Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 160 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 157 Gość(i)
Bing, Google, Bartek

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 903
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 320
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 218

Wideo Extavia - pistolet (autoiniektor, autowstrzykiwacz)
Napisane przez: MagdaWawa - 29-04-2018, 20:18 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Hej. 
Może ma ktoś na zbyciu pistolet do extavii? 
Mi się zepsuł i przeraża mnie teraz robienie tych zastrzyków.. Niezdecydowany może wiecie czy da się to jakoś kupić albo dostać drugi Smutny ?

Wydrukuj tę wiadomość

częstotliwość rzutów
Napisane przez: suedee - 28-04-2018, 11:13 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (9)

Hej, w 2009 miałam po raz pierwszy zapalenie nerwu wzrokowego, bardzo łagodne. Zamglone widzenie w jednym oku, ale tak zamglone że byłam w stanie czytać. Przeszło samo po ok. 3 tygodniach. Brałam jedynie magnez i taki lek Milgamma - wit. B w dużych dawkach. Wtedy lekarka powiedziała, ze SM jeszcze nie jest w stanie zdiagnozować, bo mam za mało objawów. Zmiany w OUN bardzo małe, do 4 mm, nieliczne. Lekarka powiedziała mi, że takie zmiany to ona też może mieć i nie ma SM.
Minęło 6 lat i w 2015 miałam podobnie, tyle, że wtedy to miałam gigantyczny stres i bóle głowy. Inny lekarz nawet podejrzewał migrenę z aurą. Zaburzenia widzenia były nawet mniejsze, ale pojawił się ból głowy, który trwał ponad tydzień i ból przy poruszaniu gałką oczną. Leczenie brak. Nielicząc aspiryny, wit. B, itp. Żadnych leków na receptę. 
No i mamy 2018 i znowu mam zaburzenia widzenia, tym razem chyba silniejsze niż poprzednio , bolała mnie głowa i gałka oczna przy poruszaniu. Dwa dni temu zrobiłam MRI i czekam na wynik. Teraz po raz pierwszy z kontrastem. Co ciekawe, to decyzje o podaniu kontrastu podjęto w trakcie badania. Tym razem nie mam żadnego stresu, a ból głowy wystąpił po treningu. Dałam w sobie w kość i myślałam początkowo, że to jest taki powysiłkowy ból głowy, jak nie przeszedł po kilku dniach do poszłam do lekarza i dostałam skierowanie na MRI. W międzyczasie przeszedł ból, a pojawiły się problemy w widzeniem.
Teoretycznie nie mam zdiagnozowanego (jeszcze) SM. Od tych 9 lat żyję z podejrzeniem SM.  Mam pytania: jak często występują u Was rzuty? Czy mieliście rzuty wywołane wysiłkiem fizycznym, sportem?

Wydrukuj tę wiadomość

ankieta do licencjatu
Napisane przez: PaulinaA - 25-04-2018, 20:08 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (6)

Dzień dobry! Jesteśmy studentkami III roku na kierunku turystyka i rekreacja ze specjalnością odnowa biologiczna z elementami fizjoterapii w Wyższej Szkole Bankowej w Toruniu. Aktualnie jesteśmy w trakcie pisania pracy licencjackiej na temat wpływu rehabilitacji na osoby ze stwardnieniem rozsianym. Ankieta jest anonimowa i dobrowolna, będzie służyła jedynie do analizy badań przy naszej pracy licencjackiej.  Będziemy bardzo wdzięczne za jej wypełnienie.

https://goo.gl/forms/SaBLZSzJbyM9A2XB3

Wydrukuj tę wiadomość

nowa
Napisane przez: agica - 25-04-2018, 14:20 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (34)

Witam wszystkich, jestem Aga.
Zaczęło się w marcu 2016 nadwrażliwość lewej strony ciała, po kilku tygodniach minęło, a neurolodzy nie zdiagnozowali niczego niepokojącego na podstawie rezonansu. Jesień 2016 zdrętwiała prawa ręka przez kilka tygodni, lekarz zaleca opanowanie nerwowości. Wiosna 2017 zawroty głowy -lekarz diagnozuje grypę, kolejny epizod lato 2017zawroty głowy -szpital, tomografia głowy, zdrowa tylko z nerwów takie objawy. Jesień 2017 zdrętwiała lewa noga.
marzec 2018 zawroty głowy i zdrętwiała lewa strona ciała -szpital, rezonans, diagnoza sm.
od 9 kwietnia na Tecfi, od tego czasu zaczerwienienia i uderzenia gorąca twarzy, do wytrzymania, ale w pierwszym tygodniu osłabienie lewej strony ciała, które minęły po kilku dniach, a teraz osłabienie prawej nogi, nie wiem dlaczego.
Życzę Wszystkim dużo zdrowia Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Tecfidere a tabletki antykoncepcyjne
Napisane przez: Beciaa05 - 24-04-2018, 17:44 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (8)

Kochane, dziś zaczęłam brać tecfidere ale ze biorę również tabletki antykoncepcyjne chciałabym Was zapytać czy w związku z tym dodatkowo się zabezpieczacie podczas brania Tec? Pytałam o to lekarza to powiedział że dodatkowo mogę się zabezpieczyć jeśli wystąpią skutki uboczne jelitowe np biegunka. A w ulotce wyczytałam, że tec może obniżać działanie anty, tak więc POSTANOWIŁAM was kobiety zapytać jak to u Was wygląda Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to może być sm? Niepokojące objawy
Napisane przez: Kikiriki - 24-04-2018, 11:25 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (3)

- Od miesiąca mam problemy z chodzeniem. Mam takie wrażenie, że chodzę jak jakaś pokraka. Normalnie plączą mi się nogi, stopy mi się zaczepiają jedna o drugą i mam wrażenie, że ogólnie nogi są jakieś osłabione.
- Od dwóch tygodni mam problemy z przełykaniem pokarmów. Na szczęście ten objaw nie trwa nonstop.
- Miesiąc temu bolało mnie za okiem i bolało lekko podczas poruszania. Niewyraźnie widziałem obydwoma oczami.
- Mam problemy z widzeniem typu, widzę jakieś dziwne kolorowe plamy. Okulistycznie jest wszystko ok.
- Moja psychiatra powiedziała, że moja prawa strona twarzy jest niesymetryczna, prawy policzek napuchnięty i opanięta powieka.
- Od kilku lat mam ruchy mimowolne rąk, które się ostatnio nasiliły, neurolodzy ten objaw u mnie ingorują.

Zapisałem się prywatnie na rezonans głowy na 2 maja. Czy te objawy są specyficzne dla SM?

Wydrukuj tę wiadomość

Równowaga przy ćwiczeniach
Napisane przez: Akinom - 24-04-2018, 09:44 - Forum: SM i zaburzenia równowagi - Odpowiedzi (4)

No to się dzisiaj zaczęłam przewracac przy standardowych ćwiczeniach, które robie od września. Nie wiem, co się dzieje. Zmeczylam się okropnie. Niby banalnie proste: klek podparty i po przekątnej noga i ręka w gore, a drugie - siadanie na pietach, raz na jednej, raz na drugiej. A planowalam sobie, że zacznę myć okna. Już umylam Płacz . A niech to szlak.

Wydrukuj tę wiadomość

Bardzo proszę o pomoc:-)
Napisane przez: k.chaba22 - 24-04-2018, 08:21 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Uwaga! Nie musi Cie dotyczyć problem nietrzymania moczu, aby wypełnić ankietę. 
Dzień dobry jestem studentką II roku studiów magisterskich na kierunku fizjoterapia, 
Jeszcze raz zwracam sie z prośba o wypełnienie ankiety,która posłuży mi do badań do mojej pracy magisterskiej. Potrzebuje jeszcze 30 wypełnionych ankiet do przeprowadzenia rzetelnych badań Uśmiech Temat dotyczy jakości życia z problemem nietrzymania moczu u chorych na SM. Każda ankieta jest na wagę złota Uśmiech

dziękuje serdecznie za pomoc!

https://www.interankiety.pl/i/V8Rx4Gp0

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM?
Napisane przez: ddecisive - 20-04-2018, 19:33 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (7)

Jestem tu nowa wiec proszę o wyrozumiałość ..
Zastanawiam się/boje się ze mam SM i chciałabym się dowiedzieć co o tym sądzicie.. 
zaczęło się od drętwienia ręki trwało kilka miesięcy, później drętwienie twarzy drgawki nóg, lęki, nerwowość,dres, poty w nocy.. zlecili rezonans ale niestety mam klaustrofobię i jeszcze nie wyjechałam.. Byłam u dwóch neurologów którzy stwierdzili ze z ich strony raczej wszystko ok nawet mri nie musze robić.. lekarz stwierdził ze mam objawy trzycylindrowy utajonej wiec dostałam witaminy które brałam przez 2 miesiące.. po tym może nie drętwienie nic twarz ale dalej mrowiące nogi, ręce, czasem głowa, stres.. Dobry kardiolog powiedział ze mam zaburzenia wegetatywne i to ni takiego i samic przejdzie.. niestety doszły tez inne objawy.. bolą mnie oczy i czasem widze zamazany obraz.. byłam u okulisty i powiedział ze chyba nic się nie dzieje wiecjutro wybieram się jeszcze do innego..
Jeżeli chodzi o krew to wszystko w normie prócz d3 i cholesterolu..
Pisze tutaj bo boje się ze lekarze i rodzina bagatelizują moje objawy..
Myślicie tez ze przesadzam? Za dużo czytam? Ale skąd ten ból oczu w tym wszystkim..
Pomocy

(20-04-2018, 19:33)ddecisive napisał(a): Jestem tu nowa wiec proszę o wyrozumiałość ..
Zastanawiam się/boje się ze mam SM i chciałabym się dowiedzieć co o tym sądzicie.. 
zaczęło się od drętwienia ręki trwało kilka miesięcy, później drętwienie twarzy drgawki nóg, lęki, nerwowość,dres, poty w nocy.. zlecili rezonans ale niestety mam klaustrofobię i jeszcze nie wyjechałam.. Byłam u dwóch neurologów którzy stwierdzili ze z ich strony raczej wszystko ok nawet mri nie musze robić.. lekarz stwierdził ze mam objawy tężyczki utajonej wiec dostałam witaminy które brałam przez 2 miesiące.. po tym może nie drętwienie nic twarz ale dalej mrowiące nogi, ręce, czasem głowa, stres.. Dobry kardiolog powiedział ze mam zaburzenia wegetatywne i to ni takiego i samic przejdzie.. niestety doszły tez inne objawy.. bolą mnie oczy i czasem widze zamazany obraz.. byłam u okulisty i powiedział ze chyba nic się nie dzieje wiecjutro wybieram się jeszcze do innego..
Jeżeli chodzi o krew to wszystko w normie prócz d3 i cholesterolu..
Pisze tutaj bo boje się ze lekarze i rodzina bagatelizują moje objawy..
Myślicie tez ze przesadzam? Za dużo czytam? Ale skąd ten ból oczu w tym wszystkim..
Pomocy

Wydrukuj tę wiadomość

Przeziębienie, gorączka
Napisane przez: Beciaa05 - 19-04-2018, 16:27 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (7)

Hej KochaniUśmiech niestety się rozchorowalam, kaszel gorączka, katar itd mam antybiotyk. Pisze żeby zapytać Was jak Wy przechodzicie i jak się czujecie podczas przeziębienia i gorączki, czy dokucza Wam coś ze strony SM? Dziękuję z góry za odpowiedzi i Pozdrawiam,  życzę miłego po południa Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość