Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 4.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teryflunomid (Aubagio)
Hej, mam pytanie . Biorę Aubagio od kwietnia 2021. W rezonansie wszystko ok , a ja zauważam że z moją pamięcią nie jest ok  Smutny . Tzn. zapominam czy o danej porze wzięłam leki  Niezdecydowany . Dziś np. nie pamietam czy wzięłam Tizanor 4 mg - połówkę czy całą ( a mam brać połówkę )
. Masakra z tym ostatnio  Płacz
Odpowiedz
Ja z pamięcią też mam coraz gorzej. Z koncentracją również. Na leki mam poustawiane alarmy w telefonie.
W pracy przez zapominanie popełniam coraz więcej błędów, a jadąc autem zdarza mi się mylić drogę, którą dobrze znam. Na szczęście na razie udaje się sprawy odkręcać.
W ogóle jeżeli czym się zajmuję, to mogę robić tylko jedną rzecz na raz i to najlepiej od początku do końca. Jeżeli w trakcie ktoś mi przerwie, to się gubię. A o jakiejkolwiek wielozadaniowości nie ma mowy.
Cholernie mi to przeszkadza i nie potrafię się z tym pogodzić.
Odpowiedz
(19-10-2022, 07:28)e-smka napisał(a): Ja biorę Tec i też mam coraz większe problemy z pamięcią.
Myślę, że to nie od leków, tylko albo od SM, albo od Covida, albo po prostu tak w tych czasach jest, że ludzie młodzi i zdrowi coraz gorzej z pamięcią mają... moje zdrowe koleżanki też się skarżą na pamięć. Może jesteśmy przeboćcowani informacjami z każdej strony, wszystko szybko robimy, mózg na najwyższych obrotach działa... nie wiem, ale wszyscy maja ostatnio coraz większe problemy z pamięcią...
To prawda że coraz więcej ludzi ma problemy z pamięcią. Ja też mam. Również z koncentracją, z uciekaniem słów, co mnie strasznie wkurza, bo czasami nie mogę normalnie zdania sklecić. Ja biorę Copaxone, więc chyba leki nie mają na to wpływu. Zrzucam to na SM. Covida nie miałam, a przynajmniej nic o tym nie wiem. A problemy z pamięcią mam od czasów gdy nikt jeszcze o covidzie nie słyszał. Dużo też w funkcjach poznawczych przeszkadza stres. Może też dlatego wielu ludzi się skarży, bo kto teraz nie ma stresu...  Smutny
Odpowiedz
(18-10-2022, 12:03)MarcinS napisał(a): Pierwszy miesiąc na Aubagio za mną. W zasadzie nie ma o czym pisac, bo póki co nic aię nie dzieje, ciśnienie też w normie. Dostałem kolejne pudełko leku, dalej mam kontrolować ciśnienie i tyle. Za miesiąc, z wynikami badań, po kolejne pudełko i może już potem co 3 miesiące.

Super 
Ja 4 listopada po następną partię leków. Brzuch ciut się odzywa, ale to i tak o niebo lepiej niż na tecfiderze. 4 listopada RM mam mieć. Chyba ciut bardziej śpiąca chodzę.
Odpowiedz
Hej w związku z lepszą dostępnością innych leków dr będzie mi zmieniała lek na silniejszy.Na razie biorę aubagio a od stycznia działamy z dr.
Odpowiedz
RM bez zmian. Tak od 5 lat.
Odpowiedz
Orchidea to po co zmiana leków ?
Odpowiedz
(14-11-2022, 22:07)Lusia98 napisał(a): Orchidea to po co zmiana leków ?

Bo mój stan chodzenia pogarsza się. Zapewne dostane mayzent.Mam zmiany w rdzeniu ale tego tu nie chcą mi badać.Bez leków też RM bez zmian było.Za to 5 lat temu liczne zmiany w rdzeniu.
Odpowiedz
Czy macie skoki ciśnienia?Ostatnio mam tak iż biorę lek po pary dniach bum ciśnie w kosmos a jestem niskocisnieniowcem.Nawet karetkę wzywałam i ratownik mi ciśnienia zbic nie mógł.Do tego wymioty.Przeryŵam lek wtedy.Po wszystkim wracam do leku .Biorę 7 dni i od nowa ciśnienie wymioty.Moja dr twierdzi uparcie ze to nie od aubagio.
Odpowiedz
Nie zaobserwowałem u siebie nic takiego jak na razie. Przez pierwszy kwartał mierzyłem ciśnienie dwa razy dziennie i było w normie. Teraz mierzę okazjonalnie i też jest ok.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości