Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to stwardnienie rozsiane?
Witam, proszę was serdecznie o pomoc, otrzymałam wynik z rezonansu głowy i jestem przerażona.

W istocie białej okołokomorowo i podkomorowo widoczne nieliczne zmiany (4zmiany) ogniska o śr. do 4mm o wysokim sygnale w T2 i TIRM bez wzmocnienia kontrastowego - odp. najp. zmianom demielinizacyjnym. Do kontroli i dalszej diagnostyki. Podnamiotowo zmian nie stwierdza się. Poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych i obszarów patologicznego wzmocnienia kontrastowego oraz bez restrykcji dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, nieuciśnięty. Przestrzenie płynowe przymózgowe w normie.
Odpowiedz
Wyraz "najprawdopodobniej" jest plusem i nie masz zmian ogniskowych, ale musisz poczekać na wizytę u lekarza. 
Odpowiedz
Czyli jest szansa, że to może być stwardnienie ?
Odpowiedz
(01-03-2025, 09:16)Anonimowo napisał(a): Czyli jest szansa, że to może być stwardnienie ?

tak jest z racji ze jest mowa o zmianach demielinizacyjnych ale poczekaj na wizyte u lekarza, bo opisy radiologiczne czasami nie sa w 100 % wiarygodne. Zreszta jest napisane NAJPRAWDOPODOBNIEJ zmiany demielinizacyjne.
Odpowiedz
Jestem przerażona
Odpowiedz
Przecież oczywiste jest że nikt to na forum nie potwierdzi Ci diagnozy ani nie wykluczy choroby. Pewnie przy takim opisie Sm jest możliwe jak i wiele innych możliwości. W tym taka, że nic ci nie jest. Zresztą sam opis rezonansu to za mało, nie piszesz nic o objawach i dlaczego w ogóle rezonans głowy był wykonywany??
Odpowiedz
(01-03-2025, 15:06)NovemberRain napisał(a): Przecież oczywiste jest że nikt to na forum nie potwierdzi Ci diagnozy ani nie wykluczy choroby. Pewnie przy takim opisie Sm jest możliwe jak i wiele innych możliwości. W tym taka, że nic ci nie jest. Zresztą sam opis rezonansu to za mało, nie piszesz nic o objawach i dlaczego w ogóle rezonans głowy był wykonywany??

Rezonans był wykonywany z powodu zawrotów głowy, szumów usznych, otępienia.

Nie mam typowych objawów sm
Odpowiedz
Anonimowo. A jakie wg Ciebie są typowe objawy SM ? Zmiany mogą być umiejscowione w głowie lub w rdzeniu. Poczekaj lepiej na wizytę u lekarza, a zanim to nastąpi wyjdź na długi spacer i uspokój się Uśmiech najlepiej
Odpowiedz
Czytałam o różnych objawach, jedyne jakie na ten moment mam to mrowienie w rękach i nogach. Nie potrafię się uspokoić i myśl, że zrozumie mnie każdy kto był kiedyś w tej samej sytuacji co ja obecnie.
Odpowiedz
Tak możliwe że też to uszkodzenie błędnika bo wiem że mnie neurolog wysłał i pytano mnie czy właśnie mam szumy lub zawroty głowy. Ja tego nie miałam więc też nie rozumiałam po co tam jestem ale pewnie żeby wykluczyć inne choroby.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości