Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 523 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 520 Gość(i)
Bing, Google, Bartek

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
25-09-2026, 13:39
» Odpowiedzi: 6 265
» Wyświetleń: 3 640 404
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 311
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 77
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 433
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 447
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 785
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 275 984

Witam wszystkich :)
Napisane przez: Kasia - 08-05-2016, 10:37 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (4)

Witajcie. Moja historia z SM zaczęła się w 2013 roku. Miałam do tej pory 2 rzuty. Od października 2014 jestem w programie. Na początku przyjmowałam Rebif, teraz jestem na Copaxone. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami i skorzystam z waszych rad. 

Pozdrawiam ciepło! Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Borelioza - TVN24, Czarno na białym
Napisane przez: Monika - 07-05-2016, 21:51 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Chyba każdemu choremu na stwardnienie rozsiane obił się o uszy temat boreliozy, błędów diagnostycznych, współistnienia tych dwóch chorób itp itd. Zagadnienie trudne, wywołuje spore kontrowersje, zarówno wśród pacjentów, jak i lekarzy. 
Chociaż reportaż jest głównie o boreliozie, to ze względu na SM "w tle" i zainteresowanie wielu osób taką tematyką - zamieszczam link.

TVN24, Czarno na białym
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3...41747.html

Cytat:Borelioza to jedna z najtrudniejszych do zdiagnozowania chorób. Powodów jest wiele - zdarza się, że pierwsze objawy pojawiają się bardzo późno i są początkowo niegroźne, a sami pacjenci nie mają świadomości, że zostali kiedyś ukąszeni przez kleszcza. Materiał programu "Czarno na białym". (http://www.tvn24.pl)

Wydrukuj tę wiadomość

Tysabri/Gilenya
Napisane przez: estel39 - 07-05-2016, 18:08 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (59)

W związku z tym, że Copaxone prawdopodobnie działa u mnie odwrotnie niż powinien, od kiedy zaczęłam go stosować mam rzuty jeden po drugim lekarka chce przenieść mnie na leczenie Tysabri bądź Gilenya. Poczekać muszę do lipca, zeby minął rok od kiedy zaczęłam brać Copaxone, bo takie są wymogi NFZ, ale już robią mi badania w kierunku leczenia "drugiego rzutu". Czy ktoś z was jest na tym leku? Jakie wrażenia? Mnie trochę niepokoi Tysabri i związane z nim skutki uboczne, ale lekarka twierdzi, że jest skuteczne.

Wydrukuj tę wiadomość

SM i epilepsja
Napisane przez: estel39 - 06-05-2016, 20:12 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (2)

U mnie zdiagnozowano taki zestaw. Czy ktoś z was też tak ma? W czasie diagnostyki w szpitalu w nocy po punkcji lędźwiowej zemdlałam w toalecie, neurolog która się mną wtedy zajmowała zainteresowała się tym i w badaniu EEG wyszła EPI. W sumie przed tym miałam w życiu dwa omdlenia - jedno w trakcie porodu, drugie kilka godzin po nim. Z tego co czytałam nie jest to rzadkie połączenie, gdyż padaczka pojawia się często jako "dodatek" do chorób układu nerwowego. Początkowo przyjmowałam karbamazepinę, ale źle się po niej czułam więc zmieniono mi ją na kwas walproinowy - depakine i teraz jest OK. Ma ktoś podobne doświadczenia?

Wydrukuj tę wiadomość

SM - walcz o Siebie, ruszyła piąta edycja!
Napisane przez: Monika - 05-05-2016, 21:49 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Portal wirtualnemedia.pl pisze o wczorajszym starcie kampanii.

Cytat:Rozpoczęła się piąta edycja kampanii „SM - Walcz o siebie”, której główny przekaz brzmi: „Nie wolno się zatrzymywać, świat idzie do przodu, musimy dotrzymywać mu kroku i walczyć o siebie coraz skuteczniej”. 
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/rus...anym-wideo

Link do strony samej kampanii:
http://www.sm-walczosiebie.pl

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie
Napisane przez: estel39 - 05-05-2016, 16:49 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (4)

Tak jak inni chciałabym się przywitać i przedstawić. Mam 24 lata, chorobę zdiagnozowano u mnie 3 lata temu, tuż po urodzeniu dziecka. Dziś mam dwie urocze córeczki i dla nich staram się walczyć, choć po takiej diagnozie nie jest to łatwe. Dostałam się na leczenie Copaxonem z programu NFZ, w lipcu minie rok codziennego kłucia, a lek działa odwrotnie, zamiast hamować chorobę zwiększa mi ilość rzutów.
Chciałabym poznać inne osoby, które tak jak ja zmagają się z SM i podzielić się doświadczeniami, obawami i razem szukać informacji. Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: AdamS - 05-05-2016, 09:47 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (6)

Cześć, mam na imię Adam. Obecnie mam 35 lat, pierwsze objawy były w 2007, od 2010 zdiagnozowano SM, od 2011 jestem w programie. Codziennie biorę Copaxone.
Ale to tylko margines mojego życia. Na co dzień jestem szczęśliwym ojcem, partnerem i pracownikiem w firmie z branży IT, od czasu do czasu piszę artykuły historyczne lub recenzje książek. Mieszkam w Gdyni.

Wydrukuj tę wiadomość

Seronil
Napisane przez: burza - 04-05-2016, 16:24 - Forum: SM i depresja - Odpowiedzi (10)

Byłam u psychiatry - zdiagnozował depresję i przypisał Seronil. Podobno jest dobrym lekiem antydepresyjnym i może mieć pozytywny wpływ na samo SM. Czy ktoś może to bierze? Pierwszy raz w życiu biorę takie leki i trochę się boję czego się mogę spodziewać. Lekarz mówił, że to na pewno bezpieczny lek i że się nie uzależnię.

Wydrukuj tę wiadomość

Rejestrujemy się ☺
Napisane przez: Joanna - 03-05-2016, 13:18 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Powstal Polski Rejestr Chorych na SM. Zachęcam do rejestracji. To nic nie kosztuje a możemy pomóc.  Ja juz to zrobiłam. www.RejSM.pl

Wydrukuj tę wiadomość

Wp.pl, "Na początku były 3 godziny płaczu". Video o pacjentce z SM.
Napisane przez: Monika - 02-05-2016, 23:11 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wp.pl, "Na początku były 3 godziny płaczu". 
Pozytywny materiał o chorej na SM Izie.

Cytat:Ma 28 lat, całe ciało w tatuażach i milion pasji - od modelingu, poprzez sprawy społeczne do gry w rugby. Iza Sopalska tryska energią, choć cierpi na stwardnienie rozsiane. O chorobie dowiedziała się w wieku 19 lat. Rok po usłyszeniu diagnozy przestała chodzić.

- Chciałam być nauczycielem wf-u, ale choroba pokrzyżowała mi plany. Kiedy zachorowałam, to najpierw miałam 15 minut szoku, a później 3 godziny płaczu i chwilowego załamania - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską. - Najgorzej było, kiedy chodziłam o kulach. Nie mogłam wtedy przejść z herbatą z pokoju do pokoju. Odkąd poruszam się na wózku, mogę wszystko. 

Teraz Iza gra w Warszawskiej Drużynie Rugby na Wózkach Four Kings. Wzięła też udział w konkursie Miss Polski na Wózku 2013. Na co dzień prowadzi blog, na którym piętnuje absurdalne rozwiązania architektoniczne w stolicy oraz opisuje udogodnienia dla osób z niepełnosprawnością ruchową. Ma też męża i mnóstwo planów na przyszłość. Zobaczcie sami.

Link do materiału wideo:
http://kobieta.wp.pl/kat,136796,title,Na...&_ticrsn=3

Wydrukuj tę wiadomość