| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 174 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 171 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 971
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 240
|
|
|
| SM a może coś innego? |
|
Napisane przez: BleaR96 - 15-06-2018, 15:36 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Witam nazywam się Konrad mam 22 lata i około ponad poł roku mam dziwne objawy..moze napisze jak to wszystko sie zaczęło,wiec pewnego dnia idac do pracy byłem bardzo zmeczony i wyczerpany totalny brak sily ,wiec poprosiłem o wolne lecz z dnia na dzien dochodziły nowe objawy dretwienie nogi,uczucie pieczenia w rece,lekkie jak by zawroty głowie silne osłabienie i zmeczenie,czasami miałem wrazenie ze widze troche mniej wyraznie a obraz jak sie porszuał prawo/lewo. Wiec udałem sie do szpitala gdzie mnie przyjęli i kazali zostać by zrobic badania. Badania jakie miałem to Morfologia krwi z rozmazem w porządku,ekg też,tk glowy z kontrastem w porządku,usg brzucha w porządku,eeg też,rtg klatki również,pan neurolog poprosił bym sie połozył i przjechał jak by noga po drugiej nodze nie wiem jak to dokładnie nazwac ale tak to mniej wiecej wyglądało ,dotknac czubka nosa raz jedna reka raz druga,sprawdził czy nie mam problemów z równowaga a nie miałem i nie wiedział co to moze byc stwierdził ze pewnie na tle nerwowym.. Okej od tego czasu minęło z 6msc(miedzyczasie miałem dni ze czułem sie słabiej,miałem osłabione miesnie itp) a od 3 dni jestem mega osłabiony i zmeczony wyjscie i zejscie po schodzach dla mnie to spory wysiłek do tego,podczas chodzenia po schodach czasami jak by czułem lekki bol nóg,nogi i rece sa bardzo słabe nie mam na nic w ogóle siły... Obawiam sie ze może to być SM nie wiem juz co robic
|
|
|
| Bateria badań |
|
Napisane przez: Aster - 14-06-2018, 10:32 - Forum: Badania diagnostyczne
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Hej wszystkim, post będzie trochę długi, lojalnie uprzedzam ![[Obrazek: wink.gif]](http://www.stwardnienierozsiane.info/forum/images/smilies/wink.gif)
Od paru lat czułem się raczej kiepsko, problemy żołądkowe, zmęczenie, potliwość, bóle mięśniowe, problemy ze snem. Moja znajoma jest ordynatorem w szpitalu, więc zaproponowała mi wizytę, żeby dowiedzieć się "o co chodzi".
Po kilku dniach dostałem diagnozę - przewlekłe zapalenie wątroby typu C. Bylo to trochę zaskakujące, ale po wyjściu ze szpitala dostałem również wyniki rezonansu głowy ("na wszelki wypadek"), w którym znaleziono kilka nieaktywnych zmian (2-3mm). Oczywiście - zacząłem googlować, i w ciągu paru tygodni miałem 80% objawów związanych z SM i w zasadzie sam się zdiagnozowałem i wpadłem w dość niezły dół.
W związku z tym, po pół roku, wróciłem do szpitala i dostałem całą serię testów w kierunku SM.
Punkcja - negatywna
VEP - negatywne
badanie neurologiczne - w normie
rezonans szyi - bez zmian
rezonans głowy - identyczny jak pół roku temu.
Jestem teraz trochę zmieszany, w związku z tym - parę pytań (albo raczej - próśb o sugestię, wiem, że nie ma tutaj lekarzy ; .
a) czy i kiedy powtarzać jakie testy?
b) czy ktoś ma doświadczenie w leczeniu HCV mając SM (pytam się na wszelki wypadek)?
Będę wdzięczny za opinie
|
|
|
| Poczekajcie na mnie ;) |
|
Napisane przez: xerion7 - 26-05-2018, 08:49 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Cześć wszystkim,
mam na imię Maciek, 26 lat, chwile temu skończyłem studia, pracuje w branży IT, a od stycznia tego roku dołączam do drużyny pierścienia i walczę z nową chorobą którą u mnie zdiagnozowano.
Zaczęło się od opadniętej powieki prawego oka. Sądząc ze pewnie mnie 'przewiało' i zaraz przejdzie czekałem.. no i się doczekałem przesunięcia (kącika) ust do prawej strony.
Lekarz > Neurolog > Szpital tego samego dnia. 2 tygodnie w szpitalu, seria badań, sesja zdjęciowa (od tomografu przez rezonans), podwójne kłucie w kręgosłup i ostatecznie potwierdzenie stwardnienia rozsianego.
Następnie przekierowano mnie na neurologię w innym ośrodku gdzie trzeba było oczywiście chwilę poczekać na przyjecie, ostatecznie udało się. Przy okazji okazało się że jestem idealnym pacjentem (taa jasne) do nowego programu który miał wystartować jakiś czas temu. No ale jest, teraz.. i zacznie się lada moment. Formularz 30 stron, przekonywania że warto, że szansa.. ok, zobaczymy. Zaciskam poślady i przygotowuje się na wypisane możliwe skutki uboczne, w nadziei że nowoczesne leki czynią cuda.
Taka oto moja skrócona historia dlaczego się tutaj znalazłem. Śledzę forum już od jakiegoś czasu, szukam, czytam co gdzie jak i dlaczego. Liczyłem że większość tych informacji dostane od lekarzy jak na talerzu ale za mną zawsze jest kolejne 100 osób i na nic nie ma czasu.. co akurat poniekąd jestem w stanie zrozumieć.
Rozpisałem się.. na pierwszy raz wystarczy. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to oczywiście chętnie odpowiem.
|
|
|
| Punkcja. |
|
Napisane przez: Kosmos88 - 24-05-2018, 14:51 - Forum: Badania diagnostyczne
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Czy ktoś ma wiedzę nt tego co oznacza w kontekście sm wstępny wynik punkcji ( ktora jest ok) były prążki i borelioza. Ktoś to rozwinie? Na prążki się chyba czeka dłużej a reszta? Borelioza? Co oznacza wstepny wynik puncji ok. Co to oznacza. Nie wiem czy to dobra czy zla wiadomość....
|
|
|
| SM/borelioza/nagromadzenie śluzu/drożdżyca |
|
Napisane przez: burydzik - 21-05-2018, 00:24 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Witajcie, mam 35 lata (mężczyzna). Od młodości prowadzę dosyć aktywny tryb życia (sztuki walki). Robiłem jeden test na boreliozę (wynik negatywny, ale spróbuję pozostałe rodzaje). Chiński zielarz poinformował mnie, że przyczyną mojego stanu zdrowia jest nagromadzenie śluzu (tan) i zapisał zioła + akupunkturę oraz nakazał zmienić dietę. Inni mówią z kolei, że winna może być candida albicans ewentualnie grzybica paznokci tudzież gronkowiec złocisty.
3 lata temu przytyłem 24 kg w krótkim czasie (przede wszystkim zatrzymanie wody a nie tłuszcz), chociaż z wahaniami wagi mam do czynienia od blisko 12 lat - różnice ok. 20 kg. Od młodości chodzący obok mnie skarżą się, że ich spycham, bo zarzuca mnie na nich i mam co jakiś czas strząśnięcia, coś jak dreszcz, ale będący wierzgnięciem całego ciała (nie takiego przed snem, ale w ciągu dnia). W wieku ok. 15 lat wychodziły mi też złe wyniki EEG, chociaż nie pamiętam co dokładnie. Rezonans głowy (bez kontrastu) w wieku ok. 20 lat niczego nie wykazał.
Często boli mnie prawy oczodół i głowa, słabiej widzę (do dali doszła bliż), ale pracuję też dużo przy komputerze, słabiej słyszę. Cały czas czuję się przemęczony, nawet jeżeli poprzedniego dnia nie miałem intensywnego treningu tudzież nie pracowałem i jestem osowiały. Mięśnie są jak zabetonowane a przy tym bolą stawy, ręce i nogi mrowią, często miewam kurcze mięśni. Do tego od ok. 17 lat walczę z jakąś formą dwubiegunówki, o nierównych fazach, ze słabą fazą maniakalną za to silną depresją. Pracuję niestety słowem a mam poważne problemy z koncentracją, znajdowaniem słów i pamięcią krótkotrwałą, które w ostatnich latach się nasiliły. Nie wiem właściwie jakie badania wykonać i od czego zacząć, tym bardziej że dla mojego rodzinnego wszelkie badania to bzdura i on sam wie najlepiej co mi jest = nie wie. Możecie coś proszę podpowiedzieć?
|
|
|
| parkinson? |
|
Napisane przez: vivi - 19-05-2018, 12:59 - Forum: Badania diagnostyczne
- Odpowiedzi (3)
|
 |
ZY KTOS MOZE MI POWIEDZIEC GDZIE MOGE TANI ZROBIC TO BADANIE DODAM ZE NIE PRACUJE NA STALE TYLKO DORYWCZO Scyntygrafia mózgu - SPECT JESTM Z OKOLIC BIELSKA BIALEJ POMOZCIE gdzie mozna najtaniej zrobic i ile kosztuje
czy prawidolowe mri wyklucza parkinsona i inne zespoly parkinsonowskie
|
|
|
|