Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 507 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 505 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
25-09-2026, 13:39
» Odpowiedzi: 6 265
» Wyświetleń: 3 640 384
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 311
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 77
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 433
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 447
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 785
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 275 972

Dzień dobry
Napisane przez: jazzowa - 22-04-2016, 07:03 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (6)

Mam 36 lat, a choruję od ponad ośmiu. Pierwsze objawy pojawiły się o wiele wcześniej, ale lekarze podejrzewali mnóstwo innych chorób zanim trafili na SM. Generalnie jest dobrze, jestem w programie (nie pierwszym już), rzuty mam dość rzadko, czuję się ok. To tyle o mnie na początek Uśmiech
Aaaa... zapomniałabym o najważniejszym:
Dzień dobry, cześć, witajcie... Zawstydzony  Uśmiech 
GOSIA Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Problemy z pęcherzem w SM
Napisane przez: Joanna - 21-04-2016, 22:55 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://tacyjakja.pl/2015/06/ZABURZENIA-...esc-I.html

Wydrukuj tę wiadomość

Znieczulenie przy SM, czy mozna?
Napisane przez: Joanna - 21-04-2016, 22:52 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://tacyjakja.pl/cgblog/143/Znieczul...-z-SM.html

Wydrukuj tę wiadomość

Zmęczenie w SM
Napisane przez: Joanna - 21-04-2016, 22:45 - Forum: SM i zmęczenie - Odpowiedzi (11)

Wklejam linka odnośnie zmęczenia w SM. Coś w tym jest. Ja przed diagnozą odczuwałam zmęczenie a Wy?

https://tacyjakja.pl/2012/11/Inny-rodzaj...ianym.html

Wydrukuj tę wiadomość

Co nalezy sie choremu w ramach programu lekowego?
Napisane przez: Joanna - 21-04-2016, 22:43 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://tacyjakja.pl/2014/09/Co-sie-nale...owego.html

Wydrukuj tę wiadomość

Toksyna bakteryjna jedna z przyczyn SM
Napisane przez: Joanna - 21-04-2016, 22:40 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://tacyjakja.pl/2014/03/Toksyna-bak...anego.html

Wydrukuj tę wiadomość

Sauna
Napisane przez: izka - 21-04-2016, 17:49 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (22)

Jestem na krótkim urlopie, w hotelu w którym mieszkam jest sauna. I BARDZO mnie kusi, żeby chwilę się tam porozgrzewać. Tylko ciągle mi siedzą słowa lekarza w głowie, żeby unikać wysokich temperatur. Zastanawiam się co się może stać, czy taka wizyta w saunie może wywołać rzut? Jeśli tylko pogorszy samopoczucie to czy bardzo i po jakim czasie to powinno minąć? Może jestem nierozsądna, ale nie wiem czy uda mi się oprzeć.

Wydrukuj tę wiadomość

Mrowienia na skórze - czy to rzut?
Napisane przez: Jacek - 21-04-2016, 17:49 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (16)

Od kilku dni czuje takie dziwne ‚mrówki’ na prawej ręce i nodze. Drażni mnie tam też dotyk, ocieranie się ubrania etc. 
Nie chciałem z tym nic robić tylko poczekać czy rozwinie się w jakiś rzut, ale dziś byłem po leki i przy okazji rozmowy z lekarką o tym wspomniałem. Stwierdziła, że nie wiadomo na pewno czy to rzut, ale skoro to już trwa od tygodnia, to mam wziąć sterydy w tabletkach. Mam zacząć jutro rano, ale się waham. Zazwyczaj rzuty mam konkretne, nigdy nie miałem watpliwości, że mam rzut i czas do szpitala, lekarz też nie miał. A teraz sam nie wiem co to za diabelstwo, lekarz też nie przesądza nic w tej sprawie, a tabletki są trochę na wszelki wypadek. Może lepiej poczekać z braniem i zobaczyć czy się pogorszy czy wycofa? Takie sterydy w tabletkach to kilka tygodni, a w ulotce jest napisane o wielu skutkach ubocznych.

Wydrukuj tę wiadomość

Mleczko pszczele?
Napisane przez: izka - 21-04-2016, 15:43 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (7)

Dziś napisała do mnie bardzo dawno nie widziana koleżanka, która jakoś dowiedziała się, że mam SM. Poleca mi bardzo zainteresować się pszczelim mleczkiem - podobno dobrze działa w naszej chorobie. Czy to jest metoda cokolwiek warta? Bo już tyle "cudownych" rzeczy mi polecano, że traktuje takie rewelacje z dużą rezerwą.

Wydrukuj tę wiadomość

Nowa praca - czy mówić o chorobie
Napisane przez: burza - 21-04-2016, 15:19 - Forum: SM i praca - Odpowiedzi (29)

W dotychczasowej pracy moi szefowie wiedzieli o tym, że mam stwardnienie rozsiane. Wszystko dlatego, że byłam na długim zwolnieniu, pytali się co się stało itp. Teraz muszę jednak poszukać czegoś nowego, bo nie daję rady już pracować tak jak dotychczas (zbyt męczy mnie ta praca fizycznie i emocjonalnie).
Wysłałam kilka CV, dostałam zaproszenie na rozmowę w jeden firmie. Nie wspominałam w aplikacji o tym, że jestem chora. Zastanawiam się czy jutro na spotkaniu o tym powiedzieć? Czy może poczekać czy dostanę tę pracę? Czy w ogóle nie ma sensu mówić o SM?

Wydrukuj tę wiadomość