Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 94 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 90 Gość(i)
Applebot, Baidu, Bing, Google

Ostatnie wątki
Witamina D3 - Wasze doświ...
Forum: Suplementy
Ostatni post: Bubka
4 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 80
» Wyświetleń: 141 205
Ocrevus vs Kesimpta co wy...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: MasteR
Wczoraj, 10:23
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 168
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: lessero
28-01-2026, 13:10
» Odpowiedzi: 6 109
» Wyświetleń: 3 151 886
Tecfidera
27-01-2026, 20:10
» Odpowiedzi: 3 391
» Wyświetleń: 3 561 426
Moje SM
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Krzysiu95
27-01-2026, 16:14
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 793
Nielegalne przeszczepy dl...
Forum: Przeszczep komórek macierzystych
27-01-2026, 12:45
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 107
CAR-T cells therapy w lec...
Ostatni post: Miriam
26-01-2026, 23:47
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 43
Kesimpta (ofatumumab)
Ostatni post: lukaszewski
26-01-2026, 14:49
» Odpowiedzi: 472
» Wyświetleń: 407 758
Kladrybina (Mavenclad)
Ostatni post: Eka_
23-01-2026, 15:23
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 15 446
Tysabri - koniec wlewów ?...
Ostatni post: Eka_
23-01-2026, 15:15
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 229

Czas oczekiwania na leczenie
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:27 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (15)

U mojej córki zdiagnozowano SM. Została wpisana na listę oczekujących na leczenie. Czy zawsze tak jest? Ile mniej więcej trzeba czekać? Czy nie można prywatni szybciej podjąć leczenia?

Wydrukuj tę wiadomość

Zaniepokojona mama
Napisane przez: mama59 - 26-04-2016, 00:21 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witajcie. Moja córka zachorowała na SM. To już dorosła, samodzielna kobieta. Ale ja, jak to matka, umieram ze strachu. Dlatego szukam wszystkich informacji o stwardnieniu rozsianym. Nie chce się wtrącać w życie mojego dziecka, ale z drugiej strony chcę trzymać rękę na pulsie.

Wydrukuj tę wiadomość

Zamglone widzenie
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:44 - Forum: SM i wzrok - Odpowiedzi (21)

Jeszcze nigdy nie miałam pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego, zazwyczaj rzuty wiązały się z innymi objawami. Natomiast od kilku dni lewym okiem widzę tak, jak przez zaparowaną szybę. Czy to może być PZNW?

Wydrukuj tę wiadomość

Solumedrol - kroplówki ambulatoryjnie
Napisane przez: pozytywka - 25-04-2016, 21:40 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (9)

Cześć. Prawdopodobnie mam rzut, mam problemy z okiem i straszne zawroty głowy. Jeszcze nie rozmawiałam z moim lekarzem, ale on w takiej sytuacji zawsze odsyła mnie na oddział na sterydy. A ja teraz mam nie mogę sobie pozwolić na 5 dni w szpitalu. Słyszałam, że można brać kroplówki Solu ambulatoryjnie - jak to się załatwia?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy od diagnozy ludzie traktują Was inaczej?
Napisane przez: burza - 25-04-2016, 20:04 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (12)

Wiem o chorobie dopiero od kilku miesięcy. Sama nie umiem sobie poradzić z diagnozą, a do tego toczenie mnie dobija... Moi rodzice wpadają w paranoję i traktują mnie tak, jakbym była obłożnie chora... ciągle mówią o lekach, lekarzach. Szukają za granicą jakichś terapii. Chuchają i dmuchają tak, że nie mogę sama myśleć.
Wśród znajomych, wie tylko najbliższe otoczenie. Tzn. w pracy nie mówiłam. Ale koleżanki wiedzą, nawet odwiedzały mnie w szpitalu, pocieszały. Teraz niby też się spotykamy, ale mam wrażenie, że dziwnie mnie traktują. A może to ja jestem przewrażliwiona...?
Czy osoby, które wiedzą, że jesteście chore/chorzy traktują Was inaczej?

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: reni - 25-04-2016, 16:09 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (5)

To może i ja się przywitam. Też mam stwardnienie rozsiane, często nie wiem co robić i czuję się zagubiona, dlatego się tu zalogowałam. Mam nadzieję, że znajdę du bratnie dusze.
Reni

Wydrukuj tę wiadomość

Przeszczep komórek czy ktoś się na to zdecydował?
Napisane przez: Anna87 - 24-04-2016, 23:08 - Forum: Przeszczep komórek macierzystych - Odpowiedzi (155)

Czy ktoś z Was wie coś więcej o tym zabiegu lub wybiera się na to? Jestem bardzo ciekawa jak to wyglada z perspektyw osoby która taki zabieg przeszła.

Wydrukuj tę wiadomość

Problem z nogą
Napisane przez: Anna87 - 24-04-2016, 23:02 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (32)

Od jakiegoś czasu dziwnie czuję prawą nogę. Jest taka inna, jakby przesilona. Niby w chodzeniu nie przeszkadza ale jest to strasznie denerwujące. Mam uczucie jakbym tą nogę przetrenowała ale tak nie jest. Po prostu ja tak czuje. Innych objawów nie mam.  Nie czuje się aby to był rzut ale martwi mnie to bo miałam już z tą nogą problem rok temu, Wtedy miałam rzut ale były też inne objawy i o wiele gorsze samopoczucie. Sama nie wiem co o tym myśleć Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Hej
Napisane przez: Anna87 - 24-04-2016, 22:58 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Witam Wszystkich. 
Mam na imię Anna i na SM choruje od 2 lat czasami jest ciężko ale nie poddaję się.

Wydrukuj tę wiadomość

Żarówka Jak nie pominąć zastrzyku?
Napisane przez: Jula - 24-04-2016, 22:54 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (12)

Co robicie, żeby nie pominąć zastrzyku? Ja do tej pory brałam Copaxone codziennie, więc było w miarę łatwo (choć kilka razy się zdarzyło, że niemal zapomniałam). Ale od dziś biorę nowe Copaxone- 3 razy w tygodniu. Niby wydaje się proste, ale jestem pewna, że będzie mi się mieszać i łatwo będzie ominąć zastrzyk. Macie jakieś sposoby? ja na razie zakreśliłam sobie dni zastrzykowe w kalendarzu, ale trochę boję się czy to będzie skuteczne.

Wydrukuj tę wiadomość