Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 524 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 522 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
25-09-2026, 13:39
» Odpowiedzi: 6 265
» Wyświetleń: 3 640 385
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 311
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 77
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 433
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 447
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 785
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 275 973

Problem z nogą
Napisane przez: Anna87 - 24-04-2016, 23:02 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (32)

Od jakiegoś czasu dziwnie czuję prawą nogę. Jest taka inna, jakby przesilona. Niby w chodzeniu nie przeszkadza ale jest to strasznie denerwujące. Mam uczucie jakbym tą nogę przetrenowała ale tak nie jest. Po prostu ja tak czuje. Innych objawów nie mam.  Nie czuje się aby to był rzut ale martwi mnie to bo miałam już z tą nogą problem rok temu, Wtedy miałam rzut ale były też inne objawy i o wiele gorsze samopoczucie. Sama nie wiem co o tym myśleć Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Hej
Napisane przez: Anna87 - 24-04-2016, 22:58 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Witam Wszystkich. 
Mam na imię Anna i na SM choruje od 2 lat czasami jest ciężko ale nie poddaję się.

Wydrukuj tę wiadomość

Żarówka Jak nie pominąć zastrzyku?
Napisane przez: Jula - 24-04-2016, 22:54 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (12)

Co robicie, żeby nie pominąć zastrzyku? Ja do tej pory brałam Copaxone codziennie, więc było w miarę łatwo (choć kilka razy się zdarzyło, że niemal zapomniałam). Ale od dziś biorę nowe Copaxone- 3 razy w tygodniu. Niby wydaje się proste, ale jestem pewna, że będzie mi się mieszać i łatwo będzie ominąć zastrzyk. Macie jakieś sposoby? ja na razie zakreśliłam sobie dni zastrzykowe w kalendarzu, ale trochę boję się czy to będzie skuteczne.

Wydrukuj tę wiadomość

Joga a zmęczenie?
Napisane przez: mała81 - 24-04-2016, 01:16 - Forum: SM i zmęczenie - Odpowiedzi (10)

Wczoraj popołudniu byłam w szpitalu po leki i pan, którego spotkałam (też ma sm) powiedział, że od kiedy ćwiczy jogę - ma mniejszy problem ze zmęczeniem. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? W sumie i tak chciałam się zapisać na aerobic lub pilates, może joga będzie sensownym rozwiązaniem przy ogromnych problemach ze zmęczeniem?

Wydrukuj tę wiadomość

Olej lniany
Napisane przez: jazzowa - 23-04-2016, 23:40 - Forum: Dieta - Odpowiedzi (20)

Czy stosujecie olej lniany? I czy po prostu dodajecie do sałatki czy robicie np. pastę Budwig? A może jeszcze jakieś inne metody na niego macie? Jaki kupujecie? Ja zawsze kupowałam z apteki, taki z lodówki, bo podobno tylko w niskiej temperaturze nie traci właściwości. Ale dziś np. widziałam taki olej w Biedronce, na normalnej półce - czy ma sens taki kupować?

Wydrukuj tę wiadomość

Tran
Napisane przez: jazzowa - 23-04-2016, 23:36 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (2)

Biorę witaminę D3, stosuję też olej lniany (czyli zdrowe tłuszcze). Czy w takiej sytuacji warto jeszcze brać tran? Czy ma jakieś dodatkowe właściwości, które mogą pomóc w naszej chorobie (lub generalnie - dla zdrowia szeroko pojętego)?

Wydrukuj tę wiadomość

Rower
Napisane przez: jazzowa - 23-04-2016, 23:32 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (32)

Dziś otworzyłam tegoroczny sezon rowerowy - wyjęłam mojego dwukołowego rumaka ;Oczko z piwnicy, wyczyściłam, nasmarowałam łańcuch, dopompowałam koła... Zaliczyłam też pierwszą w tym roku przejażdżkę. Na razie krótką, ale się rozkręcę. 
Pierwsze 3 lata po diagnozie nie wsiadałam na rower, byłam zbyt słaba i miałam problemy z równowagą. Ale od momentu, gdy udało mi się wrócić do dwóch kółek - jeżdzę każdego roku przez cały sezon. Oczywiście wszystko zależy od samopoczucia - czasem po dwóch kilometrach nie ma szans na więcej, czasem potrafię przejechać 30 km.
A jak jest u Was z rowerem?

Wydrukuj tę wiadomość

LDN - Naltrekson w niskiej dawce
Napisane przez: jazzowa - 23-04-2016, 22:48 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (27)

Dostałam książkę Julii Schopick "Nieznana Medycyny". Zainteresował mnie w niej rozdział nt. LDN (low dose naltrexone). Poczytałam też trochę w internecie i podobno wielu SMowocom pomaga. Jakie macie doświadczenie z taką terapią? I czy można stosować ją równolegle z oficjalnymi lekami na SM?

Wydrukuj tę wiadomość

Naturalne leczenie rzutu - sposoby
Napisane przez: Jacek - 23-04-2016, 07:07 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (6)

Kiedyś czytałam w necie o jakichś naturalnych metodach leczenia rzutów. Oczywiście jak mi to jest potrzebne - to nie mogę nic znaleść. Może ktoś coś…? Najbardziej mnie interesują jakieś własne doświadczenia -czy i co pomogło? Mam taki lekki niby-rzut i chyba wolę uniknąć sterydów.

Wydrukuj tę wiadomość

Ćwiczenia na pamięć i koncentrację
Napisane przez: jazzowa - 22-04-2016, 07:37 - Forum: SM i pamięć - Odpowiedzi (22)

Jak w temacie - czy ćwiczycie jakoś pamięć i koncentrację? I jeśli tak, to jakie?
Widzę, że muszę popracować nad sobą w tych aspektach a nie do końca mam pomysł jaki sposób byłby najlepszy.

Wydrukuj tę wiadomość