Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to PPSM ???
Dla mnie 37,5 gorsze niż 38.
Odpowiedz
Cześć. Dopiero dziś odebrałem wynik MRI głowy. Wychodzi na to, że czysto: 

[Obrazek: ce439015e7ea71e5.png]

Tylko pewności nadal brak, bo przecież zmiany mogą być np. w odcinku szyjnym. 

Zwłaszcza, że do wcześniejszych objawów doszło uczucie zimna, a wraz z nim takie uczucie strachu. Nie wiem czy to objawy SM. Zacząłem więc wtedy w końcu brać ten Pregabalin (bo nie bralem od razu gdy wykupiłem po wizycie, bo nie chciałem truć łba psychotropami) i praktycznie od pierwszej tabletki uczucie strachu minęło, temperatury też nie odczuwałem podwyższonej, przestałem się też pocić w nocy i ręce nie drętwiały. Pod koniec tygodnia objawy zaczęły się z powrotem przebijać ale po tygodniu miałem zalecone przez neurologa przejść z dawki 75mg na 150mg i wtedy znowu się dobrze czułem + nawet te spięte łydki przestałem odczuwać. 

Tylko, że ja odnosze wrażenie, że jest poprawa nie z powodu działania przeciwlękowego pregabaliny, a z powodu oddziaływania na "obwodowy i ośrodkowy ból neuropatyczny", bo pregabalina ma wyszczególnione 3 główne rodzaje zastosowania (1- padaczka, 2 - lęk, 3 - ból neuropatyczny). Jeśli za pare dni i ta dawka przestanie działać to nie wiem co zrobie, bo zwłaszcza z tymi objawami zimna i strachu ciężko było mi funkcjonować w dzień.

Pytanie też bym miał: czy jest takie coś, że w zależności od tego gdzie umiejscowione są zmiany demielinizacyjne to występują charakterystyczne dla nich objawy ? Np. gdy są zmiany w głowie to częściej występują takie objawy, a gdy są w szyi to częściej występują takie czy niekoniecznie? Albo gdy są zmiany w szyi to będzie objaw Lhermitte'a czy to niezależnie od miejsca zmian występuje ? Pytam, bo o MRI szyi moge na jakiś czas z powodów finansowych zapomnieć, a zwariuje w końcu jak wszystko wróci i prędzej mnie do czubków wezmą niż zaczną SM diagnozować.
Odpowiedz
Adam skonsultuj ten wynik z neurologiem
Napisze ci co ja wiem
Sm jest jak sa zmiany w mozgu
Szyja i odcinek piersiowy to juz dodatkowe obszary zajete przez chorobe
Ale zawsze sie diagnozuje robiac mri glowy
Ja mialam wszystko badane tylko dlatego bo zanim poszlam na diagnoze mialam prywatnie zrobione mri odcinka piersiowego i wyszly zmiany
W szpitalu zrobili mi na nowo piersiowy plus szyje i glowe i zmiany mam wszedzie

Natomiast nie wydaje mi sie ze mozesz miec sm i zmiany tylko w szyji lub w odcinku piersiowym a w glowie nie

Moge sie mylic ale twoje pytania powinnym byc skierowane do neurologa zeby uzyskac pewnosc
Odpowiedz
Mnie też się wydaje że nie ma się zmian tylko w rdzeniu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Wydaje mi sie ze ten temat byl za czasow WorkBorga poruszany i on pisal ze musza byc zmiany w mozgu
Ale nie dam sobie reki uciac ze dobrze kojarze
Odpowiedz
Może masz jakieś zapalenie rdzenia? Idź do neurologa innego na konsultacje.
Odpowiedz
Dałbym sobie głowe uciąć, że czytałem na forum wpis kogoś, że nie miał w głowie a miał SM ale nie moge teraz znaleźć, więc sam nie wiem do końca. Natomiast faktycznie, doczytałem, że według tych oficjalnych kryteriów McDonalda musi być w głowie też...

Chętnie wybrałbym się do innego neurologa, bo ten u którego byłem to od początku chyba moje objawy zbagatelizował, ale boje się, że trafie jeszcze gorzej i nie dostane nawet tej pregabaliny, która choć w moim odczuciu tylko maskuje ból to jednak powoduje dużą różnice w komforcie życia. Na razie jeszcze poobserwuje swój organizm i podejme decyzje na dniach. Byłem dziś też jednak zrobić ten test na borelioze, wynik ponoć do 4 dni więc może do weekendu będę go znał.
Odpowiedz
Poszukaj na znanylekarz.pl dobrego neurologa. Masz tam opinie o lekarzach. Moze trafisz
Odpowiedz
Ten pierwszy też był wybierany przez ten portal po opiniach, więc nie wiem czy te opinie tam to takie w 100% pewne źródło informacji, bo chyba większość ich dotyczy jakichś pierdołowatych przypadłości neurologicznych a nie poważnych schorzeń albo są to opinie w stylu "moja córeczka była w niebo wzięta, choć boi się lekarzy...", no ale bedę szukał, bo co innego pozostało...
Odpowiedz
Jeśli nasz możliwość umów się z dr Maciejowskim w Katowicach, lepszego specjalisty od sm w południowej Polsce nie ma.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości