Liczba postów: 459
Liczba wątków: 14
Reputacja:
4
21-02-2020, 00:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2020, 00:09 przez Beciaa05.)
(19-02-2020, 20:52)poziomka napisał(a): Hej od czego zależy, że jedni przy rzucie dostają sterydy w tabletkach, normalnie lekarz wypisuje przy wizycie i do domu a niektórych neuro wysyła na kroplówki? Mi neuro powiedziała że dużych dawek sterydów nie bierze sie w tabletkach tylko dożylnie no i przy rzucie w szpitalu może powtórzyć badania. Czy jak macie rzut i jesteście w szpitalu to robią wam ponownie rezonas ? Zalezy jak duzy jest rzut. Choc moj neurolog z programu nie jest za przepisywaniem sterydu w tabletkach, bo nie sa tak skuteczne jak kroplowki , po za tym dluzej sie go bierze bo stopniowo trzeba zmniejszac sobie dawki..ja mialam w zeszłym roku w lipcu taka sytuację ze lapaly mnie dretwienia nog i od razu chciał wyslac mnie na kroplowki z tym ze sie nie zgodzilam bo po pierwsze nie bylo to az tak uciążliwe a po drugie 2 dni pozniej czekal mnie wyjazd wakacyjny i ublagalam tabletki i przepisal ale to byla sytuacja wyjątkowa z powodu zaplanowanego wyjazdu i nie zdążyłabym przyjac 5 kroplowek.Koniec koncow leki wykupilam i pojechałam, i tak nie wzięłam ani jednej tabletki bo na wyjeździe objawy przeszly( chyba to byl stres przed podroza)i do dzis mam 3 opakowania Metypredu w szafce nie otwarte..i mam nadzieję ze sie nie przydadza
Liczba postów: 624
Liczba wątków: 12
Reputacja:
18
Różnica jest w zasadzie tylko taka, że doustnie przyjmuje się niższe dawki (ale dłużej) niż dożylnie, a dożylne podanie nieco mniej obciąża żołądek. Ale z tego co czytałam w badaniach, różnicy w skuteczności nie ma.
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
dzięki za odpowiedzi, już dowiedziałam się od mojej neurolog dlaczego dokładnie nie chce mi dać sterydów w tabletkach. Otóż kierownik oddziału neurologii przy której jest moja poradnia SM nie jest za podawaniem sterydów w tabletkach, tylko zaleca swoim pracownikom (czyli też mojej neuro) przy rzutach kłaść od razu na oddział. Tłumaczą to własnie większą skutecznością, mniejszym obciążeniem żołądka i że muszą to "odnotować w programie nfz".
Chyba mam lekki rzut, ale w poniedziałek wyjeżdżam na wymarzony wyjazd i chciałam trochę się poratować tabletkami ;/
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Od jutra mam brać Metypred 64mg. Czyli 4 tabletki dziennie. Neurolog nie powiedziała mi czy na raz mam wziąć te 4 tabletki czy jakoś to podzielić. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak brał?
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Cześć,
Potrzebuję pomocy. Na własną rękę postanowiłam wziąć Metypred, rzut mały, drętwienie trzech palców i osłabienie siły mięśniowej. Biorę potas, osłonę itd.
Postanowiłam, że jeśli przez 6-7 dni nie będzie poprawy, położę się na solu.
Zawsze leczyłam rzuty solu między 3 a 5 dawek, najczęściej 4, teraz chcę po raz pierwszy spróbować z tabletkami. Potrzebuję pomocy w dawkowaniu. Zaczęłam wyżej niż pozostali (choć takie dawkowanie też czasem niektórzy stosują). Do tej pory:
Dzień 1: 64, 64
Dzień 2: 64, 64
Dzień 3: 64, 64
Dzień 4: 64, 64
Dzień 5: 64, 64
Dziś jest dzień 5.
Od jutra co cztery dni planuję zmniejszać.
Czy lepiej jutro zrobić 32, 32 czy jedną dawkę 64, 0? A później?
Wiem, że powinnam to omawiać z neurologiem i gdybym miała możliwość, to bym zapytała, ale nie mam. Więc mam nadzieję, że pomożecie...
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 3
Reputacja:
3
(03-01-2023, 16:37)Uszak napisał(a): Cześć,
Potrzebuję pomocy. Na własną rękę postanowiłam wziąć Metypred, rzut mały, drętwienie trzech palców i osłabienie siły mięśniowej. Biorę potas, osłonę itd.
Zawsze leczyłam rzuty solu między 3 a 5 dawek, najczęściej 4, teraz chcę po raz pierwszy spróbować z tabletkami. Potrzebuję pomocy w dawkowaniu. Zaczęłam wyżej niż pozostali (choć takie dawkowanie też czasem niektórzy stosują). Do tej pory:
Dziś jest dzień 5.
Wiem, że powinnam to omawiać z neurologiem i gdybym miała możliwość, to bym zapytała, ale nie mam. Więc mam nadzieję, że pomożecie... A nie masz numeru telefonu do lekarza ? bo ja bym się bała tak sama sobie metypred dawkować, gdyż można sobie zaszkodzić .
Ja nie raz miałam Metypred 16mg ale zawsze lekarz decydował jak długo i jakie dawki w dane dni mam brać . Jak dobrze pamiętam to zaczynałam od 64 mg przez kilka dni ale jak dalej to szło to nie pamiętam .
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
(03-01-2023, 21:23)Łucja napisał(a): (03-01-2023, 16:37)Uszak napisał(a): Cześć,
Dziś jest dzień 5.
Wiem, że powinnam to omawiać z neurologiem i gdybym miała możliwość, to bym zapytała, ale nie mam. Więc mam nadzieję, że pomożecie... A nie masz numeru telefonu do lekarza ? bo ja bym się bała tak sama sobie metypred dawkować, gdyż można sobie zaszkodzić .
Ja nie raz miałam Metypred 16mg ale zawsze lekarz decydował jak długo i jakie dawki w dane dni mam brać . Jak dobrze pamiętam to zaczynałam od 64 mg przez kilka dni ale jak dalej to szło to nie pamiętam .
Dzięki, Łucja. Niestety nie mam możliwości porozmawiania z neurologiem, omawiałam tylko z internistą. Nie boję się ustawiania dawek, bo wszędzie wszyscy dostają takie same wytyczne, więc kopiuję schemat (oprócz zaczęcia od podwójnej, bo tak było tylko w kilku przypadkach). Problemem dla mnie nie jest dawka 64 mg tylko to, czy ją rozdzielić na dwie części w ciągu dnia, czy wziąć razem. Ale chyba zdecyduję się na 64 mg raz dziennie rano... ?
Liczba postów: 547
Liczba wątków: 11
Reputacja:
15
Uszak, pamiętam że kończąc branie Metypredu zmniejszałem dawki stopniowo. Jak chcesz to postaram się odszukać zalecania, jakie wtedy miałem odnośnie zmniejszania dawek. I, że tak zapytam... ALE TAK SAMA? Oj...
Liczba postów: 1 400
Liczba wątków: 10
Reputacja:
17
Z tego co pamiętam to miałam co 4 dni zmniejszać dawkę. I wzięłabym je razem
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Liczba postów: 107
Liczba wątków: 3
Reputacja:
3
04-01-2023, 08:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2023, 09:01 przez Łucja.)
(03-01-2023, 22:31)Uszak napisał(a): (03-01-2023, 21:23)Łucja napisał(a): (03-01-2023, 16:37)Uszak napisał(a): Cześć,
Dziś jest dzień 5.
Dzięki, Łucja. Niestety nie mam możliwości porozmawiania z neurologiem, omawiałam tylko z internistą. Nie boję się ustawiania dawek, bo wszędzie wszyscy dostają takie same wytyczne, więc kopiuję schemat (oprócz zaczęcia od podwójnej, bo tak było tylko w kilku przypadkach). Problemem dla mnie nie jest dawka 64 mg tylko to, czy ją rozdzielić na dwie części w ciągu dnia, czy wziąć razem. Ale chyba zdecyduję się na 64 mg raz dziennie rano... ? Yyyy... powiem tak... internista to nie neurolog . Ja bym raczej z rzutem w SM do internisty nie poszła a pojechała na SOR- przynajmniej by mnie jakiś neurolog zbadał ale to bym zrobiła ja  . A, i zawsze rano całą dawkę brałam tak jak lekarz kazał
|