Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 271 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 269 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
Wczoraj, 12:49
» Odpowiedzi: 6 238
» Wyświetleń: 3 450 602
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
24-07-2026, 17:30
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 4 257
Podwójne widzenie i Brium...
Ostatni post: iwonatas
24-07-2026, 11:08
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 556
Centrum Neurologii Łódź
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bartek
23-07-2026, 21:10
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 268
Temu
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Akinom
23-07-2026, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 1 139
Pytanie o orzeczenie
Forum: Sprawy urzędowe
Ostatni post: Konga
22-07-2026, 06:57
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 525 729
Pierwszy post
Ostatni post: Krzysiu95
18-07-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 129
Hej
Ostatni post: Tosiia
18-07-2026, 06:28
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 78
Mieszkanie do odświeżenia...
Ostatni post: Zuzia.K98
14-07-2026, 12:05
» Wyświetleń: 85
Który sklep z okularami w...
Ostatni post: Modliszka
14-07-2026, 11:40
» Wyświetleń: 59

Duży uśmiech Hej
Napisane przez: daria86 - 14-04-2016, 22:47 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Mam na imię Daria, od jakiegoś czasu zmagam się z różnymi problemami i znalazłam to forum. Mam nadzieję, że znajdę odpowiedź na moje pytania i wątpliwości Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Stwardnienie rozsiane u nastolatki?
Napisane przez: venti - 14-04-2016, 21:24 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (6)

Nie piszę w swojej sprawie, chodzi o moją młodszą siostrę. Od kilku dni miałam problem z jednym okiem. Wczoraj trafiła do szpitala z podejrzeniem stwardnienia rozsianego. Siostra ma dopiero 16 lat - czy to możliwe, żeby ta choroba wystąpiła u nastolatki? Powiedzcie proszę, wszyscy bardzo się martwimy. Byliśmy pewni, że to jakieś zapalenie spojówek a tu taka informacja. Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Zastrzyki w samolocie
Napisane przez: izka - 14-04-2016, 11:29 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Za kilka dni wybieram się na krótkie wakacje. Pierwszy raz będę lecieć samolotem z zastrzykami (Betaferon). Trochę się boję jak je przewieźć, żeby ich nie uszkodzić i żeby nie było problemu z kontrolą na lotnisku. Zwłaszcza to drugie mnie martwi - czy ktoś podczas kontroli nie powie, że nie mogę przewieźć zastrzyków?

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: izka - 14-04-2016, 11:18 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (2)

Cześć! Jestem Iza, witam wszystkich!

Wydrukuj tę wiadomość

Ból w stwardnieniu rozsianym
Napisane przez: mral - 14-04-2016, 10:37 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

http://www.mp.pl/bol/wytyczne/show.html?id=121338

Wydrukuj tę wiadomość

Stopień niepełnosprawności - formalności
Napisane przez: chris82 - 14-04-2016, 00:59 - Forum: Sprawy urzędowe - Odpowiedzi (157)

Wczoraj złożyłem po raz pierwszy dokumenty (wniosek i zaświadczinie od neurologa) w sprawie orzeczenia stopnia niepełnosprawności. Dopiero ostatnio dowiedziałem się przez przypadek, że jest taka możliwość. Pani w MOPS-ie powiedziała mi, że teraz muszę czekać na wezwanie na komisję. Powiedzcie, proszę, jak to wygląda w praktyce? Ile się czeka na takie zaproszenie? Jak wygląda samo posiedzenie komisji?

Wydrukuj tę wiadomość

Pamięć i koncentracja
Napisane przez: chris82 - 14-04-2016, 00:38 - Forum: SM i pamięć - Odpowiedzi (40)

Ostatnio (kilka tygodni) mam wrażenie, że pogarsza mi się pamięć. Czuję, że mam też problemy z koncentracją. Zastanawiam się czy ma to związek ze stwardnieniem rozsianym?

Wydrukuj tę wiadomość

Społeczno-ekonomiczne skutki stwardnienia rozsianego (SM) w Polsce (Biała księga)
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 23:42 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Cytat:Opracowanie „Społeczno-ekonomiczne skutki stwardnienia rozsianego (SM) w Polsce (Biała księga)” to kolejny raport badawczy, który jest efektem kilkumiesięcznej pracy ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego w Warszawie.

http://instytuty.lazarski.pl/izwoz/wydaw...ianego-sm/

Link do PDF z Opracowaniem (ok 3,1 MB):
http://instytuty.lazarski.pl/fileadmin/u...ternet.pdf

Wydrukuj tę wiadomość

Drętwienie i mrowienie
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 12:36 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (14)

Czy zdarzają się Wam czasem drętwienia/ mrowienia różnych części ciała? Jeśli tak - czy macie jakieś sposoby, żeby sobie z nimi radzić? 
Ja mam takie objawy dość często. Nie wiąże się to z rzutem (chyba  Uśmiech ), bo zazwyczaj po kilku godzinach samo mija. Rzadko - trwa dzień lub dwa. Zauważyłam, że często mam takie objawy dzień po dużym zmęczeniu. 
Ktoś mi polecił magnez, niestety - w moim przypadku - nie pomaga.

Wydrukuj tę wiadomość

Medyczna marihuana - wywiad z Newsweeka
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 00:07 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wywiad z Newsweeka nt. medycznego zastosowania marihuany (rozmowa z dr Dorotą Rogowską - Szadkowską, autorką książki "Medyczna marihuana. Historia hipokryzji")

http://nauka.newsweek.pl/medyczna-marihu...732,1.html

Wydrukuj tę wiadomość