Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rzut po solumedrolu?
Cześć, to mój pierwszy post, więc trochę się przedstawię. Mam 33 lata i choruję na SM od lat 5, choć na moje oko to znacznie wcześniej, ale wtedy w końcu dostałem diagnozę. Jestem w programie lekowym i przez lata miałem spokój. Aż do listopada ub. roku.

Dostałem rzut, w moim odczuciu dość silny, bo miałem niedowład prawej ręki i nogi. Co jednak ciekawe, minął samoistnie po jakichś 3 dniach. Zostało jedynie drętwienie kciuka i lekka przeczulica w nadgarstku.

Doktor programowa kazała mi brać Neurovit i długo, bo długo, ale w końcu w maju objawy minęły niemal całkowicie. Natomiast na rezonansie kontrolnym wyszła aktywna zmiana w odcinku szyjnym, więc przyjęto mnie na oddział i podano 5g solumedrolu w czerwcu. 

Od razu po wypisie zaczęło się za to irytujące mrowienie dłoni lewej, jakby prąd szedł mi po wszystkich palcach, które trwa do dzisiaj. Zlecono mi badanie mikroelementów z krwi, bo zdaniem lekarki niemożliwe byłoby, abym dostał rzutu na sterydach. Badanie jednak wykazało, że wszystko mam w normie.

Przyznam, teraz trochę żałuję, że dałem się namówić na ten solu. Pytanie: czy ktoś z Was miał tak, że po sterydach doszły mu nowe objawy? Bardzo mnie to niepokoi. Może to nie wina SM-u? Ale wiadomo, jest diagnoza, to wszystko lekarze zrzucają na SM. Jestem w kropce...
Odpowiedz
Mi po solu pojawił się objaw Lhermitte'a. Więc jak najbardziej po sterydach może się coś nowego pojawić. Niestety to taka podła choroba, że lubi czasem czymś zaskoczyć. Do tego objawy pierwszego rzutu mi się nie cofnęły. Dlatego przy drugim się zdziwiłam, jak tam po leczeniu objawy zniknęły.
Z resztą sterydy to jeszcze długi czas po wyjściu ze szpitala działają, więc może się okazać, że coś zniknie za jakiś czas. Po prostu trzeba obserwować. Wiem, że to nie jest takie łatwe. Przed pójściem do szpitala z drugim rzutem, zbierałam się ponad miesiąc, bo objawy były tak niewielkie, że do końca nie wiedziałam co to.
Odpowiedz
Dzięki, uspokoiłaś mnie trochę z tym nowym objawem po sterydach. Żyłem w przeświadczeniu, że to jakiś totalny cud natury, a jednak nie. Po pierwszym rzucie nacisk na mięsień w nodze trzymał mnie prawie rok, więc wiem, jak to jest z nieprzewidywalnością SM. Tylko ta korelacja sterydów i rzutu zaniepokoiła.
Odpowiedz
Fanzol u mnie też po sterydach były nowe objawy. Niestety cała paleta. Trwało tak prawie rok i myślałam że już mam agresywne SM niestety bo tak rzut co 3 miesiące ? Na szczęście się uspokoiło ale stwierdziłam że już nie idę do neurologa niech samo minie bo bałam się kolejnej dawki sterydów i kolejnych objawów ze strony układu nerwowego... Mój na pewno nie lubi sterydoterapii... A jeszcze mnie neurolog zanim dał steryd dość mocno przepytywał czy choruje na jakieś wrzody żołądka itp.. mówił nawet że rzut musi minąć sam tylko trwa to dłużej a sterydy są po to żeby przyspieszyć ten proces
Odpowiedz
Dzięki Lusia, właśnie ja mam wrażenie, że u mnie sterydy zawsze więcej szkodzą, niż pomagają. Biorę ten Neurovit, to powoli dochodzę do siebie, a wejdą sterydy i miesiąc jestem jakiś męczliwy, rozkojarzony. Ogólnie jestem w całkiem niezłej formie, pływam, nawet zagram z kumplami w piłkę. Ale sterydy znoszę strasznie.
Odpowiedz
Nie tylko ty je zle znosisz,jakby nie patrzac wlewaja w nas mocna chemie…
Odpowiedz
Mnie też po sterydach czasem zdarzały się dziwne objawy, które później mijały, albo trwały dłużej, ale nie zawsze oznaczało to nowy rzut. Mrowienie czy przeczulica mogą pojawić się po samym rzucie albo jako efekt organizmu po dużej dawce sterydów, czasem też jako reakcja nerwów obwodowych. Najlepiej zgłosić to neurologowi i monitorować objawy – część rzeczy może samoistnie ustąpić, a część wymaga doprecyzowania, ale nie oznacza od razu, że SM „zaatakowało” na nowo.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości