Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam wszystkich,
Jestem już po rezonansie kontrolnym - niestety wyszła nowa jedna zmiana ulegająca słabemu wzmocnieniu po kontraście. Lekarz prowadzący zmienił diagnozę z pierwotnie postępującej postaci na remisyjna i zostaje włączony do programu lekowego. Okazuje się ,że te niewielkie drętwienia , które sie wycofują są lekkimi rzutami, ponadto nowa zmiana ulegająca wzmocnieniu traktowana jest jako "rzut radiologiczny". Prośba do was ogromna proszę o pomoc w wyborze leku. Lekarz proponuje do wyboru dwa w zastrzyku raz na tydzień - chyba nazywa się Avonex, lub codziennie 2 x tabletki rano i wieczorem, nie pamiętam nazwy, bo miałem duzy mętlik w głowie. Wiem ze są jeszcze tecfidera, copaxone, rebif. Prośba o wasze opinie który jest najmniej kłopotliwy, po którym jest najmniej powikłań. Kompletnie jestem w tym zagubiony
Liczba postów: 1 221
Liczba wątków: 6
Reputacja:
23
ja biorę Tecfiderę 16 miesięcy, to właśnie te tabletki rano i wieczorem.
jestem bardzo zadowolona, miewam tylko czasami tzw. flash- krótkie zaczerwienienie twarzy i dekoltu.
po za tym nie odczułam innych skutków ubocznych.
zastrzyków się boję, w każdej postaci, dlatego to dla mnie wygoda.
Liczba postów: 3 965
Liczba wątków: 39
Reputacja:
42
tu znajdziesz więcej informacji http://www.stwardnienierozsiane.info/for...p?tid=1613 , też biore tecfiderę i sobie chwalę, trzeba pilnować regularnych posiłków i jest ok, Super że włączą Cię do programu
Liczba postów: 2 097
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
Poczytaj o skutkach ubocznych jednego i drugiego leku.
Ja rowniez biore Tecfidere, na poczatku bralam Betaferon czyli iniekcje co 2 dzien ale zle znosilam leczenie
Na spokojnie poczytaj co piszemy tu na forum o tych lekach i podejmij decyzje
Liczba postów: 624
Liczba wątków: 12
Reputacja:
18
Te tabletki to pewnie Aubagio. Tecfidera uchodzi za najskuteczniejszy lek pierwszej linii, biorę od dwóch lat, brak nowych zmian. Jestem zadowolona.
Reputacja:
28
(28-08-2019, 23:08)Miriam napisał(a): Te tabletki to pewnie Aubagio. Tecfidera uchodzi za najskuteczniejszy lek pierwszej linii, biorę od dwóch lat, brak nowych zmian. Jestem zadowolona.
Pisal ze dwa razy dziennie tabletke. Wiec Tecfidera.
Aubagio o ile pamietam raz dziennie sie bierze
Liczba postów: 624
Liczba wątków: 12
Reputacja:
18
(29-08-2019, 07:28)Anka napisał(a): (28-08-2019, 23:08)Miriam napisał(a): Te tabletki to pewnie Aubagio. Tecfidera uchodzi za najskuteczniejszy lek pierwszej linii, biorę od dwóch lat, brak nowych zmian. Jestem zadowolona.
Pisal ze dwa razy dziennie tabletke. Wiec Tecfidera.
Aubagio o ile pamietam raz dziennie sie bierze
A no pewnie tak, nie wiem co mi się pokiełbasiło 
Bierz Tecfiderę!
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam wszystkich,
Jestem w programie lekowym, i mając na uwadze wasze porady zdecydowałem się na tecfidere. Efektów ubocznych prawie nie odczuwam , 3 razy niewielkie zaczerwienienia rąk - pewnie efekt flasch, poza tym bóle brzucha od czasu o czasu. Zaniepokoiły mnie tylko rutynowe badania po miesiącu- próby wątrobowe podniesione poza normę, neurolog twierdzi, że to normalne, i to się powinno unormować z czasem.
Poza tym na razie nie odczuwam znacznej poprawy.
Jeszcze przed rozpoczęciem brania leku dużo objawów wycofało się: (pieczenie stóp, parcie na pęcherz, drętwienia), ale pojawiło się jedno nowe, które nie chce zniknąć : pieczenie lewej nogi, przy zgięciu głowy w dół - neurolog twierdzi, że to objaw Larhmita, mimo że nie przebiega ono po kręgosłupie, tylko występuje delikatne pieczenie nogi. Mam do Was, dwa pytania: Po jakim czasie brania leku odczuwa się znaczną poprawę lub wycofanie objawów ?, co można stosować , aby osłonić wątrobę ?.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Reputacja:
28
23-10-2019, 12:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2019, 12:43 przez Anka.)
Lekarz nie mowil co brac na watrobe?
Ile czasu minie zeby objawy zniknely? Tego ci nikt nie powie
Musisz czekac niestety
Poza tym lek spowalnia postep choroby a objawy moga wystepowac a nie musza
Moga trwac chwile albo dluzej
Sa osoby ktore na codzien nie maja objawow sm
A sa i takie ktorym od czasu do czasu cos tam sie pojawi
Liczba postów: 1 221
Liczba wątków: 6
Reputacja:
23
23-10-2019, 15:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2019, 15:27 przez agica.)
U mnie najgorsze wycofały się po 6 miesiącach, niektóre mam do dziś, raz mniej raz bardziej odczuwalne
Ja na wątrobę brałam esseliv, teraz już tylko ostropest dodaję do koktajlu
|