Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy to wgl może być SM?
Witam, mam 34 lata. Od jakiegoś czasu (ok. 1,5 tygodnia) mrowienia rąk i nóg, tak jakby na przemian, jeśli w danym momencie odczuwam je w lewej dłoni, to w prawej jest ok. Jeśli czuje je prawej to w lewej zazwyczaj nie, czasami pojawiają sie parestezje palców u stóp i w stopach to wtedy w dloniach jest ok (np. podczas pisania postu, odczuwalem przez 30 min takie opaczne uczucie w prawej stopie, po czym czuje, ze mija i pewnie zaraz pojawi sie w innej konczynie). Są też drżenia pojedynczych mięśni. Odchodzę już od zmysłów, gdyż naprzemiennie ale odczuwam je praktycznie non stop i tak sobie wędrują po ciele. Pomyślałem o suplementacji magnezem z B6, B12, spozywaniem Potasu, stosuję 1,5 tygodnia ale niewidzę za duzej różnicy, praktycznie żadnej. 

Od 7 lat choruje na nadciśnienie i biorę leki, ale nie wiem czy to wgl z tym wiązać. Przez lata nie miałem takich akcji. Cisnienie jest ustabilizowane. 

Nie mogę już nocami spać, bo doprowadzają mnie te parastezje do szału ?
Odpowiedz
Przy SM jak pojawi się objaw i utrzymuje dłuższy czas to może wskazywać na rzut. Ale jeśli coś pojawia się i znika to raczej z innej przyczyny. Niestety wskazana wizyta u lekarza i jakieś dodatkowe badania, bo przez Internet to ciężko stwierdzić. Mogą być niedobory, problemy z kręgosłupem albo jeszcze coś innego.
Odpowiedz
1.5 tygodnia to zbyt krótko, żeby mówić czy działa czy nie działa.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
(06-02-2025, 09:57)Bubka napisał(a): 1.5 tygodnia to zbyt krótko, żeby mówić czy działa czy nie działa.

A jaki czas jest odpowiedni by stwierdzić, że działa?
Odpowiedz
Sądzę, że z 3 miesiące regularnej suplementacji. To tak jakbyś powiedział, że jesteś na diecie 1.5 tyg i nic nie schudles.
Umysł przypomina żyzny ogród, którym trzeba się codziennie zajmować, aby kwitł. - A. de Mello
Odpowiedz
Hej, 

Byłem  wczoraj u neurologa, zebrała podstawowy wywiad i wykonała podstawowe badanie neurologiczne (mloteczek itp.) Na ten moment zalecenie jest takie, że przez dwa tygodnie mam brać: Aspargin i Neurobion Advance, jeśli po dwóch tygodniach nie będzie poprawy to wtedy badanie EMG mam wykonać.

Co do moich objawów, mam wrażenie, że są może delikatnie mniejsze, choć nadal intensywnie występują. 

Jednego dnia czuje mrowienia w palcach rąk, drugiego w stopach, ostatnio przez 3 dni drgała mi powieka ale przestała, czasami czuje drżenie mięśni raz w nodze, raz w ręce, raz w stopie.
Odpowiedz
Nie wiem czy ktoś to czyta, ale zwyczajnie mi lżej na duchu gdy z siebie wyrzucę rzeczy które mnie dręczą.

Jestem w trakcie suplementacji witamin, zobaczymy czy będzie jakiś efekt, nie mam już tak mocnych mrowień i drętwień, które dwa tygodnie temu wybudzały mnie ze snu lub nie pozwalały zasnąć czy pracować. Jednak nadal są ze mną ( mrowienie i drętwienie rąk, głównie lewa i palec środkowy i kciuk, mrowienie stopy głównie prawa i czasami mam takie dziwne uczucie, jakby mi drętwiał czubek penisa i czasami mimowolne sekundowe drżenia mięśni w różnych miejscach ciała) czasami mocniejsze a czasami lżejsze ( takie uczucie jakby wyciszone były). Czy to oznacza, że witaminy powoli działają? nie wiem, mam nadzieję, że tak.

W między czasie zrobiłem sobie wyniki krwi ( morfologia, glukoza, cholesterol, nerkowe, wątrobowe, wapń, potas, sód, magnez i B12) 

Generalnie wszystko w normie. Jednak zainteresowałem się witaminą B12. 

Niby norma laboratoryjna 197 - 867, a wynik 333, ale trafiałem na mnóstwo artykułów lekarzy, dietetyków, że poniżej 400 to już zaburzenie i przy takich wartościach już mogą pojawiać się zaburzenia neurologiczne i powinno się to zbadać dlaczego jest zaniżone. Witamina B12 głównie pochodzi z mięsa, a moja dieta przez lata to była głównie oparta na mięsie. Moja żona wegeterianka, a wynik 600. Dodatkowo, przed badaniem ok. 2-3 tygodni kiedy mi się zaczęły te wszystkie objawy suplementowałem magnez, B6 i B12. Więc wynik 333 może być już lekko podwyższony przez te 3 tygodniową suplementację względem tego jaki był na początku. Więc początkowo mógł być jeszcze niższy.

Jutro idę do neurologa to skonsultować, czy moje podejrzenia mogą być prawdziwe.
Odpowiedz
Na pewno którą czyta, a takie wyrzucenie z siebie swoich problemów jest dobre i przynosi ulgę (przynajmniej u mnie tak jest).

Daj znać co Ci neurolog powie.
Odpowiedz
Dobrze że się suplementujesz. Dołącz jeszcze magnez. Możesz spróbować kąpieli w soli Epson na mrowienia .
Odpowiedz
Ok, dzięki! Suplementuje Magne B6 forte od miesiąca chyba...zresztą czego ja nie suplementuje Uśmiech Ogólnie jakiś czas suplementuje gdyż zawsze byłem mega aktywny, 3-4 razy w tygodniu biegałem po 12-14km. Teraz w styczniu i lutym mizeria, przez to objawy byłem biegać z 4 razy Smutny

Oczywiście dam znać co dzisiaj neurolog mi powie! Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi <3 Myślę, że bez badania EMG pewnie się nie obędzie.

Bardzo mnie ciąglę zastanawia, że te objawy mi wędrują po ciele, mniej lub więcej po każdej kończynie. Np w lewej ręce miałem miałem przez ponad tydzień uczucie ucisku w palcu wskazującym i prądy w kciuku, obecnie już ich praktycznie nie mam, ale za to znowu inne się pojawiły i tak w koło Macieja.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości