Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
(18-04-2021, 18:16)lucja8112 napisał(a): Od środy zaczynam " przygodę " z Aubagio . Podobno po tych tabletkach skacze ciśnienie a ja bez kawy rano ani rusz  Duży uśmiech . Rezygnowaliście z kawy ?  Zdezorientowany

Mi rzeczywiście przy aubagio ciśnienie skakało. Najpierw się podniosło (tylko że ja zawsze miałam niskie a jak zaczęłam brać aubagio to było "w normie") później zaczęło skakać. Raz miałam 110/70 a innym razem 160/100. Ale jak lekarz stwierdził że trzeba się temu przyjrzeć to okazało się że muszę mieć zmieniony lek i szczerze mówiąc od tego czasu nie mierzyłam ciśnienia.
Ale z kawy nie byłabym w stanie zrezygnować Oczko a piję minimum 3 dziennie.
Odpowiedz
(19-04-2021, 07:52)e-smka napisał(a): Ja normalnie mam nadciśnienie, ale przy Aubagio wcale mi dodatkowo nie wzrosło, jednak brałam tylko 3 msc.
Też mam nadciśnienie, biorę tabletki i teraz mam przeważnie 120/80 i jest git. Mam nadzieję że nie zacznie mi wariować po Aubagio. 
No i boję się że zaczną mi wypadać włosy  Smutny .
Odpowiedz
Mi wypadały ale przez jakiś czas i przestały. Vitapil mi pomagał.
Odpowiedz
(18-04-2021, 18:16)lucja8112 napisał(a): Od środy zaczynam " przygodę " z Aubagio .  Podobno po tych tabletkach skacze ciśnienie a ja bez kawy rano ani rusz  Duży uśmiech . Rezygnowaliście z kawy ?  Zdezorientowany

Ciśnienie mam w normie, z kawy nie zrezygnowałem i nawet nie zamierzam. Jakaś przyjemność chyba mi się należy?
Odpowiedz
(19-04-2021, 08:24)lucja8112 napisał(a):
(19-04-2021, 07:52)e-smka napisał(a): Ja normalnie mam nadciśnienie, ale przy Aubagio wcale mi dodatkowo nie wzrosło, jednak brałam tylko 3 msc.
Też mam nadciśnienie, biorę tabletki i teraz mam przeważnie 120/80 i jest git. Mam nadzieję że nie zacznie mi wariować po Aubagio. 
No i boję się że zaczną mi wypadać włosy  Smutny .
U mnie ciśnienie wzrosło do wartości opisanych w ulotce leku. Czyli coś koło 160/90
Odpowiedz
(18-04-2021, 19:36)Orchidea ponownie napisał(a): U mnie nic się nie działo.
Czyli na aubagio nie wypadały Ci włosy?

(19-04-2021, 09:46)e-smka napisał(a): No mi na Aubagio, a potem na Tec włosy leciały i lecą cały czas...
Cały czas? Tzn. jak długo?Ja wzięłam już 20 tabletek i wypadają, mam długie jest wiosna, może dlatego? Uspokajam się, ale czytając inne wypowiedzi osób, które też były albo i są na aubagio, że strasznie wypadały po ok.3-ch miesiącach(w ulotce też zamieszczono) to jestem rozgoryczona.
Odpowiedz
(27-04-2021, 19:51)p_probanski@o2.pl napisał(a):
(18-04-2021, 19:36)Orchidea ponownie napisał(a): U mnie nic się nie działo.
Czyli na aubagio nie wypadały Ci włosy?

(19-04-2021, 09:46)e-smka napisał(a): No mi na Aubagio, a potem na Tec włosy leciały i lecą cały czas...
Cały czas? Tzn. jak długo?Ja wzięłam już 20 tabletek i wypadają, mam długie jest wiosna, może dlatego? Uspokajam się, ale czytając inne wypowiedzi osób, które też były albo i są na aubagio, że strasznie wypadały po ok.3-ch miesiącach(w ulotce też zamieszczono) to jestem rozgoryczona.
Może chaotycznie napisałam. Na Aubagio leciały najmniej.
Odpowiedz
Mi niedawno minęło 6 miesięcy od kiedy jestem na Aubagio. Ostatnio zauważyłam, że wypada mi coraz mniej włosów, a wypadło mi ich sporo. One były wszędzie!!! Teraz jest ok! Na wszystko potrzeba czasu.
Odpowiedz
(28-04-2021, 14:46)Eka napisał(a): Mi niedawno minęło 6 miesięcy od kiedy jestem na Aubagio. Ostatnio zauważyłam, że wypada mi coraz mniej włosów, a wypadło mi ich sporo. One były wszędzie!!! Teraz jest ok! Na wszystko potrzeba czasu.
Superowo ??
Odpowiedz
(29-04-2021, 09:17)e-smka napisał(a): Ja Aubagio brałam 3 msc i musieli mi odstawić za względu na masakryczne biegunki. Potem, mimo odstawienia zaczeły wypadać mi włosy, ale przestały, bo już Aubagio nie brałam. Jak po kilku miesiacach dostałam Tec to po 4 msc znowu zaczely wypadac i tak jest do teraz czyli jakies dobre pół roku.

Wypadanie włosów w leczeniu SM to chyba norma. Ja miałam 12 lat interferon i też mi wypadały... do pewnego czasu , teraz mam Aubagio i też wypadają . Wniosek... jakim lekiem by nie leczył SM to i tak wypadają  O matko
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości