Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 154 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 152 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 149
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 311

czesc wszystkim
Napisane przez: debowskim - 10-04-2019, 06:53 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (14)

czesc nazywam sie Mikolaj moja partnerka zostala dzisiaj zdiagnozowana z SM jestemy w 8mym miesiacu ciazy mieszkam w Wellington takze bardzo daleko ale bardzo sie ciesze ze znalazlem to forum jestem tutaj zeby sie uczyc 

dziekuje

Wydrukuj tę wiadomość

poskramiacz języka
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 05-04-2019, 11:28 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (6)

cześć byłam u dentysty.byłam w rejestracji i jedna pani co wyszła od dentysty płaciła za poskramiacz języka.wiecie co to takiego?

Wydrukuj tę wiadomość

Problemy z logowaniem/hasłem
Napisane przez: Monika - 05-04-2019, 10:12 - Forum: Działanie forum - Brak odpowiedzi

Kilka osób zgłaszało mi dziś problemy z logowaniem/hasłem. Jeśli ktoś ma problem z zalogowaniem się do swojego konta na forum - zgłaszajcie to proszę mailowo: admin@stwardnierozsiane.info
Nawet jeśli ostatecznie uda się Wam zalogować - bardzo prosimy o zgłaszanie wszelkich problemów technicznych. Pomoże to usprawnić działanie forum i uniknąć awarii w przyszłości. Dziękujemy! Uśmiech
Można też oczywiście pisać do mnie lub do Joanny na priv.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: sylwia2019 - 04-04-2019, 16:48 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Witam serdecznie 
Nazywam się Sylwia mieszkam za granicą forum przeglądałam czasami dzisiaj zdecydowałam się dołączyć .
Diagnozę mam o 3 tygodni podejrzenia od 10 miesięcy a objawy od 2 lat. Dzisaj dostałam leki wybrałam COPAXONE. Czy ktoś z Was na może doświadczenia z tym lekiem?

Wydrukuj tę wiadomość

Hej
Napisane przez: dorotw15091 - 02-04-2019, 11:23 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (8)

Jestem Dorota. Mój staż z SM jest bardzo krótki, moja wiedza, jak na razie, bardzo niewielka. Liczę, że dzięki Wam dowiem się więcej i może będzie choć trochę łatwiej.
Dowiedziałam się zupełnie przez przypadek. Pod koniec stycznia 2019 miałam robiony MR w poszukiwaniu guza przysadki mózgowej. Guza nie wykryto, ale w obrazie widać  liczne ogniska hiperinensywne sugerujące proces demielinizacyjny oraz  jedno  wzmocnienie kontrastowe plaki w fazie aktywnej ok 10mm. Zalecono mi konsultację neurologiczną. Tam po raz pierwszy padło podejrzenie SM. Dostałam skierowanie do szpitala. W marcu na oddziale został powtórzony MR, tym razem również z odcinkiem szyjnym oraz został pobrany płyn mózgowo-rdzeniowy.
Wyniki: potwierdzone liczne ogniska hiperinensywne w głowie oraz dwa w odcinku szyjnym, tym razem bez widocznego wzmocnienia pokontrastowego. W płynie mózgowo-rdzeniowym graniczny poziom indeksu CSF (0,72), oczekuję jeszcze na wynik w kierunku obecności prążków oligoklonalnych oraz przeciwciał p/ko boreliozie. 
Na wypisie mam rozpoznanie G35 stwardnienie rozsiane. Otrzymałam skierowanie do poradni neurologicznej oraz poradni leczenia SM celem leczenia immunomodelującego.
Klinicznie nie mam żadnych objawów, odruchy w badaniu neurologicznym prawidłowe. Brak zaburzeń widzenia, mrowienia, niedowładów itd.
I teraz zastanawiam się co dalej... Czy możecie polecić jakąś poradnie w Warszawie lub okolicy, gdzie terminy oczekiwania nie będą kosmicznie długie (skierowanie do por. neurologicznej mam w trybie cito). Ewentualnie jakiegoś lekarza, który jest sensowny i pracuje także w poradni SM (może być również prywatnie).
Czy na podstawie Waszej wiedzy mam szansę na kwalifikację do programu lekowego, jeżeli nie mam widocznych objawów, a jedynie udokumentowane zmiany w MR?
Będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam
D

Wydrukuj tę wiadomość

ubezpieczenia
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 02-04-2019, 10:43 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (6)

Cześć.Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia np PZU.Nie jestem ubezpieczona ale chciałam się ubezpieczyć.Orientujecie się jak to jest w sprawie SM?Jak już mam diagnozę to już mnie od SM nie ubezpieczą?Za póżno?

Wydrukuj tę wiadomość

Jak długo trwała Wasza szpitalna diagnoza?
Napisane przez: AnnaAntonia - 29-03-2019, 15:10 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (27)

Hejka, w poniedziałek kładą mnie do szpitala, żeby postawić ostateczną diagnozę. Myślicie, że długo mnie tam mogą trzymać? Wiem, że pytanie trochę z czapy, ale mam nadzieje, ze w tydzień się wyrobię, co?

Wydrukuj tę wiadomość

Ubezpieczenie zdrowotne nfz
Napisane przez: Beciaa05 - 27-03-2019, 15:36 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (5)

Witajcie Uśmiech pisze z takim małym zapytaniem czy ktoś może nie był w podobnej sytuacji. A mianowicie chodzi o to: jestem od jakiegos czasu zarejestrowana w urzędzie pracy (jako młoda osoba liczyłam na staże, kursy itd ale dużo naobiecywali i nic) mniejsza o to, Ci co również są w urzędzie zarejestrowani będą wiedzieć że trzeba co jakiś czas głównie co 2-3msc się wstawić na rozmowe i podpisik. Nigdy niczego nie pomyliłam, aż do dnia dzisiejszego.. Że byłam przekonana że wstawiennictwo mam 27.03, poszłam i sie okazało wielkie zdziwienie, bo termin był na wczoraj.. A ja wielkimi literami miałam 27 w kalendarzu i telefonie zapisane, no widocznie źle usłyszałam albo coś na poprzednim spotkaniu jak notowalam.. No i niestety obuwiem się że mnie wyrejestruja na conajmniej 3 msc.. I pytanie co dalej, stracę ubezpieczenie, oczywiście będzie jeszcze miesiąc ważne ale co pozniej, jak z leczeniem itd jeśli faktycznie pracy nie znajdę albo znajdę ja pozniej i msc będę np bez ubezpieczenia? .. Byk ktoś w podobnej sytuacji? Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Przeswiadczenie o chorobie i objawach a wizyta lekarska
Napisane przez: Hanka - 27-03-2019, 13:55 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (20)

Kontynuuje moja epopeje przeswiadczenia ze jestem chora i moje objawy sie zgadzaja Zły Bylam wlasnie u przemilej neurolog od SM w prywatnej klinice bo odchodze od zmyslow przez te objawy. Mila Pani po wysluchaniu moich zali, dolegliwosci i historii zycia, wziela sie za testy i pukanie mloteczkiem. Mowi ze nie - nie ma zadnych objawow SM. Bardzo spokojnie tlumaczyla jak dziala psychika i ile objawow samemu wywolujemy.. z racji mojego wypadku przez ktory rehabilituje sie od 2 lat, powiedzmy moje cialo i umysl potrzebuja pomocy psychologicznej Huh Mowi, ze w moim przypadku objawy sa psychosomatyczne lub jakies inne, nie od SM. Ale ze dla swietego spokoju mam isc na MRi chociaz uwaza, ze nic nie wyjdzie. 
Naprawde nie pojmuje, jakim cudem mozna przechodzic tak tragiczne objawy bez podstawy diagnostycznej? Czyzby nasz umysl, stres i problemy natury egzystencjonalnej potrafily tak namieszac? Az mnie umowila do psychiatry na rozmowe  Niezdecydowany

Wydrukuj tę wiadomość

Objawy sm ???
Napisane przez: Tosia - 27-03-2019, 13:19 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (4)

Hej  mam do Was pytanie. Czy światłowstręt, pieczenie oczy , uczucie nadwyrężenia ich jest objawem Sm ? Za tydzień mam rezonans i szukam każdej informacji w internecie .  I zaraz chyba oszaleje . Mam tez inne objawy . Najpierw czułam bol w lewym stawie zuchwowo skroniowym .i w ósemce później bol rozprzestrzenił sie na kości policzkowe , zaczął mnie bolec prasy staw skroniowo zuchowowy.  Odczuwałam przy tym takie łaskotanie twarzy , jakby ktoś piórkiem mi potwarzy jeździł . Bolą mnie dolne zęby , uczucie napięcia w dolnej szczence drganie potylicy i bol karku .stukanie przelewanie w uszach , teraz tez doszły napięcie nóg . Jak jest słońce to najbardziej mni bolą oczy i za oczami bol promieniuje do kości policzkowych i dolnej szczęki jakby to był bol reumatyzmu . Czuje sie taka inna , nie swoją . Żelazo mam za wysokie norma to 145 ja mam 203 .

Wydrukuj tę wiadomość