Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 258 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 256 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Tosiia
58 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 6 239
» Wyświetleń: 3 455 708
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: KOLIBEREK
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 4 318
Podwójne widzenie i Brium...
Ostatni post: iwonatas
24-07-2026, 11:08
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 594
Centrum Neurologii Łódź
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bartek
23-07-2026, 21:10
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 284
Temu
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Akinom
23-07-2026, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 1 156
Pytanie o orzeczenie
Forum: Sprawy urzędowe
Ostatni post: Konga
22-07-2026, 06:57
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 526 182
Pierwszy post
Ostatni post: Krzysiu95
18-07-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 137
Hej
Ostatni post: Tosiia
18-07-2026, 06:28
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 82
Mieszkanie do odświeżenia...
Ostatni post: Zuzia.K98
14-07-2026, 12:05
» Wyświetleń: 88
Który sklep z okularami w...
Ostatni post: Modliszka
14-07-2026, 11:40
» Wyświetleń: 63

Copaxone - 3 razy w tygodniu
Napisane przez: Monika - 12-04-2016, 18:54 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (19)

Jestem w programie lekowym Copaxone. Ostatnio, podczas wizyty kontrolnej, prowadząca neurolog zapytała czy jestem zainteresowana nową wersją leku w większej dawce. Tzn. zamiast codziennych zastrzyków - robi się je 3 razy w tygodniu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym wariantem Copaxone?

Wydrukuj tę wiadomość

Mitoxantron
Napisane przez: mral - 12-04-2016, 14:27 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (20)

Otrzymałam propozycję leczenia Mitoxantronem. Poszukuję informacji n/temat wyników leczenia tym cytostatykiem..

Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Wydrukuj tę wiadomość

Niedowład - osłabienie
Napisane przez: Joanna - 12-04-2016, 12:36 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (32)

Mam stwierdzony zespół piramidowy lewostronny ze śladowym niedowładem kończyny dolnej, pojawiło mi się to po około roku od pierwszych objawów, wcześniej z tego co pamiętam badanie neurologiczne było bez zmian. Ogólnie ta strona nie wróciła już do "normalności " i odczuwam już stale to osłabienie raz bardziej raz mniej. Nauczyłam się z tym żyć i funkcjonować. Potem zaczęła szwankować prawa strona, ale chyba trwałych ubytków w badaniu neurologicznym nie ma z tego co wiem. Jedynie podczas rzutu w zeszłym roku pojawił się babiński w prawie nodze i wygórowane odruchy w prawym ręku. Po sterydach wróciło do normy aczkolwiek okresowo odczuwam problemy również z prawa strona .

Wydrukuj tę wiadomość

Programy Lekowe NFZ
Napisane przez: mral - 11-04-2016, 20:05 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Załączniki:

1)Leczenie stwardnienia rozsianego

2)Leczenie stwardnienia rozsianego po niepowodzeniu terapii lekami pierwszego rzutu lub szybko rozwijającej się ciężkiej postaci stwardnienia rozsianego

Źródło: http://www.mz.gov.pl/leki/refundacja/programy-lekowe/

Załączone pliki
.pdf   B.29.nowy-od-11.2015.pdf (Rozmiar: 157,5 KB / Pobrań: 7)
.pdf   B.46.-nowy-od-07.2015.pdf (Rozmiar: 243,1 KB / Pobrań: 3)
Wydrukuj tę wiadomość

Zmęczenie w Sm
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 18:09 - Forum: SM i zmęczenie - Odpowiedzi (31)

To chyba nieodłączny element tej choroby niestety i najbardziej uprzykrzający życie. Są dni kiedy czuję się wyśmienicie, a w niektóre dni najlepiej nie wstawałabym z łóżka. Co prawda nie byłam nigdy wulkanem energii, ale potrafiłam dużo zrobić jak tylko sobie postanowiłam, teraz tak nie da rady, po prostu musze czasami odpuścić  Uśmiech A jak jest u Was?

Wydrukuj tę wiadomość

Praca z orzeczeniem o niepełnosprawności
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 18:00 - Forum: SM i praca - Odpowiedzi (33)

Pracuje na pełen etat ale mam orzeczony stopień niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym więc nie mogę pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo. Czasami zdarza się, że z racji wykonywanego zawodu muszę pracować więcej ale wtedy zawsze negatywnie odbija się to na moim zdrowiu więc staram się nie przesadzać. Mój pracodawca wie o mojej chorobie i starają się być wyrozumiali za co jestem im bardzo wdzięczna Uśmiech Dodatkowo mam więcej urlopu a dokładnie 10 dni więcej  Język
A Wy jak radzicie sobie w pracy? Pracujecie na pełen etat?

Wydrukuj tę wiadomość

Nadreaktywny pęcherz
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 17:41 - Forum: SM i pęcherz - Odpowiedzi (32)

Mam zdiagnozowany nadreaktywny pęcherz. Objawia to się tym, że musze bardzo często chodzić do łazienki. Powyżej 10 razy na dobę. Ponad 7 razy na dobę już jest patologia, oczywiście pomijając to jak ktoś bardzo dużo pije to wiadomo że będzie często chodził, ale chodzi tu  o częstotliwość przy normalnej wypitej ilości płynów czyli 1.5 - 2 l dziennie. Miałam częste parcia tak jak przy zapaleniu pęcherza pomimo że jego nie było oraz zdarzały się popuszczenia moczu co jest chyba najgorszą rzeczą w tym schorzeniu. 
Badanie które potwierdza tego typu problemy to badanie urodynamiczne. Nie jest takie straszne. 
Pęcherz miałam leczony botoksem. Byłam w rocznym  programie leczenia i po zakwalifikowaniu miałam obstrzykiwany pęcherz botoksem raz na poł roku. Zabiegi były w znieczuleniu najpierw ogólnym, potem w miejscowym. 
Zabieg ten bardzo mi pomógł. Obecnie nie jestem już w tym programie i dopóki problemy się nie pogorsza to nie będę w nim uczestniczyć. Na razie jest znośnie chociaż do ideału brakuje ale nie jest tak jak wcześniej. Zauważyłam, że odkąd biorę Avonex problem trochę zmalał ale za to zaczęły się zapalenia pęcherza ale to już na inny watek. Czy ktoś jeszcze z Was  ma problemy z pęcherzem?

Wydrukuj tę wiadomość

Pogorszenie objawów a stres
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 17:26 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (18)

Czy też zauważyliście, że stres wpływa na pogorszenie objawów? Ja jak mam jakiś stres to znaczy zdenerwuje się bardzo to czuję że mam słabsze nogi i musze wtedy usiąść oraz zauważyłam, że ręka mi drży a kiedyś pogarszały mi się zawroty. Wszystko to zależy akurat od tego co mam w danym momencie bardziej osłabione. Ogólnie stres bardzo źle na mnie wpływa.

Wydrukuj tę wiadomość

Sanatoria i szpitale uzdrowiskowe
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 17:11 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (54)

Czy macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o pobyt w sanatoriach w związku z SM? Ja dotychczas nie próbowałam rehabilitacji wyjazdowej. Ale może warto wyjechać na taki turnus?
Jeśli byliście kiedyś w takim miejscu - czy są jakieś sanatoria lub szpitale uzdrowiskowe, które polecanie? A może któreś należy omijać z daleka?  Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Jakie suplementy stosujecie na co dzień?
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 17:01 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (167)

Tak jak w tytule posta - czy ze względu na SM stosujecie jakieś suplementy? Jeśli tak, to jakie.

Jeśli chodzi o mnie:
1) witamina D - okresowo
2) Witamina B12 - okresowo.

Na początku choroby więcej eksperymentowałam z suplementami. Teraz - jak widać - skromnie. Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość