Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borelioza /sm
(02-06-2023, 20:56)Diar napisał(a): Im więcej czytam, tym bardziej się zastanawiam. mam świeży wynik testu Western Blott w kierunku boreliozy, a lekarka od chorób zakaznych, doświadczona i pracująca w klinice, po obejrzeniu wszystkich wyników odesłała mnie do neurologa... a neurolog wcześniej odesłał do zakaznika. Wszystkie wizyty prywatnie oczywiście. Mam lekkie obawy, że zamiast leczyć zakażenie będą mnie diagnozować pod kątem MS....

Ktoś zna dobrego neurologa w Lublinie?

Hmmm, ja jestem z Lublina i odwiedzam regularnie dr Monikę Mazurkiewicz - Kanar w Szpitalu Wojewódzkim. Jestem tam w programie i w zasadzie trafiłem tam zaraz po diagnozie (1 wizyta i już tam zostałem). Polecam jednak wizytę (może być nawet prywatnie) u http://medicarpathia.pl/profile/prof-dr-...ik-psujek/
Pani profesor to guru SM-owe (podobno). Zdiagnozowała finalnie mój przypadek (postać pierwotnie-postępująca). Przyjmuje w Rzeszowie, aczkolwiek można też się umówić w Lublinie, bo chyba raz w miesiącu bywa w Lublinie.
...if u ever saw me smile, u should know i felt sick inside...
Odpowiedz
(02-06-2023, 21:21)MasteR napisał(a):
(02-06-2023, 20:56)Diar napisał(a): Im więcej czytam, tym bardziej się zastanawiam. mam świeży wynik testu Western Blott w kierunku boreliozy, a lekarka od chorób zakaznych, doświadczona i pracująca w klinice, po obejrzeniu wszystkich wyników odesłała mnie do neurologa... a neurolog wcześniej odesłał do zakaznika. Wszystkie wizyty prywatnie oczywiście. Mam lekkie obawy, że zamiast leczyć zakażenie będą mnie diagnozować pod kątem MS....

Ktoś zna dobrego neurologa w Lublinie?

Hmmm, ja jestem z Lublina i odwiedzam regularnie dr Monikę Mazurkiewicz - Kanar w Szpitalu Wojewódzkim. Jestem tam w programie i w zasadzie trafiłem tam zaraz po diagnozie (1 wizyta i już tam zostałem). Polecam jednak wizytę (może być nawet prywatnie) u http://medicarpathia.pl/profile/prof-dr-...ik-psujek/
Pani profesor to guru SM-owe (podobno). Zdiagnozowała finalnie mój przypadek (postać pierwotnie-postępująca). Przyjmuje w Rzeszowie, aczkolwiek można też się umówić w Lublinie, bo chyba raz w miesiącu bywa w Lublinie.

O, dzięki za namiary. Umówiłem się aktualnie do doktora Haberka. Jest on ordynatorem neurologii w szpitalu kolejowym, na ich stronie przeczytałem, że leczą neuroboreliozę. 
Idę w poniedziałek, prywatnie. Mam nadzieję, że pokieruje mnie po punkcję...

Edit 1: Przeczytałem w Twoim wątku powitalnym, że jeździsz na rowerze. Do tego roku ja też jeździłem, ale od kilku miesięcy nie mam siły na rower... Ciągle jestem zmęczony i senny, chociaż nie mogę spać. Jak mi nie wypali ten lekarz w poniedziałek, to będę szukał dalej.

Dzięki za odzew :-)
Odpowiedz
(15-05-2023, 18:46)Benita napisał(a): Myślę że nie ma co się spierać, bo faktycznie tak jest że możesz mieć bolerioze wiele lat i nie wiedzieć o tym, badania rzeczywiście pokazują stare i niedawno przebyte zakażenia, miałam wszystko robione i jak chcesz to potem napiszę ci wyniki, które też potwierdzaja zupełnie inne prążki przy sm i przy boleriozie, a internet nie jest niezawodnym źródłem informacji i nie jedna osobe wprowadził w błąd  Oczko

Czesc Benita☺️ co masz na mysli z tymi prążkami? Mi w badaniu PMR wyszly prazki oligoklonalne typu 3-ego i zostalam wciagnieta do programu lekowego , choc lekarka ktora mnie kwalifikowala powiedziała ze powinnam miec raczej prążki typu 2-ego..ale jak to powiedziała " ostatecznie moga byc  te typu 3-ego ". Pozdrawiam
Odpowiedz
(07-06-2023, 16:49)Sylwia1994 napisał(a):
(15-05-2023, 18:46)Benita napisał(a): Myślę że nie ma co się spierać, bo faktycznie tak jest że możesz mieć bolerioze wiele lat i nie wiedzieć o tym, badania rzeczywiście pokazują stare i niedawno przebyte zakażenia, miałam wszystko robione i jak chcesz to potem napiszę ci wyniki, które też potwierdzaja zupełnie inne prążki przy sm i przy boleriozie, a internet nie jest niezawodnym źródłem informacji i nie jedna osobe wprowadził w błąd  Oczko

Czesc Benita☺️ co masz na mysli z tymi prążkami? Mi w badaniu PMR wyszly prazki oligoklonalne typu 3-ego i zostalam wciagnieta do programu lekowego , choc lekarka ktora mnie kwalifikowala powiedziała ze powinnam miec raczej prążki typu 2-ego..ale jak to powiedziała " ostatecznie moga byc  te typu 3-ego ". Pozdrawiam

W neuroboreliozie także występują prążki...
Odpowiedz
Lekarze na razie na tej podstawie stwierdzają jakie prążki odpowiedzialne są za co. Niestety nie mam badań przy sobie w domu będę dopiero we wrześniu więc mogę ci wtedy dokładnie napisać o co chodzi bo dostałam to szczególnie dobrze  opisane. Zapytaj jeszcze lekarza jak coś dla ciebie nie jest jasne, bo po to jest żeby ci wszystko wyjaśnić. Pamiętaj że nie ma w kwestii zdrowia głupich pytań  Oczko
Odpowiedz
Zapytałem chata GPT.

Oto odpowiedź:

Cytat:Przy neuroboreliozie w PMR mogą występować następujące zmiany:

Obecność pleocytozy: Pleocytoza to wzrost liczby komórek w PMR. W przypadku neuroboreliozy może wystąpić limfocytarna pleocytoza, co oznacza zwiększoną liczbę limfocytów w PMR.

Zwiększony poziom białka: Neuroborelioza może prowadzić do wzrostu poziomu białka w PMR. Zwykle mierzony jest wskaźnik białkowo-cukrowy, który określa stosunek poziomu białka do poziomu glukozy w PMR. W neuroboreliozie może wystąpić podwyższony wskaźnik białkowo-cukrowy.

Obecność przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi: Badanie PMR może wykazać obecność przeciwciał skierowanych przeciwko Borrelia burgdorferi. To potwierdza obecność infekcji w układzie nerwowym

Oraz:
Cytat:Najczęstsze zmiany obserwowane w PMR przy stwardnieniu rozsianym to:

Obecność pleocytozy: Pleocytoza to wzrost liczby komórek w PMR. W przypadku SM można zaobserwować niewielkie zwiększenie liczby komórek, głównie limfocytów, w PMR. Jednak nie jest to zawsze charakterystyczne i może się różnić w zależności od indywidualnego przypadku.

Zwiększony poziom białka: W przypadku SM może wystąpić wzrost poziomu białka w PMR. To zwiększenie poziomu białka jest związane z uszkodzeniem osłonek mielinowych w układzie nerwowym.

Obecność oligoklonalnych pasm: W badaniu elektroforezy PMR można zaobserwować obecność oligoklonalnych pasm. Oligoklonalne pasma to zgrupowane piki elektroforetyczne, które wskazują na obecność przeciwciał skierowanych przeciwko antygenom w układzie nerwowym. Obecność oligoklonalnych pasm jest jednym z diagnostycznych kryteriów SM.
Odpowiedz
Te na o... Na pewno były u mnie w badaniach. Jak będę w domu to dokładnie ci napiszę ale myślę że już znalazłeś odpowiedź
Odpowiedz
Prążki oligoklonalne? Podobno przy neuroboreliozie też się zdarzają;-)
Odpowiedz
Bardziej chodzi mi i o to czemu w necie piszą ze prazki oligoklonalne typu 2 definitywnie wskazuja na SM.ale ja majac prążki typu 3-ego też jestem w programie lekowym i mam potwierdzona diagnoze stwardnienia. To o co chodzi z tymi prazkami... Bo jesli chodzi o intrnet to mega malo informacji na ten temat. W zasadzie znalazlam jakies info tylko na angielskiej stronie. A jeśli chodzi o czat GTP...no cóż tam tez szukalam informacji juz z miesiac temu jednak w zaleznosci od tego jak sformulujesz pytanie taka odpowiedz dostaniesz. Czyli np zapytalam czy typ 2 prazkow wskauje na Sm...odpowiedzial tak ... zadałam identyczne pytanie odnosnie typu 3-ego . Odpowiedzial tak samo. Napiszesz mu " jestes w bledzie, ostatnio pisales mi co innego " i wtedy zmienia zdanie i pisze w sumie to co ty chcesz "uslyszec "..... totalnie bezużyteczne. Rowniez już raz zapytalam lekarki o co chodzi w tych prążkach, ale uslyszalam tylko ze i typ 2 i 3 wystepuje w SM... Choc przy neuroboreliozie tez wystepuja ...tak samo jak i w innych chorobach np w zapaleniu mózgu. Wydaje mi ze te typy to nie robia chyba zadnej roznicy.
Odpowiedz
Ponoć prążki oligoklonalne nie zawsze występują przy SM....
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości