Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 145 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 143 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 174
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 316

Zapytanie o chorobę i jej dziedziczenie.
Napisane przez: gosia1974 - 04-05-2019, 21:14 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (4)

Witajcie, jestem tu nowa. Postanowiłam napisać, ponieważ mój tata zachorował na SM, gdy skończył 60 lat. Okazuje się, że w tym roku zachorował jego brat. Boję się o to czy jestem skazana na tę chorobę. Poradźcie coś.

Wydrukuj tę wiadomość

Żarówka Badanie wpływu akceptacji choroby na jakość życia w SM.
Napisane przez: Dagmara1 - 04-05-2019, 20:55 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (5)

Cześć Uśmiech Jestem studentką studiów magisterskich na kierunku pielęgniarstwo we Wrocławiu, piszę pracę magisterską na temat akceptacji choroby a jakości życia osób z SM. Ankieta jest dość długa ( zawiera dwa standaryzowane kwestionariusze plus moja własna ankieta socjo-demograficzna), ale myślę, że około 15 minut wystarczy by ją wypełnić. Będę wdzięczna za wypełnienie ankiety Uśmiech Z góry dziękuję  Uśmiech
Link do ankiety : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQ...Q/viewform

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to TE objawy?
Napisane przez: wieszak - 04-05-2019, 09:39 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (4)

Dzień dobry wszystkim. Na początku chce zaznaczyć, ze wizyta u neurologa umówiona na 28 maja. Ostatnio trochę dziwnie się czuję, na swoje nieszczęście zaczęłam przeszukiwać net i ziarno SM zostało zasiane. Trafiłam na to forum i zauważyłam, ze wspieracie przestraszonych panikarzy, dlatego postanowiłam napisac, czy myślicie ze moje zle przeczucia są uzasadnione. Zaczęło się u mnie od silnego bólu kręgosłupa szyjnego. Pomyślałam, ze to od złej postawy glowy, pracuje często z z pochylona głowa, do tego doszły bole karku i głowy: z tylu, na czubku, przy oku i na skroni, brak zaburzeń widzenia. Niestety mrowi mi tez lekko prawa dłon, boli nadgarstek, i Boli prawa noga, trochę w kostce a troche cała. Wiem, ze nikt mnie tu nie Zdiagnozuje ale czy to brzmi zle?

Wydrukuj tę wiadomość

Czestotliwosc rzutow
Napisane przez: Karinab - 02-05-2019, 12:58 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (8)

Witajcie!
Od pewnego czasu nurtuje mnie mysl o czestotliwosci rzutow. Moj ostatni, 2 rzut byl w sierpniu 2016r. Od tego czasu cisza. Zdarzaja sie gorsze dni, oslabienie, gorsze widzenie, gorsze poruszanie sie itp ale nic z tych objawow nie bylo na tyle powaznych aby uznac to za rzut.
Czy to cisza przed burza? Jaki najdluzszy czas miedzy rzutami zaliczyliscie?

Wydrukuj tę wiadomość

Duży uśmiech witajcie kochane SMerfy :)
Napisane przez: chorySMerf - 02-05-2019, 00:19 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (2)

Zapraszam Was na mój kanał ktory powstal i funkconuje po to zeby dodawac nam wszystkim otuchy Uśmiech

chorySMerf

Wydrukuj tę wiadomość

Kawa, alkohol, ryby - spowalniaja postęp SM ? Badania.
Napisane przez: Edyta1975 - 02-05-2019, 00:00 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (13)

tu cos ciekawego znalazlam....moze to czytaliscie .....http://www.stwardnienieforum.pl/czy-alkohol-kawa-i-ryby-spowalniaja-postep-stwardnienia-rozsianego/

Wydrukuj tę wiadomość

Praca...
Napisane przez: Necik - 01-05-2019, 10:30 - Forum: Pierwsze kroki po diagnozie - Odpowiedzi (3)

Hej Uśmiech Od czerwca 2018 roku wiem, że jestem chora... od października 2018 roku przyjmuje leki tec. Pracuje w sklepie kosmetycznym, w którym przyjmuje dostawy, wystawiam towar na półki, i jestem czasem na nogach 12h, zazwyczaj po 7-8 ale zdarzają się tez 12. I teraz moje pytanie czy uważacie ze nie powinnam tak pracować? Ze źle to wróży na przyszłość? Rozmawiałam ze swoim lekarzem, powiedziała, że mogę pracować normalnie, że ma pacjentów którzy pracują jako górnicy, leczą się i jest wszystko ok. Jednakże zastanawiałam się nad tym zaświadczeniem o niepełnosprawności, ze mogłabym pracować tylko po 7 godzin.. bardzo lubie swoją prace, i czuje się dobrze... czasem jestem zmęczona bardziej, i mam jakiś kryzys, ale ogólnie jest wszystko dobrze.. dajcie znać co myślicie i jak wyglada wasza praca? Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Pogoda czy rzut
Napisane przez: Diana94 - 29-04-2019, 15:15 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (21)

hej, jak się czujecie przy tej pogodzie ? 
Od jakiegoś czasu gdy jest ciepło mam odrętwiałe  nogi ale wszystko mija, czasami zatyka mi się ucho ale wtedy jest wyczulone na dźwięki. Wczoraj wieczorem zauważyłam ze w prawym oku mam lekki oczopląs. Pogoda jest okropna i z ciśnieniem tez  jest  coś nie tak. W lutym mi miałam rzut i byłam na sterydach w tabletkach, możliwe ze znowu ma rzut? 
Pozdrawiam  Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Operacja w SM
Napisane przez: KingaK - 27-04-2019, 11:11 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (26)

Witam mam takie pytanie. Oprócz tego, że mam SM, mam torbiele endometrialne. Okazało się, że mam mieć operacje. Czy ktoś też tak choruje? Miał operacje może mi powiedzieć jakie miał znieczulenie. Mam tyle pytań. ....

Wydrukuj tę wiadomość

Witam serdecznie.
Napisane przez: Tomasz - 25-04-2019, 11:14 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Nazywam sie Tomasz Mojza i pozdrawiam z Jaworzna. Uśmiech Pare lat temu diagnoza pierwotnie postepujace albo rzutowe .Gdzie neurolog tam inna opinia .Niestety nie bylem albo stety w zadnym programie wiec kraze po forach i szukam alternatywnych metod.Obecnie w leczeniu D3 w wysokich dawkach . Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość