Liczba postów: 459
Liczba wątków: 14
Reputacja:
4
(25-09-2018, 14:31)Bubka napisał(a): W szpitalu dostalam już receptę. Lekarz powiedział, że mam to wybrać do konca. Co 4 dni zmniejszać dawkę.
Jak miałam 2 lata temu zapalenie nerwu wzrokowego i brałam 3 dni solu to przy wypisie również dostałam takie sterydy w tabletkach do domu i tak samo zmniejszalam stopniowo dawkę a w między czasie jeździłam na kontrole okulistyczne.. Nawet mi służyły, dobrze sie po nich czułam
Liczba postów: 1 400
Liczba wątków: 10
Reputacja:
17
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Liczba postów: 624
Liczba wątków: 12
Reputacja:
18
Ja dostałam pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego na kilka dni przed wyjazdem za granicę i właściwie wymusiłam na neurologu sterydy w tabletkach. Jak dla mnie godna alternatywa bezsensownego gnicia w szpitalu pod kroplówką. Szkoda, że w Polsce lekarze rzadko praktykują.
Ach, no i doustne sterydy zniosłam znacznie lepiej niż dożylne, ale to też pewnie kwestia dawki
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 14
Reputacja:
4
(27-09-2018, 22:42)Miriam napisał(a): Ja dostałam pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego na kilka dni przed wyjazdem za granicę i właściwie wymusiłam na neurologu sterydy w tabletkach. Jak dla mnie godna alternatywa bezsensownego gnicia w szpitalu pod kroplówką. Szkoda, że w Polsce lekarze rzadko praktykują.
Ach, no i doustne sterydy zniosłam znacznie lepiej niż dożylne, ale to też pewnie kwestia dawki 
Dokladnie. Ja Przy zapaleniu nerwu trafiłam do szpitala i miałam kroplowki a później w domu metypred, ale wtedy nie wiedziałam że mam SM. Rok później dostałam diagnoze i drugi rzut (były to dretwienia) ale wtedy nie trafiłam do szpitala tylko byłam na normalnej wizycie u neurologa,zapytałam lekarza czy moge przyjac tylko sterydy w tabletkach i dostałam odpowiedź,że te w tabletkach nie zadziałaja tak jak powinno i raczej rzadko kiedy przepisuje w tabletkach i przepisala recepte na kroplowki ambulatoryjnie,bo nie było po co kłaść się do szpitala więc w sumie też spoko wyjście, tylko jednak trzeba jeździć ale lepsze to niż szpital, bo mogłam chodzić normalnie do pracy a po pracy na wlew,mimo wszystko same tabletki byłyby najlepsza opcja no ale nic nie poradzimy
Liczba postów: 450
Liczba wątków: 13
Reputacja:
6
Też właśnie dostałam ten steryd. Mam niedosłuch w jednym uchu, nie wiadomo skąd, często powodem jest stres, ale może to i sm? Jak nie przejdzie po tabl, bo oddział, ale wiadomo, że wolę w domu grzecznie łykać tabsy.
Liczba postów: 1 048
Liczba wątków: 4
Reputacja:
14
Brałam Metypred przez 15 dni. Skutków ubocznych nie miałam żadnych, co mnie pozytywnie zaskoczyło, bo po solu zawsze czuje się fatalnie i również tak wyglądam. Czy pomogły, to trudno mi powiedzieć. Jest lepiej jeśli chodzi o częstotliwość pojawiania się objawu Lhermitte'a, ale nadal mam problem z rękami. Dzisiaj zaczynam brać Sirdalud. Zobaczymy czy to pomoże...
Liczba postów: 3 965
Liczba wątków: 39
Reputacja:
42
Oby pomogło
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
Hej od czego zależy, że jedni przy rzucie dostają sterydy w tabletkach, normalnie lekarz wypisuje przy wizycie i do domu a niektórych neuro wysyła na kroplówki? Mi neuro powiedziała że dużych dawek sterydów nie bierze sie w tabletkach tylko dożylnie no i przy rzucie w szpitalu może powtórzyć badania. Czy jak macie rzut i jesteście w szpitalu to robią wam ponownie rezonas ?
Liczba postów: 399
Liczba wątków: 13
Reputacja:
17
19-02-2020, 22:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2020, 22:28 przez belanna.)
To chyba zależy od tego, jak silny jest rzut. Mnie się zdarzyło, że dostałam encorton w tabletkach, ale to był taki rzucik, że nawet zwolnienia w pracy nie wzięłam. A jak jedziesz do szpitala, bo nie widzisz, nie słyszysz albo nie chodzisz, to kładą na kroplówki. Rezonans tu chyba niewiele ma do rzewczy, bo można mieć idealne wyniki, kiedy się straciło słuch, i 5 nowych aktywnych ognisk przy doskonałym samopoczuciu. Obie sytuacje zaliczyłam osobiście.
Liczba postów: 1 048
Liczba wątków: 4
Reputacja:
14
Dokładnie tak jak belanna pisała. Jeśli rzut jest lekki to czasami wystarczy wziąć sterydy w tabletkach ale na cięższe rzuty tabletki nie pomogą bo potrzeba większej dawki i wtedy trzeba iść na kroplówki.
A jeśli chodzi o rezonans to jak ostatni raz byłam na solu to mi go nie robili.
|