Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 360 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 357 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 950
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 233

Spastycznosc mięśni
Napisane przez: Beciaa05 - 12-05-2018, 20:02 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (45)

Hej Kochani Uśmiech mam takie pytanie odnosnie spastyki. Czasem mam uczucie sztywnych nóg, bolą mnie mięśnie ale nie mam ograniczonych ruchów. Gdzieś wyczytałam, że spastycznosc mięśni to jeden z objawów SM. Z tym że wyczytałam że spastyka to wtedy gdy nie można żadnego ruchu wykonać np zgiac nogi.  Nie wiem czy u mnie to spastyka czy po prostu nogi się tak zachowują  po wysiłku. Ktoś z Was odczuwa/odczuwal takie coś, jak objawialo się to u Was?  Miłego wieczoru Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

sm pierwotnie postepujace
Napisane przez: vivi - 12-05-2018, 15:56 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

witam jakie jest dostepne w ramach nfz w polsce leczenie sm postaci pierwotnie postepujacej ?dziekuje

Wydrukuj tę wiadomość

cz moge miec sm ?
Napisane przez: vivi - 12-05-2018, 11:33 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (1)

moja historia jest dluga w 2006 roku zatzrely mi nogi slabnac poszedlem do okulisty kontrolnie dodam ze chyba bylem 1 raz w zycou u okulisty zbadall mi   dno oka okazlao sie ze zbledniecie skroniowe tarczy nerwu wzrokowego i pole widzenia ok dostalem skierowanie do neurologa i tak sie zaczelo zrobili mi mri po kolei glowy rdzenia calego i nic niewykazalo oprocz przepukliny i dyskopatii  olalem sprawe w ciagu roku duzo przytylem 30 kilo malo chodizlem brzuch mi zdretwial nogi buzia i rece moj neurolog oczywiscie prywtany badal mi odruchy i kazal co miesiac przychodzic dlatego ze te odruchy zanikaly i w ciagu roku pojawil sie babinski obustronny rosolimo zanik odruchow brzusznych . co jakis czas mialem mri i ciagle bez zmian w koncu po 2 latach dopatrzono sie malej torbieli nad przysadka .aale nic z tym nie robili zmienilem neurologa i pojeachalem do kliniki csk do doctora ochudlo z csk zbadal mnie i napisal tetrapareza spastyczna czyli porazenie czetrokonczynowe .i podejrzenie sm . na oddzialem wszyskie bdania wyszlo ok oprocz bialko wplynie 56 lekko podwyzne prązkow brak mri czyste .rozpzonano objawy piramidowe .i tyle uslsyzalem ze nie zostyane juz pryzjety do spzitala i do dnia dzisiejszego tak zostalo miedzy czasie dostalem sie na oddzial endokrynologii dodam ze po pol rocznym oczekiwaniu zbadano mnie hormony i stwoerdzono czesciow puste siodło tureckie -bez zaburzen czysnnosci chormonalnych  oraz niedoczynnosc jader w stadium poczatkowym lekarz mnie uspokoil ze testosteron jest wdolnej granicy normy i ze mam zrobic usg jader co tez wykonalem usg wyszlo bez zmian .trwa to do dzis i dalej nie mam diagnozy ostani mri 2015 mozgu bez  zmian .

CHCE JESCZE DODAC ZE  CHODZE DO OKULISTY GDZIE MAM WYKONYWANE OCT TARCZY NERWU WZROKOWEGO OD 2017 ROKU OKAZALO SIE ZE OKULISTA MI POWIEDZIAL ZE MOEG MEIC JASKRE ALE MAM POLE WIDZENIA DOBRE CISNIENIE OKA DOBRE .NAKAZNO MNIE KONTROLE CO 6 MIESIECY OCT .BO NIE WIEDZA CZY MAM JAKSRE CZY SM . CO DALEJ ROBIC

Wydrukuj tę wiadomość

spect -mózgu
Napisane przez: vivi - 12-05-2018, 11:21 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (5)

CZY KTOS MOZE MI POWIEDZIEC GDZIE MOGE TANI ZROBIC TO BADANIE DODAM ZE NIE PRACUJE NA STALE TYLKO DORYWCZO Scyntygrafia mózgu - SPECT JESTM Z OKOLIC BIELSKA BIALEJ POMOZCIE gdzie mozna najtaniej zrobic i ile kosztuje

Wydrukuj tę wiadomość

Avonex- czy skutki uboczne miną?
Napisane przez: Patrycja - 12-05-2018, 10:29 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (44)

Witam, biorę Avonex od pół roku. Bardzo źle znoszę to leczenie. Jest lepiej niż na początku, ale i tak fatalnie. Lekarz zaproponował mi zmianę na Copaxone lub Tecfiderę, ale ja obawiam się ze po Copaxone tez bedę się źle czuła, a czuć się tak codziennie to byłby dramat... Tecfidery się boję, bo zawsze miałam wrażliwy żołądek i może być kiepsko.
Proszę o radę- czy po Avonexie- skoro do tej pory niewiele się zmieniło to czy jest możliwość że jeszcze będzie lepiej czy przeczekać jeszcze? juz nie mam siły, ale jakbym wiedziała ,że jeszcze miesiąc-dwa to przeczekam

Wydrukuj tę wiadomość

Całkowite wyleczenie chorób autoimmunologicznych poprzez dietę? Youtube
Napisane przez: Elsie - 11-05-2018, 20:35 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (23)

Witajcie Uśmiech

Trafiłam przed chwilą na ten kanał na youtubie:
https://www.swiatksiazki.pl/wylecz-sie-s...?oferta_nr

Obejrzałam kilka filmików tej dziewczyny... Zastanawiające... Jestem ciekawa Waszych opinii Uśmiech

A ostatnio pani ginekolog poleciła mi książkę "Wylecz się sam" Saul Andrew W. - czy miał już ją ktoś w swoich rękach, jakie są Wasze przemyślenia? Ja czekam na dostawę (skoro lekarka mi poleciła, to "łyknęłam" Oczko) i zobaczymy... Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

jestem i ja
Napisane przez: magiczna - 10-05-2018, 19:18 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (16)

A przywitam się Uśmiech

Dołączyłam do was i miło czytać, że są tu tacy serdeczni i mili ludzie.

A o mnie?
MRI rok temu z wieloma zmianami, potem rok czekania, w 2018 nastepny MRI ( o wieeeeeele lepszy, ale i tak leczenie).
Od tygodnia jestem na AUBAGIO.

Ktos z was zna?

Pozdrawiam,
M

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to stwardnienie?
Napisane przez: mroofka - 09-05-2018, 16:34 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (2)

Dzień dobry.
Kilka miesięcy temu pojawiły się u mnie zaburzenia widzenia (jasna plamka, zamazany obraz na krawędzi widzenia), które zniknęły tak samo szybko jak się pojawiły. Po tym zaczęły dokuczać mi mrowienia na plecach w jednym tylko miejscu, pojawiające się na chwilę, kilka do kilkunastu razy dziennie. Mrowienie zaczęło pojawiać się na twarzy (jak by delikatne muśnięcie trwające chwilkę) i głowie. Pierwsza wizyta u neurologa - leczenie milgammą - nie przyniosło efektu.
Skierowanie na rezonans i następujący wynik: w istocie białej podkorowej lewego płata czołowego widoczne jest pojedyncze, drobne, niespecyficzne ognisko wielkości ok. 3mm, hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i sekwencji FLAIR, bez cech rystrykcji dyfuzji ani wzmocnienia kontrastowego - demielinizacyjne? pozapalne? naczyniopochodne?
Poza tym uwidocznione struktury mózgowia patologicznych zmian nie wykazują. Niewielka asymetria w zakresie komór bocznych (L<P), poza tym układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Rowki komorowe na sklepistości zachowane. Struktury tylnego dołu czaszki oraz ciało modzelowate bez uchwytnych zmian ogniskowych. Bez patologicznego wzmocnienia po dożylnym podaniu paramagnetycznego środka kontrastowego.
Torbiel retencyjna w lewej zatoce szczękowej wielkości ok. 26x20 mm. Hipoplastyczna lewa zatoka czołowa.

Czy taki wynik może zdiagnozować chorobę? Czy torbiel to coś niebezpiecznego?
Bardzo proszę o odpowiedź.
p.s. Mrowienia nadal występują. Wizyta u neurologa w przyszłym tygodniu, ale bardzo się denerwuję i szukam jakiś informacji na temat mojego wyniku.

Wydrukuj tę wiadomość

Siłownia :)
Napisane przez: Beciaa05 - 08-05-2018, 20:25 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (20)

WitajcieUśmiech czy ktoś z Was chodzi na siłownię? Pytam, bo jestem ciekawa z jakiś sprzętów korzystacie i jak ćwiczycie. Byłabym wdzięczna jakbyście się podzielili tym ze mną, a ja Wam również mogę coś podpowiedzieć, bo chodzę na siłownię już kilka lat. Z tym że od miesiąca - od diagnozy nie wiem zupełnie jak ćwiczyć, czy coś zmienić, czy zwolnić tempo itd. Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Co myślisz?
Napisane przez: Erudea - 30-04-2018, 17:30 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (40)

Hej.  Jestem w trakcie diagnozy.  Wszystko zaczęło się 2 miesiące temu od tego, że co jakiś czas zamazywał mi się i obraz, później doszły do tego bóle łydek, parestazje, uczucie zimna w stopach oraz vol głowy. Udała się do neurologa, który po wywiadzie i badaniu stwierdził, że to na tle nerwowym. Tydzień po wizycie mój stan się pogorszył i wylądowała w szpitalu  z silnym bólem głowy i bólem nóg. Zrobili mi obszerne badania krwi, rtg klatki piersiowej, rezonans głowy, założyli holtera, dopplera kończyn dolnych. Wszystkie wyniki w normie. Następnie pobrali płyn mózgowo rdzeniowy (w kierunku boreliozy i sm)  otrzymałam wyniki boreliozy, wszystko ok. czekam jeszcze na wyniki prążkow. Ze szpitala wyszłam 2 tyg temu. W przeciągu tego czasu byłam u okulisty, ponieważ pojawiło się podwójne widzenie (ale tylko na dworze i podczas patrzenia w przestrzeń, trwało 4dni), okulista nie stwierdził zmian w dnie oka  i powiedział  że wszystko w porządku. Obecnie od 2 dni mrowia mnie nogi, jest to bardzo delikatne i jak się na tym nie skupiam  to praktycznie tego nie czuję. Co myślicie o moich objawach? Czy sm jest prawdopodobne? Dodam, że cierpię na nerwice lękowa, która zdecydowanie nie ułatwia tego wszystkiego .. Chodzę do psychologa.

Wydrukuj tę wiadomość