zszokowaliscie,bo ja owszem ma przyjecie jednodniowe ale po 4-5 godzinach wracam do domu(w zaleznosci ja z badaniami sie wyrobia)

Krzysiu95, to było moje pierwsze podanie Ocrevusa. I chyba w ogóle  pierwsze podanie podskórne w tej placówce. Są inni pacjenci, ale na dożylnym.
Dlatego po pierwszym razie dla pewności zostawili mnie na noc.
Odpowiedz
Hej. . Ja Ocrevus miałem podawany pierwsze 2 dawni po 300 potem 2 pełne dawki i teraz się dowiedziałem ze w czerwcu będę miał podawane pod skórne czyli nie będę siedział w szpitali po 7h
Odpowiedz
Hej,
ja jestem nowa na forum, choć z chorobą to już 24 lata...
Właśnie podpisałam świadomą zgodę na przyjmowanie Okrelizumabu.
Mam wyznaczony termin MRI oraz pierwszą dawkę.
I tak zajrzałam do Was jak się czujecie po tym...
Odpowiedz
Cześć Kasiac, 
Witaj na forum. Ja też jestem zdiagnozowana w 2002 Uśmiech
Kiedy dostajesz pierwszą dawkę? Ja miałam pierwszą 9 kwietnia, od tego czasu nic się nie działo. Czuję się dobrze. Badania krwi w ramach programu lekowego mam na początku lipca.
Niedawno miałam  badania okresowe w pracy, robiłam m.in. morfologię i próby wątrobowe. Wszystko wyszło prawidłowo.
Pozdrawiam!
Odpowiedz
(15-04-2026, 18:54)Olaa napisał(a):
(15-04-2026, 16:19)Krzysiu95 napisał(a): To mnie zszokowaliscie,bo ja owszem ma przyjecie jednodniowe ale po 4-5 godzinach wracam do domu(w zaleznosci ja z badaniami sie wyrobia)

Krzysiu95, to było moje pierwsze podanie Ocrevusa. I chyba w ogóle  pierwsze podanie podskórne w tej placówce. Są inni pacjenci, ale na dożylnym.
Dlatego po pierwszym razie dla pewności zostawili mnie na noc.

No właśnie też byłem tym „pierwszym” ale u mnie mocz i krew i to tyle :O
Odpowiedz
(05-03-2025, 20:47)Agula123 napisał(a): A jak się czujecie po tym leku?

mialem juz 4 wlewy po 600 ale sie coraz gorzej czulem, moja zdolnosc ortopedyczna zmienile sie o 2 pkt. lekerskie w ciagu 1 roku.wiec zmienilem te lekarstwo na Gilenya . jak odstawilem ocrevus zaczolem sie lepiej czuc, zaczolem sie pocic, poprostu trucizna w moim znaczeniu juz powoli nie dziala.ocrevus zabija w organizmie CD20 a Glienya nie wypuszcza CD20 z wezlöw chlonnych, zobaczymy co bedzie sie dalej dzialo
Odpowiedz
U mnie okrevus od prawie 3 lat.
Badania przed to tylko krew i mocz i jak są wyniki badań to podają mi lek.
Wszystko w ciągu jednego dnia. Trwa to ok 6-7h.
Nigdy nie zostałam na noc czy nawet na dłużej.
Ostatnie podanie było podskórne i czułam się źle i bolał mnie bardzo brzuch po wkłuciu, tak że nie mogłam sobie założyć butów bo brzuch był tak tkliwy. We wrześniu będę próbować jeszcze raz podania podskórnego bo myślę że się zestresowałam i spięłam stąd taka reakcja.
Wcześniejsze podania dożylne były bez problemowe pod kątem samopoczucia.
Nie mam żadnych skutków ubocznych związanych z leczeniem ocrevusem.
Zdiagnozowana jestem od 3 lat więc to mój pierwszy i jedyny lek jaki przyjmowałam/przyjmuje na SM.
Odpowiedz
ja jestem na betaferonie, ale kucie się co dwa dni to nie dla mnie... dostałem skierowanie na RTG, RM, krew, dermatolog i okulista. z tymi wynikami jest szansa, że załapię się na wlewy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości