Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 782 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 779 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
25-09-2026, 13:39
» Odpowiedzi: 6 265
» Wyświetleń: 3 640 431
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 311
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 77
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 434
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 448
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 785
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 275 993

Informacja Instrukcja: Zakładanie nowego wątku (tematu)
Napisane przez: admin - 22-05-2016, 22:25 - Forum: Działanie forum - Brak odpowiedzi

Zakładanie nowego wątku - instrukcja z obrazkami.

Ważne:

• Tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy mogą założyć nowy wątek.
  • Zanim założyć nowy temat - upewnij się czy nie istnieje już taki, który odpowiada tematyce, którą chcesz poruszyć. W tym celu możesz użyć opcji "szukaj".

[Obrazek: nowysz.gif]

1. Wybierz dział, w którym chcesz umieścić swój wątek. Otwórz go.

2. Przejdziesz do nowej strony. W jej prawej górnej części, tuż nad tabelką z listą wątków, znajduje się przycisk "Napisz wątek". Kliknij w niego.

[Obrazek: nowytemat1.gif]

3. Po przeładowaniu - na stronie pojawi się formularz. Jego wypełnienie pozwoli Ci stworzyć swój wątek. W górnej części należy podać temat postu - pamiętaj, że powinien jak najdokładniej odzwierciedlać to, o czym chcesz napisać. W polu "Wiadomość" wpisujesz treść.

[Obrazek: nowy%20temat2.gif]

4. Publikacje posta zatwierdzasz klikając w przycisk "Napisz wątek".

[Obrazek: nowytemat3.gif]

5. Twój wątek właśnie został opublikowany!

Wydrukuj tę wiadomość

Ocrelizumab
Napisane przez: le Fer - 22-05-2016, 21:59 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (25)

Pewnie jeszcze za wcześnie na takie pytanie, ale czy ktoś ze zgromadzonych miał może do czynienia z tym lekiem? Firma Roche chyba właśnie składa wniosek o rejestrację...

Wydrukuj tę wiadomość

Kontrola zwolnienia lekarskiego
Napisane przez: burza - 22-05-2016, 19:53 - Forum: Sprawy urzędowe - Odpowiedzi (13)

Czy mieliście kiedyś kontrole zwolnienia lekarskiego? Dostałam list polecony z wezwaniem do ZUS w tej sprawie. Boję się co mnie tam spotka. Dodatkowy stres, jakby było mi mało. Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Moja dziewczyna jest chora
Napisane przez: awki - 20-05-2016, 20:58 - Forum: Pierwsze kroki po diagnozie - Odpowiedzi (30)

U mojej dziewczyny 2 tygodnie temu zdiagnozowano stwardnienie rozsiane. Ona leżała w szpitalu, a ja przy komputerze szukałam wszystkiego o te chorobie. Jesteśmy razem już 3 lata, studiujemy, planowaliśmy ślub i dzieci. A teraz to wszystko stanęło pod znakiem zapytania. Co dalej robić??

Wydrukuj tę wiadomość

kriokomora
Napisane przez: Jacek - 20-05-2016, 17:26 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (21)

Fizjoterapeutka poleciła mi rozważnie zabiegów kriokomory. Podobno dobrze działa w naszej chorobie. Czy ktoś z Was korzysta z takiej formy rehabilitacji? Jakieś efekty? Warto?

Wydrukuj tę wiadomość

Eksperci: rehabilitacja i właściwa terapia poprawia stan chorych na SM
Napisane przez: Monika - 19-05-2016, 22:32 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

RynekZdrowia.pl, Eksperci: rehabilitacja i właściwa terapia poprawia stan chorych na SM
http://www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Ek...8,208.html

Artykuł dotyczy spotkania z okazji Światowego Dnia Stwardnienia Rozsianego (przypada w tym roku 25 maja). Wzięli w nim udział zarówno chorzy, jak i eksperci.

Cytat:Mamy dobrze opanowane leczenie tzw. pierwszego rzutu, polegająca na zastosowaniu interferonu oraz octanu glatirameru. Gorzej jest z drugą linią leczenia, w której wykorzystuje się leki najnowszej generacji - podkreślił prof. Selmaj.

Specjalista wyjaśnił, że jest już zarejestrowanych 12 takich nowoczesnych leków, spośród których w naszym kraju refundowane są dwa. Nawet te dwa preparaty są dostępne dla ograniczonej grupy chorych w ramach programów lekowych. Przytoczył dane, z których wynika, że w Polsce są one stosowane u 7,3 proc. chorych, podczas gdy w innych krajach na świecie średnio u 20-40 proc. pacjentów z SM.

- Nowe leki dają szansę na dłuższą stabilizację choroby, a nawet poprawę stanu neurologicznego u 30 proc. chorych" - powiedział prof. Selmaj. Jego zdaniem jest to zupełnie nowa sytuacja w terapii. Wprawdzie choroby tej nie można wyleczyć, ale udaje się zmniejszyć liczbę objawów i poprawić ogólny stan chorobowy pacjenta. "Nie jest zatem prawdą, że leki te nie są skuteczne - dodał

Wydrukuj tę wiadomość

Kasia - Koza
Napisane przez: koza - 19-05-2016, 21:04 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Cześć. Nazywam się Kasia, ale wszyscy mówią na mnie Koza. Choruję już kilka lat, biorę Avonex i raczej SM jest pod kontrolą. Do tego sporo czytam o naturalnych metodach zatrzymywania SM, niektóre testuję na sobie. Cieszę się, że trafiłam na to forum, mam nadzieję na wymianę doświadczeń.
Pozdrawiam wszystkich Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Wyborcza.pl, Przeszczep szpiku w SM
Napisane przez: Monika - 18-05-2016, 23:34 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Gazeta Wyborcza, "Niestandardowe transplantacje szpiku bez skierowania. Eksperymentalne leczenie SM"

Cały tekst: http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,3...z492sxFr00

Wydrukuj tę wiadomość

Oczko Cześć wszystkim :)
Napisane przez: Aleksandra - 18-05-2016, 18:52 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (14)

Czuję się trochę jak na jakimś zgrupowaniu, gdzie po przedstawieniu się wszyscy odpowiadają "cześć Olaaaa"Uśmiech
No ale okej. Miałam szczęście bo pierwszy rzut i od razu postawiono mi diagnozę, a to wszystko działo się w kwietniu 2015 (pamiętna data!). Teraz mam 22 lata, mieszkam i studiuję we Wrocławiu, w wakacje wyjeżdżam z chłopakiem do Belgii do pracy. Leczenie AVONEXEM to dla mnie totalna katorga fizyczna plus stany depresyjne, które nasilają się niestety z każdym zastrzykiem. Ale walczę! Głównie o dostęp do TECFIDERY, bo jest dla mnie w tym momencie spełnieniem marzeńUśmiech Lek bez skutków ubocznych i KŁUCIA. Za dwa dni rezonans i podsumowanie pierwszego roku leczenia. Trzymajcie kciuki! Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Prążki oligoklonalne
Napisane przez: Joanna - 17-05-2016, 00:41 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (27)

Coraz częściej słyszę, że jest diagnozowane SM na podstawie obrazu MR głowy i rdzenia, potencjałów wzrokowych, przebiegu choroby- pomimo braku prążków w płynie mózgowo rdzeniowym. Ja jestem właśnie jedna z takich osób. U mnie obserwacja trwała około rok. Brak prążków odwlekł diagnozę w czasie. Słyszałam, że mogą się one pojawić z czasem. Do tej pory mnie to zastanawia czemu niektórzy nie maja tych prążków. W sumie nigdzie nie mogę na to znaleźć odpowiedzi. A jak jest u Was?

Wydrukuj tę wiadomość