Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 129 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 126 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mieszkanie
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: azamataytalievv
4 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 1 730
Rutyna kosmetyczna
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 1 249
Jak ważne jest wsparcie i...
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 664
GTA V a SM
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 11 340
Witamina D3 - Wasze doświ...
Forum: Suplementy
Ostatni post: lessero
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 79
» Wyświetleń: 140 904
Ocrevus vs Kesimpta co wy...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: MasteR
Wczoraj, 10:23
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 134
Mój dzisiejszy nastroj
28-01-2026, 13:10
» Odpowiedzi: 6 109
» Wyświetleń: 3 148 086
Tecfidera
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
27-01-2026, 20:10
» Odpowiedzi: 3 391
» Wyświetleń: 3 559 342
Moje SM
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Krzysiu95
27-01-2026, 16:14
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 727
Nielegalne przeszczepy dl...
Forum: Przeszczep komórek macierzystych
27-01-2026, 12:45
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 89

Zmęczenie w Sm
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 18:09 - Forum: SM i zmęczenie - Odpowiedzi (31)

To chyba nieodłączny element tej choroby niestety i najbardziej uprzykrzający życie. Są dni kiedy czuję się wyśmienicie, a w niektóre dni najlepiej nie wstawałabym z łóżka. Co prawda nie byłam nigdy wulkanem energii, ale potrafiłam dużo zrobić jak tylko sobie postanowiłam, teraz tak nie da rady, po prostu musze czasami odpuścić  Uśmiech A jak jest u Was?

Wydrukuj tę wiadomość

Praca z orzeczeniem o niepełnosprawności
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 18:00 - Forum: SM i praca - Odpowiedzi (33)

Pracuje na pełen etat ale mam orzeczony stopień niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym więc nie mogę pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo. Czasami zdarza się, że z racji wykonywanego zawodu muszę pracować więcej ale wtedy zawsze negatywnie odbija się to na moim zdrowiu więc staram się nie przesadzać. Mój pracodawca wie o mojej chorobie i starają się być wyrozumiali za co jestem im bardzo wdzięczna Uśmiech Dodatkowo mam więcej urlopu a dokładnie 10 dni więcej  Język
A Wy jak radzicie sobie w pracy? Pracujecie na pełen etat?

Wydrukuj tę wiadomość

Nadreaktywny pęcherz
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 17:41 - Forum: SM i pęcherz - Odpowiedzi (32)

Mam zdiagnozowany nadreaktywny pęcherz. Objawia to się tym, że musze bardzo często chodzić do łazienki. Powyżej 10 razy na dobę. Ponad 7 razy na dobę już jest patologia, oczywiście pomijając to jak ktoś bardzo dużo pije to wiadomo że będzie często chodził, ale chodzi tu  o częstotliwość przy normalnej wypitej ilości płynów czyli 1.5 - 2 l dziennie. Miałam częste parcia tak jak przy zapaleniu pęcherza pomimo że jego nie było oraz zdarzały się popuszczenia moczu co jest chyba najgorszą rzeczą w tym schorzeniu. 
Badanie które potwierdza tego typu problemy to badanie urodynamiczne. Nie jest takie straszne. 
Pęcherz miałam leczony botoksem. Byłam w rocznym  programie leczenia i po zakwalifikowaniu miałam obstrzykiwany pęcherz botoksem raz na poł roku. Zabiegi były w znieczuleniu najpierw ogólnym, potem w miejscowym. 
Zabieg ten bardzo mi pomógł. Obecnie nie jestem już w tym programie i dopóki problemy się nie pogorsza to nie będę w nim uczestniczyć. Na razie jest znośnie chociaż do ideału brakuje ale nie jest tak jak wcześniej. Zauważyłam, że odkąd biorę Avonex problem trochę zmalał ale za to zaczęły się zapalenia pęcherza ale to już na inny watek. Czy ktoś jeszcze z Was  ma problemy z pęcherzem?

Wydrukuj tę wiadomość

Pogorszenie objawów a stres
Napisane przez: Joanna - 11-04-2016, 17:26 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (18)

Czy też zauważyliście, że stres wpływa na pogorszenie objawów? Ja jak mam jakiś stres to znaczy zdenerwuje się bardzo to czuję że mam słabsze nogi i musze wtedy usiąść oraz zauważyłam, że ręka mi drży a kiedyś pogarszały mi się zawroty. Wszystko to zależy akurat od tego co mam w danym momencie bardziej osłabione. Ogólnie stres bardzo źle na mnie wpływa.

Wydrukuj tę wiadomość

Sanatoria i szpitale uzdrowiskowe
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 17:11 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (54)

Czy macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o pobyt w sanatoriach w związku z SM? Ja dotychczas nie próbowałam rehabilitacji wyjazdowej. Ale może warto wyjechać na taki turnus?
Jeśli byliście kiedyś w takim miejscu - czy są jakieś sanatoria lub szpitale uzdrowiskowe, które polecanie? A może któreś należy omijać z daleka?  Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Jakie suplementy stosujecie na co dzień?
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 17:01 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (167)

Tak jak w tytule posta - czy ze względu na SM stosujecie jakieś suplementy? Jeśli tak, to jakie.

Jeśli chodzi o mnie:
1) witamina D - okresowo
2) Witamina B12 - okresowo.

Na początku choroby więcej eksperymentowałam z suplementami. Teraz - jak widać - skromnie. Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Dieta w SM
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 16:55 - Forum: Dieta - Odpowiedzi (85)

Jestem ciekawa kto z Was stosuje jakiś specjalny sposób odżywiania w związku z chorobą. A jeśli tak - co Was skłoniło to takiego wyboru? Ew. może kiedyś stosowaliście jakieś diety w związku ze stwardnieniem rozsianym?

Ja pierwsze, na co natknęłam się po diagnozie to dieta dr Budwig. W dużym uproszeniu - ważna tam była specjalna "pasta" z twarogu i dużej ilości oleju lnianego. Jednak bardzo szybko poczułam, że to nie jest metoda dla mnie. 
Olej lniany lubię i cenię, często używam. Jednak z twarogiem - było mi nie po drodze. Po krótkim eksperymencie z dietą dr Budwdig - zrezygnowałam całkowicie z białek zwierzęcych (dieta wegańska), które podobno nasilają reakcje zapalne w organizmie. W ten sposób odżywiam się od 3 lat

Wydrukuj tę wiadomość

Mój pierwszy rzut - zaburzenia mowy
Napisane przez: Monika - 11-04-2016, 16:34 - Forum: Mój pierwszy rzut - Odpowiedzi (1)

U mnie najcięższy rzut, ten przy którym wykryto SM, wiązał się z zaburzeniami mowy. Łączyło się to też z innymi objawami, ale właśnie zaburzenia mowy najbadziej mi przeszkadzały. I to one zaniepokoiły lekarzy.
Na szczęście - w dużej mierze zaburzenia cofnęły się po sterydach, którymi byłam leczona podczas pobytu w szpitalu. A nad tym, co cofnąć się nie chciało - pracowałam później z neurologopedą. Generalnie teraz jest ok, ale przy zmęczeni lub stresie - czuję czasem problemy z mówieniem (nawet nie przy okazji rzutów, ale po prostu - w słabsze dni, podczas infekcji itp.)
Swoją drogą - prawie każdy kolejne zaostrzenie czy rzut wiążą się z tymi objawami z pierwszego. Np. wówczas objawy dotyczyły kończyn prawych. I teraz gdy coś się dzieje - to zazwyczaj po prawej stronie. Problem za pierwszym razem był z lewym okiem - i to lewe wraca w kolejnych zaostrzeniach. Też widzicie u siebie taką zbieżność?

Wydrukuj tę wiadomość

Solumedrol
Napisane przez: Joanna - 10-04-2016, 23:33 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (140)

Miałam podawany ten lek w kroplówkach. Było ich 5. Rzut się cofnął dosyć szybko aczkolwiek skutki uboczne dały mi się we znaki jeszcze przez jakiś czas. Napuchłam bo zatrzymała się woda w organizmie oraz nie moglam spać przez kilka dni chociaż byłam bardzo zmęczona.

Wydrukuj tę wiadomość

Avonex
Napisane przez: Joanna - 10-04-2016, 23:11 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (16)

Od roku biorę lek o nazwie Avonex. Miałam duże obawy co do leczenia ale się w końcu przekonałam i nie żałuję. Jedynie co mi przeszkadza to to, że coraz bardziej nie mogę patrzeć się na igły Duży uśmiech i to ze na następny dzień jestem zmęczona i nie mam tyle siły, co normalnie. Na szczęście, to mija na następny dzien. Czy ktoś jeszcze z Was bierze ten lek? Jakie macie skutki uboczne?

Wydrukuj tę wiadomość