Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 4.3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tecfidera
(30-05-2023, 11:41)natka78 napisał(a):
(13-04-2023, 15:24)wyrwi napisał(a):
(13-03-2023, 20:42)nadziejka napisał(a): Tecfidera 4.5 paczki
Oddam. Grodzisk Mazowie

Ja tak samo.
Oddam 3 i 3/4 paczki (każda na 14 dni).
Zawiercie (woj. śląskie)

Witajcie,
ja podobnie. Poznań

Witam, jestem na tecfidere i zastanawiam się co jest przyczyną, że tak wiele osób rezygnuje z tego leku, czy zaproponowano wam coś nowego?
Odpowiedz
Ja nie rezygnuje, niestety niektórzy mają dużo skutków ubocznych albo źle tolerują...no i są skuteczniejsze leki jak wynika z badań, oczywiście czym więcej pozytywów tym niestety więcej skutków ubocznych.....niektórym przestaje też pomagać, jeżeli nie widać że u kogoś działa albo choroba się rozwija to trzeba zmienić leczenie...u mnie póki co działa więc zostaje tym bardziej że ja bardzo dobrze znoszę.
Odpowiedz
To prawda trzeba obserwować reakcje i w razie czego prosić o inny lek. Niestety przy tej chorobie sposób leczenia jest bardzo indywidualny

(05-06-2023, 21:04)Justy napisał(a):
(30-05-2023, 11:41)natka78 napisał(a):
(13-04-2023, 15:24)wyrwi napisał(a):
(13-03-2023, 20:42)nadziejka napisał(a): Tecfidera 4.5 paczki
Oddam. Grodzisk Mazowie

Ja tak samo.
Oddam 3 i 3/4 paczki (każda na 14 dni).
Zawiercie (woj. śląskie)

Witajcie,
ja podobnie. Poznań

Witam, jestem na tecfidere i zastanawiam  się co jest przyczyną, że tak wiele osób rezygnuje z tego leku, czy zaproponowano wam coś nowego?

Mi nie chca dac nic innego, ale jest swiatelko w tunelu. Dostałam skierowanie na mri szyjnego odcinka i może tam znajdzie się coś nowego. I wtedy dostane Mayzent. Inaczej nici z pogrzebu. Nie ma nowych, zmian, nie ma gwałtownego pogorszenia to nie ma zmiany leku. I mam się cieszyc, ze ledwo, ale chodzę.
Nadzieja jest płomieniem który  migoce, ale nie gaśnie... 
Odpowiedz
Pewna jesteś? Na niemieckiej ulotce od razu napisane jest że występują często przypadki raka.
Odpowiedz
Przy mayzencie? Ja tego w ogóle nie jestem pewna. I chciałabym poznać kogoś, kto już to bierze, bo jak ma być jeszcze gorzej niż jest to dziękuje bardzo. Już wolę zostac przy tecfiderze. Z resztą mam wrażenie ze wszystkie leki sa super dobre  Oczko Język
Odpowiedz
Tak na 100 bo czytałam i pytałam. To się tu jeszcze pod nazwą Siponimod chowa ja z powodu skutków ubocznych też się na razie na nic innego nie decyduje zastanawiam się nad Kesimpta bo w skutkach nic złego a podobno lepsze efekty ale czekam jeszcze bo podobno nie wszystkie skutki znane w dalszej perspektywie bo lek jest za krótko ale dopytam lekarza we wrześniu to dam znać

A jak szukasz kogoś kto bierze to chyba fruu to teraz ma
Odpowiedz
Napisałam wątek, ale cisza. Lekarze chwala, ale ja jakoś nie do końca im wierzę. Szczepić tez się wszyscy kazali, a ja tego nie czulam i się nie zaszczepiłam. Co do Mayzentu tez mam mieszane uczucia. Bo nikt mi nie potrafi powiedzieć nic o skutkach ubocznych, o działaniu. Ulotka zachecajaca nie jest. Nic innego mi nie dadza, bo albo zostawia Tecfidere albo to, bo Mayzent jest jedynym lekiem na postać wtórnie postępująca. Pytałam o kesimpte, ale nie mam szans.
Odpowiedz
(12-07-2023, 08:35)e-smka napisał(a):
(11-07-2023, 21:36)Akinom napisał(a): Z resztą mam wrażenie ze wszystkie leki sa super dobre  Oczko Język

To zależy z czym je przyjmujesz, jak z czymś smakowitym to taaaak są bardzo dobre Duży uśmiech

W sumie racja...
Odpowiedz
(11-07-2023, 17:05)Akinom napisał(a): Dostałam skierowanie na mri szyjnego odcinka i może tam znajdzie się coś nowego. I wtedy dostane Mayzent. Inaczej nici z pogrzebu. Nie ma nowych, zmian, nie ma gwałtownego pogorszenia to nie ma zmiany leku. I mam się cieszyc, ze ledwo, ale chodzę.

Akinom, jest szansa zeby jeszcze dodatkowo mri piersiowego zrobili? Moze w tamtym odcinku cos byloby, co pozwoliloby na zmiane leku..
Jak mialam ostatni rzut na nogi, to po raz pierwszy mialam zrobione mri odcinka piersiowego. I sie swiecily aktywne. Wtedy zmienili mi Avonex na Tecfidere.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości