Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rebif
Za kilka dni zaczynam leczenie w programie Rebif. Dużo czytałam o skutkach ubocznych. Jak najlepiej z nimi walczyć? Jakie tabletki przeciwbólowe kupić? Czy coś na początek powinnam wiedzieć? Na coś się przygotować?
Odpowiedz
Biorę Rebiff 44 od roku, tabletka przeciw gorączko-bólowo obowiązkowo. Raz w miesiącu nie biore tabletki aby zobaczyć czy juz sie przyzwyczaiłem - i sie nie przyzwyczaiłem. Jak nie wezme tabletki budze sie w nocy z gorączka.
Witam koleżanki i kolegów Uśmiech
Odpowiedz
Madak69 a czy za każdym razem odczuwasz skutki uboczne?
Pytam z ciekawości bo miałam brać Rebif ale zrezygnowałam bo nie byłam pewna leczenia i się bałam. Po roku zaczęłam brać Avonex taki lek mi dali. Po zastrzyku w nocy zawsze dreszcze i gorsze samopoczucie na drugi dzień i się zastanawiam czy przy Rebifie jest też tak po każdym zastrzyku. Z tego co wiem to 3 razy w tygodniu zastrzyk?
Odpowiedz
Co jakiś czas nie biorę przeciwgoraczkowych dla sprawdzenie czy już się "dostosowałem" i za każdym razem budzę się w nocy z gorączka, biorę przeciwgoraczkowy. I tak już okrągły rok.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Madak69, powiedz proszę, czy ma znaczenie jakie tabletki będę brać? Na ból głowy najczęściej biorę Apap - czy na skutki uboczne też będzie dobry? Czy może jakiś Ibuprom lepszy?
I kiedy robić zastrzyki? - lepiej rano czy wieczorem?  Jutro mam iść na pierwszy i trochę się boję
Odpowiedz
Zastrzyk na noc , czyli zastrzyk i do wyra ,tabletki biorę Ifenin Forte 400mg, z apteki gemini, przeciw bólowe a zarazem są przeciw gorączkowe ,rano nie odczuwam żadnych skutków ubocznych dziś jestem w pracy 12 h po wczorajszym zastrzyku i czuje się super Uśmiech

Nie ma się czego bać ,na początek po pierwszym wstrzyknieciu przyłożyć lód do miejsca wstrzyknieciu.Jakie zastrzyki będziesz brać ? Jak rebif to poproś o rebismart jest duża wygoda

Odpowiedz
Będę brać Rebif. A od kogo można uzyskać taki rebismart? Pytać pielęgniarkę, która będzie mnie szkolić? Czy powinnam rozmawiać z neurologiem o tym? 
Gdybyś mógł mi jeszcze powiedzieć jak oceniasz leczenie? Widzisz jakąś zmianę, rzuty są rzadziej niż przed leczeniem?
Odpowiedz
Lekarz prowadzący ,który zlecił zastrzyki

Rebismart jest wygodny bo samemu się robi zastrzyki, pośladki, ramiona, brzuch i uda

Odpowiedz
(28-04-2016, 10:00)Madak69 napisał(a): Zastrzyk na noc , czyli zastrzyk i do wyra ,tabletki biorę Ifenin Forte 400mg, z apteki gemini, przeciw bólowe a zarazem są przeciw gorączkowe ,rano nie odczuwam żadnych skutków ubocznych dziś jestem w pracy 12 h po wczorajszym zastrzyku i czuje się super Uśmiech

Musisz poeksperymentować i sprawdzić jaki lek będzie na Ciebie dział najlepiej. Mi ma początku pielęgniarka poleciła Ibuprom i było w miarę ok. A kiedyś nie miałem i wziąłem Paracetamol - było o niebo lepiej. Wiec twraz tylko Paracetamol.

(28-04-2016, 10:00)Madak69 napisał(a): Nie ma się czego bać ,na początek po pierwszym wstrzyknieciu przyłożyć lód do miejsca wstrzyknieciu.

Tak jak Kolega napisał - nie ma się czego bać. Uśmiech zastrzyki tylko w pierwszym momencie wydają się takie straszne - można się przyzwyczaić Uśmiech
Odpowiedz
Dzięki Wam jakoś przetrwałam... Wczoraj był pierwszy zastrzyk. Tabletki pomogły i ze skutkami ubocznymi było raczej ok. Trochę bałam się samego zastrzyku, bo mam problem z igłami -boję się ich od kiedy pamiętam. Ale jakoś poszło. Teraz obawiam się jak to będzie jutro, bez nadzorującej pielęgniarki. Czy nie spanikuje z tą igła. Od dzieciństwa bałam się nawet zwykłego pobrania krwi, że mi ktoś uszkodzi żyłę i dostanę krwotoku.Na szczęście w naszych zastrzykach igła obiektywnie jest mała, więc może jakoś zapanuje nad swoimi strachami... Chociaż dziś robiąc zastrzyk też najbardziej (o wile mocniej niż skutków ubocznych) się bałam,że ta igła trafi w żyłę albo w nerw. Albo że mam za mało tłuszczyku (jestem bardzo szczupła) i że to wszystko przez to pójdzie nie tak. No ale jakoś było, więc może jutro też będzie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości