dla mnie w fajerwerkach/petardach najstraszniejsze jest to ze mozesz stac sie przypadkowa ofiara tej 'rozrywki'. Tak samo z alkoholem - tez mozna byc tego ofiara bo pijany kierowca spowoduje wypadek. Z papierosami juz mysle, ze tylko dzieci sa niewinnymi ofiarami (niestety i ja cale zycie wdychalam dym papierosowy w domu) ale potem jako dorosly juz latwo jest unikac konsekwencji dymu papierosowego.
Wiem, ze alkohol nigdy nie zniknie bo kartele alkoholowe maja za duze zyski z tego, ale z fajerwerkami/petardami to tylko jedna noc + alkohol sprawia ze osoba, ktora kupila petardy czesto nie zachowuje sie racjonalnie dlatego mam nadzieje, ze rzeczywiscie z czasem bedzie to zakazane ... super by bylo jakby pokazy fajerwerkow byly w Noc Sylwestrowa ale tylko przygotowane przez firmy pirotechniczne - bezpiecznie i profesjonalnie.
Wiem, ze alkohol nigdy nie zniknie bo kartele alkoholowe maja za duze zyski z tego, ale z fajerwerkami/petardami to tylko jedna noc + alkohol sprawia ze osoba, ktora kupila petardy czesto nie zachowuje sie racjonalnie dlatego mam nadzieje, ze rzeczywiscie z czasem bedzie to zakazane ... super by bylo jakby pokazy fajerwerkow byly w Noc Sylwestrowa ale tylko przygotowane przez firmy pirotechniczne - bezpiecznie i profesjonalnie.

I szczerze mówiąc to fanem głośnych fajerwerków nie jestem. Za to bardzo urzekły mnie pokazy dronów, marzy mi się że bez zakazów ludzie przerzucą się na pokazy dronów, które wyglądają jak z filmów sci-fi. A na pewno koszty finansowe będą podobne.