Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przerwanie i powrót do leczenia po ciąży
Cześć! 

Od kilku lat choruję na SM. Byłam w PT na leku Ponvory. Od lutego br. jestem zawieszona ze względu na planowaną ciążę. Rozwiązanie ciąży jest planowane na koniec października, a wizytę u neurologa mam dopiero w połowie października i stąd nasuwają mi się pytania i wątpliwości bo nie wiem co robić... Muszę podjąć decyzję, czy wracam do leku od razu po rozwiązaniu ciąży, co wiąże się z karmieniem MM, bo przy tym leku nie mogę KP (nie chcę innego bo ten jest dla mnie najskuteczniejszy) czy wracam dopiero po zakończonym karmieniu. 

Z jednej strony martwię się o siebie, bo chcę być w PT i być jak najdłużej sprawną i zminimalizować ryzyko rzutów, ale z drugiej strony wiem że KP będzie lepsze dla mojego dziecka niż MM. 

Dziewczyny napiszcie mi proszę, co wy zrobiłyście jeśli byłyście w podobnej sytuacji. Może to mi pomoże podjąć dobrą decyzję dla siebie i maluszka Uśmiech
Odpowiedz
Hej!
Każdy przypadek jest inny i musisz sama podjąć decyzję. W moim przypadku było tak, że przerwałam leczenie na czas ciąży i miałam wrócić do Tecfidery po 3 miesiącach karmienia piersią. Ostatecznie wróciłam po 5 i nie do Tecfidery a do Kesimpty i nadal karmiłam piersią. Moja obserwacja jest taka - jest niesamowicie ciężko odstawić takiego maluszka od piersi (ja przynajmniej nie potrafiłam tego zrobić) i gdybym byla na lekach, które uniemożliwiają karmienie piersią to od razu zdecydowałabym się na MM bo emocjonalnie chyba bym nie uniosła odstawienia go tak szybko (dla niemowlaka pierś to właściwie cały jego świat i jej zabranie jak już się przyzwyczai jest naprawdę bardzo trudne dla niego i dla Ciebie). Ale na pewno podejmiesz najlepszą dla siebie i Was decyzję! Powodzenia!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości