Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 38 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 34 Gość(i)
Applebot, Bing, Google, Yandex

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 208
» Wyświetleń: 3 358 483
Centrum Neurologii Łódź
Ostatni post: Lusia98
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 72
Ocrevus w formie zastrzyk...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Olaa
Wczoraj, 09:19
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 3 480
Ból nóg
Forum: Rehabilitacja
Ostatni post: Bubulina1
27-05-2026, 13:32
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 21 770
Biopsja piersi
Ostatni post: sipi
26-05-2026, 15:05
» Wyświetleń: 50
Spalacze tłuszczu – co na...
Ostatni post: TadeuszTomczak2
22-05-2026, 12:20
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 39
zmiana postaci z RR na wt...
Forum: Rzuty i ich leczenie
Ostatni post: Agula123
19-05-2026, 19:48
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 154
pytanie na temat diagnozy
Forum: Badania diagnostyczne
Ostatni post: greko77
18-05-2026, 23:24
» Wyświetleń: 386
Czy możliwe jest leczenie...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: yasmina
12-05-2026, 20:24
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 5 927
Chodzenie
Forum: SM i zaburzenia równowagi
Ostatni post: lessero
12-05-2026, 18:37
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 9 189

Mity na temat SM
Napisane przez: Joanna - 17-04-2016, 21:53 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

www.stwardnienierozsiane.net/mity-na-temat-sm/

Wydrukuj tę wiadomość

SM u dzieci
Napisane przez: Joanna - 17-04-2016, 21:48 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

www.medonet.pl/magazyny/stwardnienie-rozsiane/sm-u-dzieci,artykul,1636978.html

Wydrukuj tę wiadomość

Witam serdecznie
Napisane przez: wloczykij - 17-04-2016, 10:00 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Witam wszystkich,

Mam 33 lata, diagnoza 2012, po euro w Polsce, dlatego nie zapomnę tego do końca życia Oczko
Aktualnie czuję się mniej więcej OK.
Są lepsze i gorsze momenty.
Co jakiś czas mam problem z lewą nogą, na jakiś czas staje się wyraźnie słabsza.
Do tej pory po jakiś czasie to ustępowało.
W tej chwili nie biorę żadnych leków, wcześniej brałem Avonex ale się okazało, że na mnie nie działał.

pozdr.

Wydrukuj tę wiadomość

Pominięty zastrzyk [Copaxone]
Napisane przez: reni - 17-04-2016, 01:53 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Kochani! Błagam o szybką odpowiedź. Od 4 miesięcy jestem w programie Copaxone, zastrzyki robię codziennie rano. Właśnie się obudziłam i zdałam sobie sprawę, że dziś (tzn.biorąc pod uwagę daty - wczoraj) zapomniałam o lekarstwie. Co mam zrobić? Czy teraz albo rano powinnam wziąć dwa zastrzyki? Chyba nie, prawda? Pomóżcie proszę, bo boję się, że dostanę rzut.

Wydrukuj tę wiadomość

Stwardnienie rozsiane. Kiedy nowe leki?
Napisane przez: Monika - 15-04-2016, 21:45 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wyborcza.pl: Stwardnienie rozsiane. Kiedy nowe leki? 
Warto przeczytać - artykuł o perspektywach w leczeniu. M.in. o badaniach nad nowym lekiem o nazwie Ocrelizumab. 

http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474...-leki.html

Wydrukuj tę wiadomość

Co łączy alzheimera i stwardnienie rozsiane z paleniem i bakteriami jelitowymi?
Napisane przez: Monika - 15-04-2016, 21:32 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wyborcza.pl: "Co łączy alzheimera i stwardnienie rozsiane z paleniem i bakteriami jelitowymi?"
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474...riami.html

Wydrukuj tę wiadomość

Wita Was Krzysiek
Napisane przez: chris82 - 15-04-2016, 17:49 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Cześć. Z tej strony Krzysiek. Choruję już prawie 10 lat, ale do niedawna mało się chorobą interesowałem. Teraz trochę nadrabiam zaległości. Na szczęście tylko w teorii - rzuty mam rzadko.

Wydrukuj tę wiadomość

Dziecko
Napisane przez: Morga - 15-04-2016, 00:00 - Forum: SM i rodzicielstwo - Odpowiedzi (7)

Jestem świeżo po diagnozie. Niedawno wyszłam za mąż. Oczywiście chcielibyśmy mieć dziecko, ale w związku z SM nie wiem czy na to się decydować. Wiem też, że czeka mnie jakieś leczenie. Mam wiele wątpliwości. Czy można bezpiecznie zajść w ciążę? Kiedy najlepiej to zaplanować, czy to nie pogorszy mojej choroby?

Wydrukuj tę wiadomość

Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:49 - Forum: SM i wzrok - Odpowiedzi (12)

Przeszłam pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, objawiało się to zaniewidzeniem, pojawiła się taka plamka która się powiększała aż prawie całkowicie przestałam widzieć, pojawił się również ból. Trafiłam do szpitala. Podali sterydy, ale oko nie wróciło jeszcze do normy. Co prawda jest lepiej, bo już widzę, ale daleko do ideału. Wzrok w tym oku jest zdecydowanie gorszy, kolory wyblakłe, w szczególności czerwony i zielony. Czy ktoś może mi poradzić ile czasu wzrok wraca do normy. Jestem świeżo po sterydach.

Wydrukuj tę wiadomość

Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:39 - Forum: Mój pierwszy rzut - Odpowiedzi (17)

Mój pierwszy rzut był związany z zaburzeniami widzenia, najpierw pojawiła się taka nieduża plamka w oku i z dnia na dzień zajmowała coraz więcej miejsca aż prawie nic nie widziałam na to oko. Oczywiście szpital, badania i diagnoza. 
Jednakże takie pierwsze objawy związane z SM mogły być wcześniej. Kiedyś miałam przez kilka dni zawroty głowy ale zrzuciłam to na karb przemęczenia, tak samo różne drętwienia i mrowienia wiązałam raczej ze stresem, niedoborami witamin itp.

Wydrukuj tę wiadomość