Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera refundowana?
Miasto Chrzanów woj. Małopolskie
Jak wpisywali mnie do programu to z notką na interferon ale że od 1lipca weszła refundacja to dali mi tabletki. Ale jak im wtedy mówiłam tego 29 czerwca to oni nic nie wiedzieli. Na pewno napiszę co i jak, nawet nie wiecie jak to fajnie czekać na lek a nie na decyzję

Miałam jeszcze możliwość w Krakowie w Rydygierze lub w Katowicach

Jeśli chodzi o warunki to jak do każdego programu plus fakt osoby nowozdiagnozowanej, przynajmniej tak czytałam
Odpowiedz
moja Żona (już w Norwegii) dostała możliwość kontynuowania leczenia avonexem ale nasz wybór padł na tabletki - aubagio, dużo wygodniejsza forma, mała niebieska tabletka, zero skutków ubocznych, jedna tabletka dziennie, w końcu zaczęły się normalne weekendy bez żadnych objawów grypopodobnych i ibupromów, jeśli ktoś ma możliwość przejścia na tabletki chyba warto spróbować,
Odpowiedz
(07-08-2016, 19:06)konkon napisał(a): moja Żona (już w Norwegii) dostała możliwość kontynuowania leczenia avonexem ale nasz wybór padł na tabletki - aubagio, dużo wygodniejsza forma, mała niebieska tabletka, zero skutków ubocznych, jedna tabletka dziennie, w końcu zaczęły się normalne weekendy bez żadnych objawów grypopodobnych i ibupromów, jeśli ktoś ma możliwość przejścia na tabletki chyba warto spróbować,

Konkon czy mógłbyś coś więcej o tym leku opowiedzieć?  Nie słyszałem o nim. Jest refundowanych w Polsce? Super ze zona nie ma skutków ubocznych po nim.
Odpowiedz
(07-08-2016, 20:21)Kamil85 napisał(a):
(07-08-2016, 19:06)konkon napisał(a): moja Żona (już w Norwegii) dostała możliwość kontynuowania leczenia avonexem ale nasz wybór padł na tabletki - aubagio, dużo wygodniejsza forma, mała niebieska tabletka, zero skutków ubocznych, jedna tabletka dziennie, w końcu zaczęły się normalne weekendy bez żadnych objawów grypopodobnych i ibupromów, jeśli ktoś ma możliwość przejścia na tabletki chyba warto spróbować,

Konkon czy mógłbyś coś więcej o tym leku opowiedzieć?  Nie słyszałem o nim. Jest refundowanych w Polsce? Super ze zona nie ma skutków ubocznych po nim.

w Polsce nie jest refundowany, dawka 14mg raz dziennie, z tego co sam zauważyłem nie mają one żadnych skutków ubocznych - Lucyna mówi to samo, w Norwegii są 100% refundowane, co do postępowania sm nie widzę większej różnicy, choroba postępuje jak do tej pory ale jak wcześniej pisałem upraszcza to życie
Odpowiedz
Kochani, dostałam dzisiaj od lekarza Tecfiderę, chcę wziąć pierwszą tabletkę wieczorem, żeby zobaczyć czy będą jakieś skutki uboczne. Ponoć na czerwienienie twarzy i pieczenie pomaga Aspiryna, a lek dobrze przyjmować z czymś tłustym, np. avocado. Ktoś może potwierdzić?
Odpowiedz
Kasia pisz koniecznie jak się czujesz bo ja 17 mam dostać
Odpowiedz
Napisze na pewno Uśmiech
Odpowiedz
Nie wiem czy czytałaś, ale w tym wątku dwie osoby dzieliły się swoimi doświadczeniami z Tecfiderą: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...php?tid=63

Jestem bardzo ciekawa Twoich doświadczeń z tabletkami. I będę trzymać kciuki, żebyś nie miała skutków ubocznych.
Odpowiedz
Póki co nic się nie dzieje. Ale martwią mnie informacje o 4 przypadkach śmiertelnych w związku z zapaleniem mózgu (PML) które wiąże się z przyjmowaniem Tecfidery. Powiem szczerze że usłyszałam o tym po raz pierwszy od mojej neurolog wczoraj na wizycie i zaczynam mieć wątpliwości... Może mi ktoś powiedzieć ze przesadzam?... Uśmiech
Odpowiedz
Każdy lek potencjalnie może wywoływać róże skutki uboczne. Potencjalnie śmiertelna czy będąca zagrożeniem dla zdrowia może okazać się nawet dostępna bez recepty aspiryna, która może wywołać np. krwawienie z żołądka.
Z publikowanych badań wynika, że Tecfidera jest lekiem bezpiecznym. Do tego - o wysokiej skuteczności jeśli chodzi o zatrzymywanie SM (więcej o badaniach np.: http://stwardnienierozsiane.info/forum/s...php?tid=62 i http://stwardnienierozsiane.info/forum/s...hp?tid=186 ).
Postępująca leukoencefalopatia wieloogniskowa może być skutkiem ubocznym w przypadku tego leku, ale liczba przypadków choroby w odniesieniu do liczby osób, które są leczone - jest naprawdę niewielka (leczone są nie tylko osoby z SM, od lat fumaran dimetylu jest stosowany też w łuszczycy).

W ramach programu lekowego zagwarantowane są regularne badania krwi. Dzięki monitorowaniu poziomu limfocytów - można zminimalizować ryzyko wystąpienia PML (z tego co czytałam - występowało u osób, u których ten poziom przez dłuższy czas był niski)
Możesz doczytać tutaj o zaleceniach w tej kwestii:
http://urpl.gov.pl/sites/default/files/T...PHC_PL.pdf

Generalnie, moim zdaniem - nie m czego się bać. Za to zdecydowanie jest się z czego cieszyć zważywszy na skuteczność leku i to, że jest w tabletkach. Uśmiech
PS jak Twoje samopoczucie? Uśmiech Zauważyłaś jakieś skutki przyjęcia leku, np. właśnie to popularne podobno czerwienienie się twarzy?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości