Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 293 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 290 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
Wczoraj, 12:49
» Odpowiedzi: 6 238
» Wyświetleń: 3 450 484
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
24-07-2026, 17:30
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 4 239
Podwójne widzenie i Brium...
Ostatni post: iwonatas
24-07-2026, 11:08
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 553
Centrum Neurologii Łódź
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bartek
23-07-2026, 21:10
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 263
Temu
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Akinom
23-07-2026, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 1 131
Pytanie o orzeczenie
Forum: Sprawy urzędowe
Ostatni post: Konga
22-07-2026, 06:57
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 525 508
Pierwszy post
Ostatni post: Krzysiu95
18-07-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 126
Hej
Ostatni post: Tosiia
18-07-2026, 06:28
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
Mieszkanie do odświeżenia...
Ostatni post: Zuzia.K98
14-07-2026, 12:05
» Wyświetleń: 82
Który sklep z okularami w...
Ostatni post: Modliszka
14-07-2026, 11:40
» Wyświetleń: 56

Dieta w SM
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 16:55 - Forum: Dieta - Odpowiedzi (85)

Jestem ciekawa kto z Was stosuje jakiś specjalny sposób odżywiania w związku z chorobą. A jeśli tak - co Was skłoniło to takiego wyboru? Ew. może kiedyś stosowaliście jakieś diety w związku ze stwardnieniem rozsianym?

Ja pierwsze, na co natknęłam się po diagnozie to dieta dr Budwig. W dużym uproszeniu - ważna tam była specjalna "pasta" z twarogu i dużej ilości oleju lnianego. Jednak bardzo szybko poczułam, że to nie jest metoda dla mnie. 
Olej lniany lubię i cenię, często używam. Jednak z twarogiem - było mi nie po drodze. Po krótkim eksperymencie z dietą dr Budwdig - zrezygnowałam całkowicie z białek zwierzęcych (dieta wegańska), które podobno nasilają reakcje zapalne w organizmie. W ten sposób odżywiam się od 3 lat

Wydrukuj tę wiadomość

Mój pierwszy rzut - zaburzenia mowy
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 16:34 - Forum: Mój pierwszy rzut - Odpowiedzi (1)

U mnie najcięższy rzut, ten przy którym wykryto SM, wiązał się z zaburzeniami mowy. Łączyło się to też z innymi objawami, ale właśnie zaburzenia mowy najbadziej mi przeszkadzały. I to one zaniepokoiły lekarzy.
Na szczęście - w dużej mierze zaburzenia cofnęły się po sterydach, którymi byłam leczona podczas pobytu w szpitalu. A nad tym, co cofnąć się nie chciało - pracowałam później z neurologopedą. Generalnie teraz jest ok, ale przy zmęczeni lub stresie - czuję czasem problemy z mówieniem (nawet nie przy okazji rzutów, ale po prostu - w słabsze dni, podczas infekcji itp.)
Swoją drogą - prawie każdy kolejne zaostrzenie czy rzut wiążą się z tymi objawami z pierwszego. Np. wówczas objawy dotyczyły kończyn prawych. I teraz gdy coś się dzieje - to zazwyczaj po prawej stronie. Problem za pierwszym razem był z lewym okiem - i to lewe wraca w kolejnych zaostrzeniach. Też widzicie u siebie taką zbieżność?

Wydrukuj tę wiadomość

Solumedrol
Napisane przez: Joanna - 10-04-2016, 23:33 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (140)

Miałam podawany ten lek w kroplówkach. Było ich 5. Rzut się cofnął dosyć szybko aczkolwiek skutki uboczne dały mi się we znaki jeszcze przez jakiś czas. Napuchłam bo zatrzymała się woda w organizmie oraz nie moglam spać przez kilka dni chociaż byłam bardzo zmęczona.

Wydrukuj tę wiadomość

Avonex
Napisane przez: Joanna - 10-04-2016, 23:11 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (16)

Od roku biorę lek o nazwie Avonex. Miałam duże obawy co do leczenia ale się w końcu przekonałam i nie żałuję. Jedynie co mi przeszkadza to to, że coraz bardziej nie mogę patrzeć się na igły Duży uśmiech i to ze na następny dzień jestem zmęczona i nie mam tyle siły, co normalnie. Na szczęście, to mija na następny dzien. Czy ktoś jeszcze z Was bierze ten lek? Jakie macie skutki uboczne?

Wydrukuj tę wiadomość

Witamina D3 - Wasze doświadczenia
Napisane przez: Monika - 10-04-2016, 23:04 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (79)

Coraz więcej mówi się o niedoborze witamy D i jego opłakanych skutkach dla zdrowia. Także w kontekście powstawania SM i jego przebiegu. Jakie Wy macie doświadczenia w tym względzie? 

Ja zainteresowałam się tematem zaraz po diagnozie. W pierwszym badaniu - okazało się, że mam ogromny niedobór (jak chyba większość osób w Polsce, które nie zażywają tej witaminy). Mój wynik wówczas to 6 nmol/l - przy normie od ok 40 nmol/l. Po niecałym roku regularnej suplementacji - powtórzyłam badanie. Wówczas poziom witaminy sięgnął 45 nmol/l. Od tamtego czasu z witaminą D jest różnie - tzn. nie przyjmuje jej regularnie, ale okresowo biorę większe dawki. Ostatnio zrobiłam kolejne badanie - po pond 2 latach. Mimo braku regularności - poziom witaminy utrzymuje się na poziomie 45 nmol/l. Wynik jest więc w normie. Zastanawiam się jednak, czy nie powinnam postarać się o podwyższenie poziomu D3 we krwi, tj. zażywać większe dawki lub bardziej regularnie. Słyszałam, że osoby chore na SM powinny starać się utrzymywać wynik w górnej granicy normy (poziom ok 100 nmol/l). 
Jakie Wy macie wyniki i jakie dawki witaminy przyjmujecie? (jeśli w ogóle suplementujecie tę witaminę)

Wydrukuj tę wiadomość

hej
Napisane przez: ruda_rudosc - 10-04-2016, 21:54 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (2)

hej wszystkimUśmiech
mam na imię Alicja, tematem SM interesuję się z uwagi na mojego partnera który choruje na SM od 10 lat. Mam nadzieję, że spotkam tu podobne osoby. 
Do zobaczenia na forumUśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Zawroty glowy, oslabienie nog
Napisane przez: Joanna - 10-04-2016, 16:15 - Forum: Mój pierwszy rzut - Odpowiedzi (9)

Moj pierwszy rzut to byly silne zawroty glowy z mdlosciami i zaslabnieciem. Do tego bardzo dziwnie mi sie chodzilo. Nogi byly takie jakbym je przetrenowala a nie cwiczylam wogole.  Z zawrotami meczylam sie pol roku a nogi wrocily do normy po okolo miesiacu. Zawroty niestety potem powracaly, nogi daly sie we znaki w pozniejszym okresie. A jak bylo u Was?

Wydrukuj tę wiadomość

"Aktualności neurologiczne"
Napisane przez: mral - 10-04-2016, 14:10 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Polecam portal:  http://www.neurologia.com.pl/index.php/w...ol-15-no-3

Wszystkie artykuły (w tym archiwum) można pobierać  w całości w pdf.

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć : )
Napisane przez: mral - 10-04-2016, 12:15 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (2)

Witajcie,
Moja historia trwa wiele lat, diagnozę SM postawiono w 2014/2015 roku.
Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Sugestie nt. działania forum - co i jak ulepszyć
Napisane przez: Monika - 10-04-2016, 11:39 - Forum: Działanie forum - Odpowiedzi (12)

Forum dopiero raczkuje, dlatego nie wszystko jest tu (jeszcze Oczko ) idealne. Chcemy jednak, żeby stało się fajnym miejscem, które będzie skupiać Chorych i osoby im bliskie, a także tych, którzy dopiero są w trakcie diagnozy. Mamy też nadzieję na współpracę z ekspertami, którzy podzielą się tu swoją wiedzą nt. różnych aspektów SM (neurolodzy, psycholodzy, logopedzi, rehabilitanci itp).
Jeśli coś na forum jest nie takie, jak być powinno albo może macie pomysł co zrobić, żeby być lepsze - zachęcam do zamieszania uwag.

Wydrukuj tę wiadomość