Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 130 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 127 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mieszkanie
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: azamataytalievv
4 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 1 730
Rutyna kosmetyczna
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 1 248
Jak ważne jest wsparcie i...
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 663
GTA V a SM
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 11 340
Witamina D3 - Wasze doświ...
Forum: Suplementy
Ostatni post: lessero
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 79
» Wyświetleń: 140 904
Ocrevus vs Kesimpta co wy...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: MasteR
Wczoraj, 10:23
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 134
Mój dzisiejszy nastroj
28-01-2026, 13:10
» Odpowiedzi: 6 109
» Wyświetleń: 3 148 086
Tecfidera
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
27-01-2026, 20:10
» Odpowiedzi: 3 391
» Wyświetleń: 3 559 342
Moje SM
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Krzysiu95
27-01-2026, 16:14
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 727
Nielegalne przeszczepy dl...
Forum: Przeszczep komórek macierzystych
27-01-2026, 12:45
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 89

Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:49 - Forum: SM i wzrok - Odpowiedzi (12)

Przeszłam pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, objawiało się to zaniewidzeniem, pojawiła się taka plamka która się powiększała aż prawie całkowicie przestałam widzieć, pojawił się również ból. Trafiłam do szpitala. Podali sterydy, ale oko nie wróciło jeszcze do normy. Co prawda jest lepiej, bo już widzę, ale daleko do ideału. Wzrok w tym oku jest zdecydowanie gorszy, kolory wyblakłe, w szczególności czerwony i zielony. Czy ktoś może mi poradzić ile czasu wzrok wraca do normy. Jestem świeżo po sterydach.

Wydrukuj tę wiadomość

Pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:39 - Forum: Mój pierwszy rzut - Odpowiedzi (17)

Mój pierwszy rzut był związany z zaburzeniami widzenia, najpierw pojawiła się taka nieduża plamka w oku i z dnia na dzień zajmowała coraz więcej miejsca aż prawie nic nie widziałam na to oko. Oczywiście szpital, badania i diagnoza. 
Jednakże takie pierwsze objawy związane z SM mogły być wcześniej. Kiedyś miałam przez kilka dni zawroty głowy ale zrzuciłam to na karb przemęczenia, tak samo różne drętwienia i mrowienia wiązałam raczej ze stresem, niedoborami witamin itp.

Wydrukuj tę wiadomość

Co robić dalej?
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:28 - Forum: Pierwsze kroki po diagnozie - Odpowiedzi (8)

Dzisiaj otrzymałam diagnozę SM. Jest to dla mnie szok. Lekarz coś wspominał o jakimś leczeniu, to ze wpisali mnie na jakąś listę? Tak naprawdę z tego szoku niewiele zrozumiałam, jeżeli moglibyście mi powiedzieć jakie to leczenie, kiedy je dostanę to będę wdzięczna.

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie
Napisane przez: Morga - 14-04-2016, 23:25 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Mam na imię Maria. Na SM choruje od dziś. Tak, dzisiaj otrzymałam diagnozę. Także przyłączam się do Waszego grona. Mam nadzieję, że znajdę tu wiele cennych informacji jak walczyć z tą choroba.

Wydrukuj tę wiadomość

Choroby które podszywają się pod SM
Napisane przez: daria86 - 14-04-2016, 23:05 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (6)

W innym wątku pisałam, że jestem w trakcie diagnozy, idę niedługo do szpitala na badania w kierunku stwardnienia rozsianego. Z racji tego, że jestem bardzo ciekawska nurtuje mnie to, czy są jakieś inne choroby które mogą przypominać SM. Będę wdzięczna za pomoc.

Wydrukuj tę wiadomość

Mam podejrzenie SM
Napisane przez: daria86 - 14-04-2016, 23:02 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (8)

Moje problemy zaczęły się jakiś czas temu. Najpierw drętwiały i mrowiły mi ręce, ale to było takie chwilowe. Pojawiało się i znikało. Potem zaczęłam czuć dziwnie nogę. Była taka inna, słabsza. Z racji tego, że pracuję w handlu i również wykonuję pracę fizyczną bardzo mi to przeszkadzało i udałam się do lekarza a ten skierował mnie do neurologa. Tam po zbadaniu mnie oraz po opisaniu objawów lekarz neurolog wystawił skierowanie do szpitala, żeby jak to stwierdził potwierdzić lub wykluczyć stwardnienie rozsiane. Był to dla mnie szok i niedowierzanie, że coś takiego może mnie spotkać. Bardzo się boję. Pierwszy raz idę do szpitala. Lekarz coś mówił o rezonansie, punkcji. Jak te badania wyglądają? I czy to możliwe, że mogę mieć to SM?

Wydrukuj tę wiadomość

Duży uśmiech Hej
Napisane przez: daria86 - 14-04-2016, 22:47 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Mam na imię Daria, od jakiegoś czasu zmagam się z różnymi problemami i znalazłam to forum. Mam nadzieję, że znajdę odpowiedź na moje pytania i wątpliwości Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Stwardnienie rozsiane u nastolatki?
Napisane przez: venti - 14-04-2016, 21:24 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (6)

Nie piszę w swojej sprawie, chodzi o moją młodszą siostrę. Od kilku dni miałam problem z jednym okiem. Wczoraj trafiła do szpitala z podejrzeniem stwardnienia rozsianego. Siostra ma dopiero 16 lat - czy to możliwe, żeby ta choroba wystąpiła u nastolatki? Powiedzcie proszę, wszyscy bardzo się martwimy. Byliśmy pewni, że to jakieś zapalenie spojówek a tu taka informacja. Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Zastrzyki w samolocie
Napisane przez: izka - 14-04-2016, 11:29 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Za kilka dni wybieram się na krótkie wakacje. Pierwszy raz będę lecieć samolotem z zastrzykami (Betaferon). Trochę się boję jak je przewieźć, żeby ich nie uszkodzić i żeby nie było problemu z kontrolą na lotnisku. Zwłaszcza to drugie mnie martwi - czy ktoś podczas kontroli nie powie, że nie mogę przewieźć zastrzyków?

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: izka - 14-04-2016, 11:18 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (2)

Cześć! Jestem Iza, witam wszystkich!

Wydrukuj tę wiadomość