| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 154 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 152 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 149
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 311
|
|
|
| czesc wszystkim |
|
Napisane przez: debowskim - 10-04-2019, 06:53 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (14)
|
 |
czesc nazywam sie Mikolaj moja partnerka zostala dzisiaj zdiagnozowana z SM jestemy w 8mym miesiacu ciazy mieszkam w Wellington takze bardzo daleko ale bardzo sie ciesze ze znalazlem to forum jestem tutaj zeby sie uczyc
dziekuje
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: sylwia2019 - 04-04-2019, 16:48 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (9)
|
 |
Witam serdecznie
Nazywam się Sylwia mieszkam za granicą forum przeglądałam czasami dzisiaj zdecydowałam się dołączyć .
Diagnozę mam o 3 tygodni podejrzenia od 10 miesięcy a objawy od 2 lat. Dzisaj dostałam leki wybrałam COPAXONE. Czy ktoś z Was na może doświadczenia z tym lekiem?
|
|
|
| Hej |
|
Napisane przez: dorotw15091 - 02-04-2019, 11:23 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Jestem Dorota. Mój staż z SM jest bardzo krótki, moja wiedza, jak na razie, bardzo niewielka. Liczę, że dzięki Wam dowiem się więcej i może będzie choć trochę łatwiej.
Dowiedziałam się zupełnie przez przypadek. Pod koniec stycznia 2019 miałam robiony MR w poszukiwaniu guza przysadki mózgowej. Guza nie wykryto, ale w obrazie widać liczne ogniska hiperinensywne sugerujące proces demielinizacyjny oraz jedno wzmocnienie kontrastowe plaki w fazie aktywnej ok 10mm. Zalecono mi konsultację neurologiczną. Tam po raz pierwszy padło podejrzenie SM. Dostałam skierowanie do szpitala. W marcu na oddziale został powtórzony MR, tym razem również z odcinkiem szyjnym oraz został pobrany płyn mózgowo-rdzeniowy.
Wyniki: potwierdzone liczne ogniska hiperinensywne w głowie oraz dwa w odcinku szyjnym, tym razem bez widocznego wzmocnienia pokontrastowego. W płynie mózgowo-rdzeniowym graniczny poziom indeksu CSF (0,72), oczekuję jeszcze na wynik w kierunku obecności prążków oligoklonalnych oraz przeciwciał p/ko boreliozie.
Na wypisie mam rozpoznanie G35 stwardnienie rozsiane. Otrzymałam skierowanie do poradni neurologicznej oraz poradni leczenia SM celem leczenia immunomodelującego.
Klinicznie nie mam żadnych objawów, odruchy w badaniu neurologicznym prawidłowe. Brak zaburzeń widzenia, mrowienia, niedowładów itd.
I teraz zastanawiam się co dalej... Czy możecie polecić jakąś poradnie w Warszawie lub okolicy, gdzie terminy oczekiwania nie będą kosmicznie długie (skierowanie do por. neurologicznej mam w trybie cito). Ewentualnie jakiegoś lekarza, który jest sensowny i pracuje także w poradni SM (może być również prywatnie).
Czy na podstawie Waszej wiedzy mam szansę na kwalifikację do programu lekowego, jeżeli nie mam widocznych objawów, a jedynie udokumentowane zmiany w MR?
Będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam
D
|
|
|
| Objawy sm ??? |
|
Napisane przez: Tosia - 27-03-2019, 13:19 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Hej mam do Was pytanie. Czy światłowstręt, pieczenie oczy , uczucie nadwyrężenia ich jest objawem Sm ? Za tydzień mam rezonans i szukam każdej informacji w internecie . I zaraz chyba oszaleje . Mam tez inne objawy . Najpierw czułam bol w lewym stawie zuchwowo skroniowym .i w ósemce później bol rozprzestrzenił sie na kości policzkowe , zaczął mnie bolec prasy staw skroniowo zuchowowy. Odczuwałam przy tym takie łaskotanie twarzy , jakby ktoś piórkiem mi potwarzy jeździł . Bolą mnie dolne zęby , uczucie napięcia w dolnej szczence drganie potylicy i bol karku .stukanie przelewanie w uszach , teraz tez doszły napięcie nóg . Jak jest słońce to najbardziej mni bolą oczy i za oczami bol promieniuje do kości policzkowych i dolnej szczęki jakby to był bol reumatyzmu . Czuje sie taka inna , nie swoją . Żelazo mam za wysokie norma to 145 ja mam 203 .
|
|
|
|