Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
(09-05-2024, 10:53)Konga napisał(a): Piąty rok biorę Tecfiderę. Leukocyty w normie, trochę zaczerwienień, w rezonasie - przynajmniej do tej pory bez zmian, zero rzutu, tylko tak powoli staję się coraz słabsza - szczególnie nogi, częściej tracę równowagę i w sumie pojawiają się drobne, nowe objawy. Dlatego moja lekarka zaczyna ze mną procedurę zmiany leku, czeka mnie seria badań na najbliższe 3 miesiące.
Kesimpta - taki lek zaproponowała neurolożka. Stąd moje pytanie z pewną dozą obaw, jak się ten lek sprawdza na dłuższą metę? Poza tym w przyszłym roku wybieram się na dłuższą wycieczkę zagraniczną, do tej pory z przewożeniem tabletek nie było problemu, jak się do tego mają zastrzyki?
Brałam Tecfiderę przez 1,5 roku i tak jak u Ciebie robiłam się słabsza, równowaga słabła, a do tego problemy z żołądkiem, włosy wypadały i bardzo uciązliwe zaczerwienienia - skóra aż się paliła.
Zmieniłam na Kesimptę ponad 1,5 roku temu i jestem bardzo zadowolona. Żadnych nowych zmian a do tego mam więcej sił, równowag wróciła do normy. Wcześniej odcianało mi nogi przy większym wysiłku, szczególnie w lato, a teraz moge sobie pozwolić na więcej i mam zdecydowanie mniej zawrotów głowy.
Ze skutków ubocznych jedynie czasem pojawi się zaczerwieninei lub siniak po wstrzyknięciu, ale znika w kilka dni.
Raz też musiałam zabrać zastrzyk samolotem, miałam paszport dla leku, ale nikt na to nawet nie spojrzał. Bez problemu poleciał ze mna i wróciłam z pustym aplikatorem. Zaopatrzyłam się tylko w maly pokrowiec termiczny i zapakowałam w podręczny.
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Hejo. Osoby które przyjmują Zeposie  możecie mi powiedzieć  jak się po niej czujecie? . Jakie jest wasze zdanie na temat tego leku?
Liczba postów: 159
Reputacja:
2
Czy kiedy macie infekcję, opóźniacie zastrzyk, czy bierzecie zgodnie z harmonogramem? Istnieje ryzyko, że mogłam złapać covid, a w środę powinnam sobie podać zastrzyk. Jeszcze nie byłam w takiej sytuacji i zastanawiam się, co powinnam zrobić, gdyby pojawiły się objawy...
Oczywiście w razie czego zadzwonię też do szpitala zapytać, ale jestem ciekawa, czy ktoś z Was miał taką sytuację.
Liczba postów: 630
Liczba wątków: 3
Reputacja:
9
12-08-2024, 15:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2024, 15:59 przez Tosiia.)
Iris jesli bierzesz tez co 4 tygodnie Kesimpte to w poradni SM mi mowil, ze w razie W moge wziac zastrzyk do 3 dni przed lub do 3 dni po i raz rzeczywiscie czulam ze 'cos' mi sie rozkreca, zle sie czulam wiec zamiast w piatek wzielam zastrzyk 3 dni pozniej (czyli w poniedzialek) kiedy czulam sie juz dobrze/lepiej. Nie konsultowalam tego z neurologiem i tez mnie na szczescie nie rozlozylo porzadnie dlatego sama podjelam decyzje.
Reputacja:
2
(12-08-2024, 15:55)Tosiia napisał(a): Iris jesli bierzesz tez co 4 tygodnie Kesimpte to w poradni SM mi mowil, ze w razie W moge wziac zastrzyk do 3 dni przed lub do 3 dni po i raz rzeczywiscie czulam ze 'cos' mi sie rozkreca, zle sie czulam wiec zamiast w piatek wzielam zastrzyk 3 dni pozniej (czyli w poniedzialek) kiedy czulam sie juz dobrze/lepiej. Nie konsultowalam tego z neurologiem i tez mnie na szczescie nie rozlozylo porzadnie dlatego sama podjelam decyzje. Dzięki, Tosiia. Tak, biorę co 4 tygodnie. Na razie jest okej, ale jeśli zacznę źle się czuć, to zadzwonię do pielęgniarek z programu lekowego i zapytam, co zrobić, bo covid to raczej w trzy dni nie przejdzie, jeślibym się zaraziła
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Cześć wszystkim,
dokładnie miesiąc temu przystąpiłem do programu lekowego, kesimpta to mój pierwszy lek i aktualnie jestem po 4 zastrzykach, kolejny za miesiąc. Nie wiem czy mogę wiązać moje objawy z rozpoczęciem leczenie ale nigdy wcześniej nie czułem się tak słabo. Od kilku tyhodni męczy mnie ból w klatce piersiowej, ściska mnie tak że ciężko mi się oddycha, dodatkowo nie mogę wgl spać, wybudzam się bo "nie mogę złapać oddechu" muszę popijać wodę, dodatkowo co chwilę uczucie guli w gardle której nie mogę przełknąć. Czasem też w głowie czuje jakby mrowienie w środku, uczucie jakbym był czymś odurzony jakbym miał zaraz odlecieć. Poważenie zacząłem się martwić o swoje zdrowie. Czy ktoś miał coś podobnego po zaczęciu leczenia? Czy bardziej wiązać to ze stresem?
Reputacja:
2
(13-08-2024, 20:39)m4t napisał(a): Cześć wszystkim,
dokładnie miesiąc temu przystąpiłem do programu lekowego, kesimpta to mój pierwszy lek i aktualnie jestem po 4 zastrzykach, kolejny za miesiąc. Nie wiem czy mogę wiązać moje objawy z rozpoczęciem leczenie ale nigdy wcześniej nie czułem się tak słabo. Od kilku tyhodni męczy mnie ból w klatce piersiowej, ściska mnie tak że ciężko mi się oddycha, dodatkowo nie mogę wgl spać, wybudzam się bo "nie mogę złapać oddechu" muszę popijać wodę, dodatkowo co chwilę uczucie guli w gardle której nie mogę przełknąć. Czasem też w głowie czuje jakby mrowienie w środku, uczucie jakbym był czymś odurzony jakbym miał zaraz odlecieć. Poważenie zacząłem się martwić o swoje zdrowie. Czy ktoś miał coś podobnego po zaczęciu leczenia? Czy bardziej wiązać to ze stresem?
Ja jestem na Kesimpcie od ponad pół roku i od początku nie miałam żadnego z Twoich objawów. Z tego co się orientuję, nie ma ich także w ulotce. Może warto skonsultować to z lekarzem.
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Hej! Wczoraj miałam pierwszy raz podaną Kesimptę, w nocy zaczęło mnie łamać i miałam temp do 38.
Jestem już 30h po zastrzyku a temperatura nadal się utrzymuje. Czy ktoś z Was też miał tak długo efekty uboczne po pierwszej dawce?
Reputacja:
2
(29-08-2024, 20:35)Pikpok napisał(a): Hej! Wczoraj miałam pierwszy raz podaną Kesimptę, w nocy zaczęło mnie łamać i miałam temp do 38.
Jestem już 30h po zastrzyku a temperatura nadal się utrzymuje. Czy ktoś z Was też miał tak długo efekty uboczne po pierwszej dawce?
Mnie pielęgniarki informowały przy pierwszym zastrzyku, że nawet dwa dni mogą być objawy grypopodobne i temperatura i że można wziąć tabletki na zbicie. Z tym że u mnie akurat żaden objaw się nie pojawił. Ale wielu ludzi je ma, więc trzeba spokojnie odpoczywać, powinno minąć.
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
(29-08-2024, 21:00)Iris napisał(a): (29-08-2024, 20:35)Pikpok napisał(a): Hej! Wczoraj miałam pierwszy raz podaną Kesimptę, w nocy zaczęło mnie łamać i miałam temp do 38.
Mnie pielęgniarki informowały przy pierwszym zastrzyku, że nawet dwa dni mogą być objawy grypopodobne i temperatura i że można wziąć tabletki na zbicie. Z tym że u mnie akurat żaden objaw się nie pojawił. Ale wielu ludzi je ma, więc trzeba spokojnie odpoczywać, powinno minąć.
Dziękuję za odpowiedź ?
|