Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 209 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 206 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Podwójne widzenie i Brium...
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Paweł151
Wczoraj, 17:26
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 699
Cześć
Ostatni post: yasmina
27-07-2026, 19:18
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 523
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Tosiia
26-07-2026, 19:45
» Odpowiedzi: 6 239
» Wyświetleń: 3 478 855
Dobry wieczór
Ostatni post: KOLIBEREK
26-07-2026, 18:42
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 4 395
Centrum Neurologii Łódź
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bartek
23-07-2026, 21:10
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 304
Temu
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Akinom
23-07-2026, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 1 222
Pytanie o orzeczenie
Forum: Sprawy urzędowe
Ostatni post: Konga
22-07-2026, 06:57
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 527 277
Pierwszy post
Ostatni post: Krzysiu95
18-07-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 149
Hej
Ostatni post: Tosiia
18-07-2026, 06:28
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 93
Mieszkanie do odświeżenia...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Zuzia.K98
14-07-2026, 12:05
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97

Probiotyki
Napisane przez: chris82 - 26-04-2016, 17:14 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (3)

Z ciekawością przeczytałem artykuł, który Monika zamieściła w tym wątku: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...php?tid=95
To już kolejne badania, z których wynika, że SM może mieć związek z jelitami. Tu konkretnie mowa o bakteriach jelitowych, wcześniej czytałam o m.in. o nieszczelnych jelitach wywołujących choroby autoimmunologiczne.
Do tego - kilku "specjalistów od tzw medycyny naturalnej" (alternatywnej) mówiło mi o tym, jak ważne jest dbanie o jakość flory bakteryjnej. Ordynowali jedzenie kiszonek, kefirów i zażywanie probiotyków. Słuchałem z uwagą, ale nigdy tego nie robiłem. Różne suplementy wspomagające ogranizm biorę i brałem, ale jakoś do probiotyków serca nie miałem. Może to błąd? Może jednak to nasze SM jest w jelitach (tzn. jego przyczyna lub jedna z przyczyn).
Teraz chyba sobie kupię jakiś probiotyk.
A Wy bierzecie probiotyki? Czy czujecie jakąś poprawę w związku z SM, jeśli tak? Czy jakieś konkretne probiotyki godne są uwagi?

Wydrukuj tę wiadomość

Rebif
Napisane przez: pac - 26-04-2016, 13:27 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (15)

Za kilka dni zaczynam leczenie w programie Rebif. Dużo czytałam o skutkach ubocznych. Jak najlepiej z nimi walczyć? Jakie tabletki przeciwbólowe kupić? Czy coś na początek powinnam wiedzieć? Na coś się przygotować?

Wydrukuj tę wiadomość

Bakterie jelitowe, depresja i stwardnienie rozsiane.
Napisane przez: Monika - 26-04-2016, 12:11 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Rzeczpospolita: Bakterie wywołują depresję
http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/3042....html#ap-1

Jak podaje Rzeczpospolita,

Cytat:niektóre bakterie jelitowe wpływają negatywnie na otoczkę mielinową nerwów w mózgu. Mielina jest substancją wytwarzaną przez komórki otaczające aksony neuronów, bardzo ważną dla pracy mózgu. Wcześniejsze badania przeprowadzone w tym samym ośrodku naukowym wykazały, że osłabienie otoczki mielinowej może powodować depresję. Jest to przyczyna, dla której wielu pacjentów chorujących na stwardnienie rozsiane cierpi również z powodu obniżonego nastroju (zanik otoczki mielinowej to objaw stwardnienia rozsianego).

Warto przeczytać cały artykuł.

Wydrukuj tę wiadomość

dr Swank - dieta
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:40 - Forum: Dieta - Brak odpowiedzi

Czy ktoś z Was stosuję dietę dra Roy'a Swank'a? Czy ta dieta faktycznie pomaga zahamować stwardnienie rozsiane?

Wydrukuj tę wiadomość

Czas oczekiwania na leczenie
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:27 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (15)

U mojej córki zdiagnozowano SM. Została wpisana na listę oczekujących na leczenie. Czy zawsze tak jest? Ile mniej więcej trzeba czekać? Czy nie można prywatni szybciej podjąć leczenia?

Wydrukuj tę wiadomość

Zaniepokojona mama
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:21 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witajcie. Moja córka zachorowała na SM. To już dorosła, samodzielna kobieta. Ale ja, jak to matka, umieram ze strachu. Dlatego szukam wszystkich informacji o stwardnieniu rozsianym. Nie chce się wtrącać w życie mojego dziecka, ale z drugiej strony chcę trzymać rękę na pulsie.

Wydrukuj tę wiadomość

Zamglone widzenie
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:44 - Forum: SM i wzrok - Odpowiedzi (21)

Jeszcze nigdy nie miałam pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego, zazwyczaj rzuty wiązały się z innymi objawami. Natomiast od kilku dni lewym okiem widzę tak, jak przez zaparowaną szybę. Czy to może być PZNW?

Wydrukuj tę wiadomość

Solumedrol - kroplówki ambulatoryjnie
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:40 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (9)

Cześć. Prawdopodobnie mam rzut, mam problemy z okiem i straszne zawroty głowy. Jeszcze nie rozmawiałam z moim lekarzem, ale on w takiej sytuacji zawsze odsyła mnie na oddział na sterydy. A ja teraz mam nie mogę sobie pozwolić na 5 dni w szpitalu. Słyszałam, że można brać kroplówki Solu ambulatoryjnie - jak to się załatwia?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy od diagnozy ludzie traktują Was inaczej?
Napisane przez: burza - 25-04-2016, 20:04 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (12)

Wiem o chorobie dopiero od kilku miesięcy. Sama nie umiem sobie poradzić z diagnozą, a do tego toczenie mnie dobija... Moi rodzice wpadają w paranoję i traktują mnie tak, jakbym była obłożnie chora... ciągle mówią o lekach, lekarzach. Szukają za granicą jakichś terapii. Chuchają i dmuchają tak, że nie mogę sama myśleć.
Wśród znajomych, wie tylko najbliższe otoczenie. Tzn. w pracy nie mówiłam. Ale koleżanki wiedzą, nawet odwiedzały mnie w szpitalu, pocieszały. Teraz niby też się spotykamy, ale mam wrażenie, że dziwnie mnie traktują. A może to ja jestem przewrażliwiona...?
Czy osoby, które wiedzą, że jesteście chore/chorzy traktują Was inaczej?

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: reni - 25-04-2016, 16:09 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (5)

To może i ja się przywitam. Też mam stwardnienie rozsiane, często nie wiem co robić i czuję się zagubiona, dlatego się tu zalogowałam. Mam nadzieję, że znajdę du bratnie dusze.
Reni

Wydrukuj tę wiadomość