Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to już za późno na leczenie ?
Od 7 mają mam pewne objawy, wiec poszedłem na izbę przyjeć 19 maja zrobiono mi tomografię głowy z kontrastem ale nic nie wyszło, czuje się dalej źle objawy się nie wycofują. Czy ten tomograf był za słaby żeby wyszły jakieś zmiany ? Jeśli te objawy od 4 tygodni to jest jeszcze szansa że jak mi wprowadzą leki to wyjdę z tego ?
Odpowiedz
Jakie masz objawy?
Odpowiedz
Pogorszył mi się wzrok i widzę lekko podwójnie
Czuje mrowienie i ucisk z tyłu głowy
mam nogi jak z kamienia
uczucie jakbym był pijany podczas chodzenia
czuje drżenie ciała najbardziej rąk
czuje ucsik w mięśniach
miałem mdłości i brak apetutu ale to mineło
do tego mam dziwną temperaturę 35.5 a zawsze miałem 36.6
mam napady pocenia się a wszczególności w nocy

te objawy nasilają się najbrziej podczas chodzenia a podczas siedzenia i leżenia nie ma ich praktycznie wcale

dodam że ja mam zmiany demielinizacyjne w mózgu ale są małe neurolog powiedział że najpewniej niedokrwienne
Odpowiedz
Skonsultuj się może z innym neuro, niech zleci rezonans z kontrastem/ u mnie była taka kolejność/ to dokładniejsze badanie. Wizyta u okulisty, może skonsultuj się także z fizjoterapeutą, to mogą być problemy z kręgosłupem. Wszystkie te dolegliwości mogą być też na tle nerwowym, bo gdzieś tam w podświadomości boisz się, ze to może być sm. Przyjmujesz jakieś witaminy?
Odpowiedz
To jeśli jest to sm to jest za późno na leczenie ? leki jeszcze zadziałają czy już nie ?
Odpowiedz
Obecnie na ma leku na SM. Są tylko leki spowalniające/próbujące zatrzymać chorobę. I nigdy nie jest za późno by rozpocząć leczenie. Natomiast rzut (a to masz raczej na myśli) leczy się sterydami. Jeśli masz objawy kliniczne świadczące o pewnych dysfunkcjach neurologicznych to idź, jak poradziła Ci yasmina, do innego neurologa albo odwiedź inny SOR. Wyboista to droga ale w przypadku SM rezonans z kontrastem powie o wiele więcej niż tomografia.
Odpowiedz
Mam sm od 9 lat i nie jestem w żadnym programie leczenia. Zmień swoje podejście do tego, na spokojnie zdiagnozuj wszystkie dolegliwości, a jeżeli okaże się, że to sm to nie koniec świata. Po prostu zmienisz sposób życia. Nie panikuj.
Odpowiedz
No własnie mi chodziło o rzut sm, i moje putanie było o to czy jeśli to trwa od 4 tygodni to te sterydy są jeszcze w stanie wyleczyć te objawy ? 

Nie wydaje mi się że jest to kręgosup bo objawy pojawiły się nagle i wciągu 3 dni już były.

Mnie neurolog chciał zostawić w szpitalu ale po tym jak się dowiedziałem że nie ma nic w tomografi to wypisałem się z szpitala a teraz żałuję.
Odpowiedz
no to teraz żałuj. Miałeś szansę na szybsze badanie. Teraz pójdziesz do lekarza i ze wszystkim trzeba będzie w kolejce czekać .Też miałam takie objawy, tylko u mnie odkąd się zaczęły do podania solu minęło poł roku. Wszystko się cofnęło. Tomograf nie jest tak dokładny jak rezonans. W szpitalu pewnie pobrali by też płyn. Przede wszystkim staraj się nie nakręcać i udaj się do innego lekarza. Na jednym się życie ne kończy. Powodzenie i pisz co zdziałełeś.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
NO i trzeba było zostać, zrobiliby Ci wszystkie badania. Zrób tak, jak pisze Fruu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości