Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 510 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 507 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 162
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 312

Dieta/ zdrowe odzywianie
Napisane przez: PanaKota - 24-04-2019, 21:10 - Forum: Dieta - Odpowiedzi (8)

Witam,

od diagnozy pare razy zastanawialam sie czy nie warto cos w zyciu na lepsze zmienic i zaczac sie np. zdrowo odzywiac.
Dlatego tez zaczelam przekopywac internet w poszukiwaniach idealnej diety przy SM... znalazlam mnostwo informacji czego powinno sie unikac co powinno sie jesc, przeroznych diet ktore niby lecza chorobe (mimo tego ze jest uznawana za chorobe nieuleczalna) bo ze to choroba nieuleczalna wmawiaja nam tylko lekarze i firmy farmaceutyczne (tako oto teoria spiskowa). 

Ale trafilam tez na film w ktorym jest pokazane co warto po prostu jesc: https://www.ptsr.org.pl/dieta,319.asp 
mysle ze wszystko jest fajnie pokazane i wyjasnione i argumentacja jest moim zdaniem calkiem logiczna Uśmiech
Nie wiem czy juz ten link sie pojawil tutaj czy nie, ale pomyslalam ze wstawie to po prostu Uśmiech

Na koniec chcialam jeszcze od siebie dodac, ze zdrowe odzywianie i dobra suplementacja jest bardzo wazna nie tylko dla nas ale dla kazdego czlowieka, aby dluzej utrzymac cialo i umysl w dobrej kondycji.

Pozdrawiam Was serdecznie Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Revimyelin
Napisane przez: speculum - 24-04-2019, 21:06 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (64)

Wyskoczyło mi dziś w reklamie kontekstowej:
https://sklep.innovisense.pl/pl/c/Suplementy-diety/13

Info o firmie są skromne:
Innovisense sp. z o.o. została zatwierdzona i wpisana do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. 

Revimyelin produkujemy w Polsce, zgodnie z normami Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001:2009, ISO 22000:2006 i Systemu Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności HACCP.

Co sądzicie? Bo ja jakoś średnio ufam takim wynalazkom.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam wszystkich Forumowiczów :)
Napisane przez: Kasia:) - 24-04-2019, 20:56 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (13)

Witam wszystkich Forumowiczów :Uśmiech

Jestem Kaśka, mam 35 lat, mieszkam w woj. zachodniopomorskim. 
Postanowiłam dołączyć do forum, ponieważ nie ja,
Ale mój mąż ma stwardnienie rozsiane. 
Okazało się to kilkanaście dni temu. 
Szukamy teraz lekarza, który wdrozy odpowiednie leczenie. 
Mamy małego synka i chce pomóc mężowi zmagać się z choroba i nie poddawać się, właśnie m. in. dla naszej pociechy. 

Pozdrawiam wszystkich.

Wydrukuj tę wiadomość

witam
Napisane przez: kerkia - 24-04-2019, 12:13 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (33)

cześć wszystkim,
nastał u mnie koniec z okresem wparcia i postanowiłam poszukać kontaktu z ludźmi w podobnej sytuacji. moja historia trwa już 11 lat, wtedy to pojawiły się zaburzenia wzroku podczas aktywności fizycznej zaczynałam widzieć jak za mgłą po kilkunastu minutach odpoczynku objaw ustępował. karmili nie najpierw lekami na poprawę ukrwienia, potem miłorzębem japońskim. dopiero po okolu 10 miesiącach miałam rezonans w nim wyszły zmiany demielinizacyjne nie spełniające kryteriów radiologicznych do rozpoznania sm.
tak sobie chodziłam do neurolog z POZ za każdym razem to samo, proszę podnieść nogę, rękę - wszystko ok. w między czasie kolejne rezonanse, nowe zmiany ale nic wyłapanego fizycznie, namacalnie, potem ciąża, po ciąży też żadnych objawów. w końcu diagnostyka w klinice, potwierdzone prążki w PMR ale również jakieś parametry reumatologiczne więc status przypadku w obserwacji i zalecenie konsultacji rematologicznej. poyt w ustroniu, nic nie znaleźi konkretnego.
po 2 latach kolejny rezonans, jedna nowa zmiana, bez objawów klinicznych.
Żaden z 4 dotychczasowych rezonansów nie pokazał nigdy aktywności zmian, nie miałam ostrych rzutów więc nie spełniam kryteriów programu lekowego chociaż porządnej kwalifikacji jeszcze nie przechodziłam.
Teraz od kilku dni mam lekki rzut (wg mnie oczywiście, pierwszy jaki wyłapuję poza tym wzrokiem 11lat temu), przeczulica skóry na zebrach i uczucie kłucia po lewej stronie oraz uczucie plątających się nóg po dłuższym spacerze.
umówiłam się prywatnie do neurologa zajmującego się tylko sm, dziś mam wizytę bo nasza wspaniała służba zdrowia ma mnie w głębokim poważaniu (miałam akurat planową wizytę w POZ u neurolog, opowiedziałam o kłuciu w żebrach i uczuciu ścierpniętej skory to zrobiła mi ekg i tyle).
ciekawa jestem co mi specjalista dziś zaleci i, że wreszcie poradzi mi jakąś logiczną ścieżkę dalszej kontroli i kwalifikacji. Jestem oczywiście mega wystraszona, nie chcę do szpitala bo w piątek mam event bardzo dla mnie ważny, poczytałam was o doustnych sterydach, ciekawe czy mi je da jak nigdy nie miałam kontaktu ze sterydami.
mam 39 lat (akcja ze wzrokiem w wieku 28 lat), etap depresji po diagnozie chyba już przeszłam, chociaż boję się oczywiście tego co może się dziać...

Wydrukuj tę wiadomość

przedstawiam sie
Napisane przez: PanaKota - 23-04-2019, 21:11 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (16)

witam wszystkich,

nie mam pojecia czy to dobrze robie.... zarejestrowalam sie pierwszy raz na jakimkolwiek forum! 

Szukam wsparcia, informacji, doswiadczen innych z ta choroba...

U mnie zdiagnozowano SM w tamtym roku (2018), pierwszy raz w maju/czerwcu potwierdzenie od innego lekarza dostalam dopiero w grudniu i w tym roku w marcu rozpoczelam tez terapie. 
Zaczelo sie od mrowienia w stopach po paru wizytach u lekarza rodzinnego i ortopedy trafilam do neurologa ktory nic nie znalazl ale wyslal mnie na rezonans i tam wyszlo szydlo z worka i sprawy zaczely sie toczyc szybciej tz szpital punkcja i inne badania i po otrzymaniu wszystkich wynikow ze szpitala dostalam diagnoze i sterydy. To wszystko toczylo sie od marca do czerwca 2018 w pazdzierniku mialam jeszcze raz wykonywany rezonans i ze pojawily sie nowe ogniska zapalne postanowilam isc ze wszystkimi wynikami do innego lekrza na konsultacje, dostalam sie do specjalistki ktora zajmuje sie tylko osobami ze stwardnieniem rozsianym. Pani doktor potwierdzila diagnoze i zaproponowala mi rozne sposoby terapii spowalniajacej postep choroby (to byl grudzien). Dala mi czas do lutego (do nastepnej wizyty) na zapoznaniem sie ze wszystkim i podjeciem decyzji. I tak oto od poczatku marca przyjmuje interferon a konkretnie betaferon. Od pierwszego rzutu jest cisza, biore witamine D, kwas foliowy i zastrzyki.
Teraz troche prywatnie o mnie mam 29 lat (28 podczas pierwszego rzutu i diagnozy), mieszkam na stale w niemczech jestem na razie pozytywnie nastawiona na zycie chociaz nie ukrywam diagnoza to byl mega duzy cios dla mnie...

Milo mi Was poznac i pozdrawiam Was  Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Susz konopny CBD
Napisane przez: mare - 23-04-2019, 17:10 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (18)

Witam,
Mam takie pytanie,czy ktoś z Was używa suszu konopnego do palenia pozbawionego THC,a mającego w składzie jedynie CBD.
Jeżeli tak,to podzielcie się uwagami tzn,czy działa na spastyke,ból itd.
Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Implant zęba
Napisane przez: MadMax - 23-04-2019, 14:12 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (5)

Ktoś z Was wstawiał może sobie implant?. Z tego co piszą przy chorobach autoimmunologicznych nie jest wskazany  Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

"Stwardnienie rozsiane. Jak żyć z nieuleczalną chorobą?" Trojmiasto.pl
Napisane przez: Monika - 23-04-2019, 08:24 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (4)

https://zdrowie.trojmiasto.pl/Stwardnien...33762.html

Wydrukuj tę wiadomość

Spotkanie w Gdańsku - 25 maja o godz. 10. Zapraszamy na Konferencję "SM i co z tego"
Napisane przez: Monika - 23-04-2019, 07:30 - Forum: StwardnienieRozsiane.info - Odpowiedzi (10)

Serdecznie zapraszamy, w imieniu założonej przez nas Fundacji StwardnienieRozsiane.info, na Konferencję "SM - i co z tego".
Wydarzenie skierowane jest do osób chorych na stwardnienie a także rodzin i osób bliskich. Dlatego namawiamy Was do zabrania ze sobą Mężów, Żon, Partnerów, Partnerek, Rodziców czy Przyjaciół.

Konferencja odbędzie się 25 maja br. o godzinie 10.00 w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Pomorskiego w Gdańsku (Gdańsk, ul. Okopowa 21/27).
Patronat Honorowy nad spotkaniem objął Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.

Wśród zaproszonych Specjalistów znaleźli się, m.in.: neurolodzy,  fizjoterapeuci, psycholodzy, ginekolog, pracownik socjalny i dietetyk.
Będzie można nie tylko posłuchać ciekawych prelekcji, ale i wziąć udział w części warsztatowej oraz zadać pytania Ekspertom.
Fundacja przygotowała w związku z wydarzenim sporo niespodzianek, o których będziemy informować w późniejszym terminie.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc - konieczna jest wcześniejsza rejestracja przez stronę:

https://stwardnienierozsiane.evenea.pl/

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

Zapraszamy! Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Chorzy z postępującą postacią sm
Napisane przez: Bubka - 19-04-2019, 15:43 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

https://zdrowie.wprost.pl/medycyna/10209...anego.html

Wydrukuj tę wiadomość