| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 209 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 206 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Podwójne widzenie i Brium...
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Paweł151
Wczoraj, 17:26
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 699
|
Cześć
Ostatni post: yasmina
27-07-2026, 19:18
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 523
|
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Tosiia
26-07-2026, 19:45
» Odpowiedzi: 6 239
» Wyświetleń: 3 478 855
|
Dobry wieczór
Ostatni post: KOLIBEREK
26-07-2026, 18:42
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 4 395
|
Centrum Neurologii Łódź
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bartek
23-07-2026, 21:10
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 304
|
Temu
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Akinom
23-07-2026, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 1 222
|
Pytanie o orzeczenie
Forum: Sprawy urzędowe
Ostatni post: Konga
22-07-2026, 06:57
» Odpowiedzi: 290
» Wyświetleń: 527 277
|
Pierwszy post
Ostatni post: Krzysiu95
18-07-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 149
|
Hej
Ostatni post: Tosiia
18-07-2026, 06:28
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 93
|
Mieszkanie do odświeżenia...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
Ostatni post: Zuzia.K98
14-07-2026, 12:05
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
|
|
|
| Probiotyki |
|
Napisane przez: chris82 - 26-04-2016, 17:14 - Forum: Medycyna alternatywna
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Z ciekawością przeczytałem artykuł, który Monika zamieściła w tym wątku: http://www.stwardnienierozsiane.info/for...php?tid=95
To już kolejne badania, z których wynika, że SM może mieć związek z jelitami. Tu konkretnie mowa o bakteriach jelitowych, wcześniej czytałam o m.in. o nieszczelnych jelitach wywołujących choroby autoimmunologiczne.
Do tego - kilku "specjalistów od tzw medycyny naturalnej" (alternatywnej) mówiło mi o tym, jak ważne jest dbanie o jakość flory bakteryjnej. Ordynowali jedzenie kiszonek, kefirów i zażywanie probiotyków. Słuchałem z uwagą, ale nigdy tego nie robiłem. Różne suplementy wspomagające ogranizm biorę i brałem, ale jakoś do probiotyków serca nie miałem. Może to błąd? Może jednak to nasze SM jest w jelitach (tzn. jego przyczyna lub jedna z przyczyn).
Teraz chyba sobie kupię jakiś probiotyk.
A Wy bierzecie probiotyki? Czy czujecie jakąś poprawę w związku z SM, jeśli tak? Czy jakieś konkretne probiotyki godne są uwagi?
|
|
|
| Bakterie jelitowe, depresja i stwardnienie rozsiane. |
|
Napisane przez: Monika - 26-04-2016, 12:11 - Forum: Ciekawe linki
- Brak odpowiedzi
|
 |
Rzeczpospolita: Bakterie wywołują depresję
http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/3042....html#ap-1
Jak podaje Rzeczpospolita,
Cytat:niektóre bakterie jelitowe wpływają negatywnie na otoczkę mielinową nerwów w mózgu. Mielina jest substancją wytwarzaną przez komórki otaczające aksony neuronów, bardzo ważną dla pracy mózgu. Wcześniejsze badania przeprowadzone w tym samym ośrodku naukowym wykazały, że osłabienie otoczki mielinowej może powodować depresję. Jest to przyczyna, dla której wielu pacjentów chorujących na stwardnienie rozsiane cierpi również z powodu obniżonego nastroju (zanik otoczki mielinowej to objaw stwardnienia rozsianego).
Warto przeczytać cały artykuł.
|
|
|
| dr Swank - dieta |
|
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:40 - Forum: Dieta
- Brak odpowiedzi
|
 |
Czy ktoś z Was stosuję dietę dra Roy'a Swank'a? Czy ta dieta faktycznie pomaga zahamować stwardnienie rozsiane?
|
|
|
| Zaniepokojona mama |
|
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:21 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Witajcie. Moja córka zachorowała na SM. To już dorosła, samodzielna kobieta. Ale ja, jak to matka, umieram ze strachu. Dlatego szukam wszystkich informacji o stwardnieniu rozsianym. Nie chce się wtrącać w życie mojego dziecka, ale z drugiej strony chcę trzymać rękę na pulsie.
|
|
|
| Zamglone widzenie |
|
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:44 - Forum: SM i wzrok
- Odpowiedzi (21)
|
 |
Jeszcze nigdy nie miałam pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego, zazwyczaj rzuty wiązały się z innymi objawami. Natomiast od kilku dni lewym okiem widzę tak, jak przez zaparowaną szybę. Czy to może być PZNW?
|
|
|
| Solumedrol - kroplówki ambulatoryjnie |
|
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:40 - Forum: Rzuty i ich leczenie
- Odpowiedzi (9)
|
 |
Cześć. Prawdopodobnie mam rzut, mam problemy z okiem i straszne zawroty głowy. Jeszcze nie rozmawiałam z moim lekarzem, ale on w takiej sytuacji zawsze odsyła mnie na oddział na sterydy. A ja teraz mam nie mogę sobie pozwolić na 5 dni w szpitalu. Słyszałam, że można brać kroplówki Solu ambulatoryjnie - jak to się załatwia?
|
|
|
| Czy od diagnozy ludzie traktują Was inaczej? |
|
Napisane przez: burza - 25-04-2016, 20:04 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Wiem o chorobie dopiero od kilku miesięcy. Sama nie umiem sobie poradzić z diagnozą, a do tego toczenie mnie dobija... Moi rodzice wpadają w paranoję i traktują mnie tak, jakbym była obłożnie chora... ciągle mówią o lekach, lekarzach. Szukają za granicą jakichś terapii. Chuchają i dmuchają tak, że nie mogę sama myśleć.
Wśród znajomych, wie tylko najbliższe otoczenie. Tzn. w pracy nie mówiłam. Ale koleżanki wiedzą, nawet odwiedzały mnie w szpitalu, pocieszały. Teraz niby też się spotykamy, ale mam wrażenie, że dziwnie mnie traktują. A może to ja jestem przewrażliwiona...?
Czy osoby, które wiedzą, że jesteście chore/chorzy traktują Was inaczej?
|
|
|
| Cześć |
|
Napisane przez: reni - 25-04-2016, 16:09 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (5)
|
 |
To może i ja się przywitam. Też mam stwardnienie rozsiane, często nie wiem co robić i czuję się zagubiona, dlatego się tu zalogowałam. Mam nadzieję, że znajdę du bratnie dusze.
Reni
|
|
|
|