Liczba postów: 51
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
(21-11-2018, 22:28)JustynaS napisał(a): Bagi, to niemożliwe raczej. W najgorszej (z punktu widzenia dostępności do leczenia) opcji ma się 5...
Czas trwania choroby:
a) od 0 do 3lat-6pkt.,
b) od 3 do 6lat-4pkt.,
c) powyżej 6 lat - 2 pkt.;
2) liczba rzutów choroby w ostatnim roku:
a) 3 i więcej-5pkt.,
b) od 1 do 2-4pkt.,
c) brak rzutów w trakcie leczenia immunomodulacyjnego (w ostatnim roku) - 3 pkt.,
d) brak rzutów - 1 pkt;
3) stan neurologiczny w okresie międzyrzutowym (przy rozpoczynaniu leczenia):
a) EDSS od 0 do 2-6pkt.,
b) EDSS od 2,5 do 4-5pkt.,
c) EDSS od 4,5 do 5-2pkt.
byłem w 2016 w szpitalu na rezonansie (oddział na którym leżałem wcześniej jak miałem rzut) i tak to policzyli:
1. czas trwania > 6lat czyli 2pkt
2. liczba rzutow : zero czyli 1pkt
3. nie dotyczy
sama widzisz .
ps. bardzo dziekuje za to fachowe rozpisanie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Liczba postów: 822
Liczba wątków: 191
Reputacja:
29
Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że punkt 3 Cię nie dotyczy?
Reputacja:
0
(22-11-2018, 10:53)Monika napisał(a): Na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że punkt 3 Cię nie dotyczy?
zle to napisalem ! w sensie ze jesscze 1pkt policzyli za cos nie wiem co ...
Reputacja:
0
w na tec musisz wg. dokumentu na mz.gov.pl miec >10 punktow...
Liczba postów: 822
Liczba wątków: 191
Reputacja:
29
W takiej sytuacji warto prosić lekarza o wyjaśnienie. Bo tych punktów nie bierze się z kosmosu. Za samo niskie EDSS powinieneś mieć zapewne 6 lub 5 punktów (pamiętam, że pisałeś w innym dziale o swoim stanie).
To też taka uwaga na zaś, dla osób które może kiedyś trafią na ten wpis mając podobny problem. Jeśli lekarz nie kwalifikuje Was do leczenia, proście o wyjaśnienie dlaczego. A jeśli nie potrafi tego wyjaśnić, to szukajcie dalej. Nie ma rejonizacji, warto wybrać placówkę, w której lekarz będzie dla Was pomocą w dbaniu o zdrowie a nie urzędnikiem broniącym dostępu do leczenia.
Reputacja:
0
(22-11-2018, 17:08)Monika napisał(a): W takiej sytuacji warto prosić lekarza o wyjaśnienie. Bo tych punktów nie bierze się z kosmosu. Za samo niskie EDSS powinieneś mieć zapewne 6 lub 5 punktów (pamiętam, że pisałeś w innym dziale o swoim stanie).
To też taka uwaga na zaś, dla osób które może kiedyś trafią na ten wpis mając podobny problem. Jeśli lekarz nie kwalifikuje Was do leczenia, proście o wyjaśnienie dlaczego. A jeśli nie potrafi tego wyjaśnić, to szukajcie dalej. Nie ma rejonizacji, warto wybrać placówkę, w której lekarz będzie dla Was pomocą w dbaniu o zdrowie a nie urzędnikiem broniącym dostępu do leczenia.
bardzo dziękuje  dzwoniłem dziś do szpitala z prośbą o „aktualizację” oceny punktowej ! dzięki Wam  ps. wkurza to, że zdiagnozują i mają Cię w dupie później... jestem zapisany w przychodni przyszpitalnej - i co z tego kompletnie z czapy to bo nie ma wymiany informacji pomiędzy oddziałem a przychodnią...wizyty to strata czasu : zero pomocy, zero konkretów...
Liczba postów: 3 965
Liczba wątków: 39
Reputacja:
42
I co bagi? zbadają Cię jeszcze raz? Jak nie to ja bym próbowała gdzie indziej, w szpitalu w którym mnie zdiagnozowali po półtora roku zadzwonili czy chcę się u nich leczyć, podziękowałam, rok już byłam na tec wtedy, gdzie indziej
Reputacja:
0
(22-11-2018, 21:51)hela napisał(a): I co bagi? zbadają Cię jeszcze raz? Jak nie to ja bym próbowała gdzie indziej, w szpitalu w którym mnie zdiagnozowali po półtora roku zadzwonili czy chcę się u nich leczyć, podziękowałam, rok już byłam na tec wtedy, gdzie indziej
jutro się dowiem - mam dzwonić . Oczywiście dam Wam znać !  a jak nie to uderzam gdzie indziej
Liczba postów: 3 965
Liczba wątków: 39
Reputacja:
42
Powodzenia
Reputacja:
0
(22-11-2018, 22:47)hela napisał(a): Powodzenia