Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 96 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 93 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Witamina D3 - Wasze doświ...
Forum: Suplementy
Ostatni post: lessero
Wczoraj, 18:15
» Odpowiedzi: 79
» Wyświetleń: 141 115
Ocrevus vs Kesimpta co wy...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: MasteR
Wczoraj, 10:23
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 155
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
28-01-2026, 13:10
» Odpowiedzi: 6 109
» Wyświetleń: 3 149 385
Tecfidera
27-01-2026, 20:10
» Odpowiedzi: 3 391
» Wyświetleń: 3 559 956
Moje SM
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Krzysiu95
27-01-2026, 16:14
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 759
Nielegalne przeszczepy dl...
Forum: Przeszczep komórek macierzystych
27-01-2026, 12:45
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 99
CAR-T cells therapy w lec...
Ostatni post: Miriam
26-01-2026, 23:47
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 40
Kesimpta (ofatumumab)
Ostatni post: lukaszewski
26-01-2026, 14:49
» Odpowiedzi: 472
» Wyświetleń: 407 204
Kladrybina (Mavenclad)
Ostatni post: Eka_
23-01-2026, 15:23
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 15 443
Tysabri - koniec wlewów ?...
Ostatni post: Eka_
23-01-2026, 15:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 227

Ból w stwardnieniu rozsianym
Napisane przez: mral - 14-04-2016, 10:37 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

http://www.mp.pl/bol/wytyczne/show.html?id=121338

Wydrukuj tę wiadomość

Stopień niepełnosprawności - formalności
Napisane przez: chris82 - 14-04-2016, 00:59 - Forum: Sprawy urzędowe - Odpowiedzi (157)

Wczoraj złożyłem po raz pierwszy dokumenty (wniosek i zaświadczinie od neurologa) w sprawie orzeczenia stopnia niepełnosprawności. Dopiero ostatnio dowiedziałem się przez przypadek, że jest taka możliwość. Pani w MOPS-ie powiedziała mi, że teraz muszę czekać na wezwanie na komisję. Powiedzcie, proszę, jak to wygląda w praktyce? Ile się czeka na takie zaproszenie? Jak wygląda samo posiedzenie komisji?

Wydrukuj tę wiadomość

Pamięć i koncentracja
Napisane przez: chris82 - 14-04-2016, 00:38 - Forum: SM i pamięć - Odpowiedzi (40)

Ostatnio (kilka tygodni) mam wrażenie, że pogarsza mi się pamięć. Czuję, że mam też problemy z koncentracją. Zastanawiam się czy ma to związek ze stwardnieniem rozsianym?

Wydrukuj tę wiadomość

Społeczno-ekonomiczne skutki stwardnienia rozsianego (SM) w Polsce (Biała księga)
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 23:42 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Cytat:Opracowanie „Społeczno-ekonomiczne skutki stwardnienia rozsianego (SM) w Polsce (Biała księga)” to kolejny raport badawczy, który jest efektem kilkumiesięcznej pracy ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego w Warszawie.

http://instytuty.lazarski.pl/izwoz/wydaw...ianego-sm/

Link do PDF z Opracowaniem (ok 3,1 MB):
http://instytuty.lazarski.pl/fileadmin/u...ternet.pdf

Wydrukuj tę wiadomość

Drętwienie i mrowienie
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 12:36 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (14)

Czy zdarzają się Wam czasem drętwienia/ mrowienia różnych części ciała? Jeśli tak - czy macie jakieś sposoby, żeby sobie z nimi radzić? 
Ja mam takie objawy dość często. Nie wiąże się to z rzutem (chyba  Uśmiech ), bo zazwyczaj po kilku godzinach samo mija. Rzadko - trwa dzień lub dwa. Zauważyłam, że często mam takie objawy dzień po dużym zmęczeniu. 
Ktoś mi polecił magnez, niestety - w moim przypadku - nie pomaga.

Wydrukuj tę wiadomość

Medyczna marihuana - wywiad z Newsweeka
Napisane przez: Monika - 13-04-2016, 00:07 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wywiad z Newsweeka nt. medycznego zastosowania marihuany (rozmowa z dr Dorotą Rogowską - Szadkowską, autorką książki "Medyczna marihuana. Historia hipokryzji")

http://nauka.newsweek.pl/medyczna-marihu...732,1.html

Wydrukuj tę wiadomość

Copaxone - 3 razy w tygodniu
Napisane przez: Monika - 12-04-2016, 18:54 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (19)

Jestem w programie lekowym Copaxone. Ostatnio, podczas wizyty kontrolnej, prowadząca neurolog zapytała czy jestem zainteresowana nową wersją leku w większej dawce. Tzn. zamiast codziennych zastrzyków - robi się je 3 razy w tygodniu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym wariantem Copaxone?

Wydrukuj tę wiadomość

Mitoxantron
Napisane przez: mral - 12-04-2016, 14:27 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (20)

Otrzymałam propozycję leczenia Mitoxantronem. Poszukuję informacji n/temat wyników leczenia tym cytostatykiem..

Proszę, podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Wydrukuj tę wiadomość

Niedowład - osłabienie
Napisane przez: Joanna - 12-04-2016, 12:36 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (32)

Mam stwierdzony zespół piramidowy lewostronny ze śladowym niedowładem kończyny dolnej, pojawiło mi się to po około roku od pierwszych objawów, wcześniej z tego co pamiętam badanie neurologiczne było bez zmian. Ogólnie ta strona nie wróciła już do "normalności " i odczuwam już stale to osłabienie raz bardziej raz mniej. Nauczyłam się z tym żyć i funkcjonować. Potem zaczęła szwankować prawa strona, ale chyba trwałych ubytków w badaniu neurologicznym nie ma z tego co wiem. Jedynie podczas rzutu w zeszłym roku pojawił się babiński w prawie nodze i wygórowane odruchy w prawym ręku. Po sterydach wróciło do normy aczkolwiek okresowo odczuwam problemy również z prawa strona .

Wydrukuj tę wiadomość

Programy Lekowe NFZ
Napisane przez: mral - 11-04-2016, 20:05 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Załączniki:

1)Leczenie stwardnienia rozsianego

2)Leczenie stwardnienia rozsianego po niepowodzeniu terapii lekami pierwszego rzutu lub szybko rozwijającej się ciężkiej postaci stwardnienia rozsianego

Źródło: http://www.mz.gov.pl/leki/refundacja/programy-lekowe/

Załączone pliki
.pdf   B.29.nowy-od-11.2015.pdf (Rozmiar: 157,5 KB / Pobrań: 7)
.pdf   B.46.-nowy-od-07.2015.pdf (Rozmiar: 243,1 KB / Pobrań: 3)
Wydrukuj tę wiadomość