Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cześć!
Teraz chyba dwa miesiące, są zmiany w programie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja musiałam zrobić badania na kilka dni przed odbiorem tabletek

Odpowiedz
Eh, no to chyba już po ptakach, bo rozumiem, że te dwa miesiące mają być do dnia kwalifikacji, prawda?
Odpowiedz
Nie wiem. Byłam we wtorek u lekarza. Kazał mi sie stawić do szpitala 2 stycznia żeby zrobić nowy rezonans i wyniki i powiedzial ze dostane od razu leki. Czy to jest możliwe? Nie mam pojęcia, ale wierzę w to, że tak będzie.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Ja zrobiłam wyniki i jak je przywiozłam już dostałam leki, rezonans miałam w maju, leki dostałam w lipcu na początku miesiąca, edss badali w kwietniu, miałam wcześniejsze rezonanse ze szpitala, ale już były nieważne , a musi być świeży żeby było po roku do czego porównać efekty leczenia

Odpowiedz
A co to jest te edss?
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Skala niepełnosprawności osób z sm

Odpowiedz
1. rozpoznanie postaci rzutowej stwardnienia rozsianego – oparte na kryteriach diagnostycznych McDonalda (2010), łącznie z badaniami rezonansem magnetycznym, przed i po podaniu kontrastu;
2. w przypadku rozpoznania postaci rzutowej stwardnienia rozsianego, wystąpienie minimum 1 rzutu klinicznego albo co najmniej 1 nowe ognisko GD+ w okresie 12 miesięcy przed kwalifikacją;
3. uzyskanie co najmniej 10 punktów według punktowego systemu kwalifikacji określonego w ust. 3;
4. pisemna deklaracja współpracy przy realizacji programu ze strony pielęgniarki.
Kryteria kwalifikacji muszą być spełnione łącznie.

Punktowy system oceny i kwalifikacji do leczenia stwardnienia rozsianego interferonem beta, peginterferonem beta-1a, octanem glatirameru, fumaranem dimetylu, teryflunomidem i alemtuzumabem:

1. czas trwania choroby:
od 0 do 3 lat - 6 pkt.,
od 3 do 6 lat - 4 pkt.,
powyżej 6 lat - 2 pkt.;
2. liczba rzutów choroby w ostatnim roku:
3 i więcej - 5 pkt.,
od 1 do 2 - 4 pkt.,
brak rzutów w trakcie leczenia immunomodulacyjnego (w ostatnim roku) - 3 pkt.,
brak rzutów - 1 pkt;
3. stan neurologiczny w okresie międzyrzutowym (przy  rozpoczynaniu leczenia):
EDSS od 0 do 2 - 6 pkt.,
EDSS od 2,5 do 4 - 5 pkt.,
EDSS od 4,5 do 5 - 2 pkt.

To są kryteria kwalifikacji. Rezonans jest ważny 2 miesiące.

Bubka mnie przyjęli na oddział żeby zrobić wszystkie badania i od razu po wypisie miałam kwalifikacje i do domu wróciłam już z lekami.
Odpowiedz
Przeraża mnie to jeszcze bardziej. Dziękuję bardzo.
Odpowiedz
Nie martw się, będzie dobrzeUśmiech to tylko tak strasznie brzmi

Odpowiedz
Hej! Uśmiech Chciałabym Was poprosić o radę. Od kilku dni (ok.4?) boli mnie trochę lewe oko przy poruszaniu. Wiem, że PZNW jest dość charakterystycznym objawem pojawiającym się przy SM, ale nie jestem pewna, czy to co się u mnie dzieje można pod to podpiąć. Poza tym bólem, który nawiasem mówiąc nie jest jakiś bardzo intensywny, innych objawów typu zaburzenia widzenia, zamglony obraz czy mroczki przed oczami brak. Nie bardzo wiem co mam z tym zrobić. Czy to może być coś poważnego, czy raczej powinnam to przeczekać?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości