Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 163 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 160 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 133
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 815
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 306

zaburzenia widzenia w przebiegu sm
Napisane przez: Kasia23 - 20-03-2019, 13:28 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (7)

Cześć,jestem studentką II roku studiów magisterskich na kierunku Pielęgniarstwo. Piszę pracę magisterską na temat jakości życia pacjentów z zaburzeniami widzenia w stwardnieniu rozsianym. Bardzo proszę o wypełnienie ankiety na ten temat Anioł Serce

Link do ankiety:
https://goo.gl/forms/sfX407vORL6Z8HNm1

Wydrukuj tę wiadomość

Bóle stawów
Napisane przez: Orfiko - 19-03-2019, 23:53 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (8)

Mam pytanie czy przy SM mogą się zdarzyć bóle stawów? Mnie właśnie dopadł potworny ból bioder, ledwo chodzę. Zdarza mi się też mieć bóle kolan.

Wydrukuj tę wiadomość

Szczecin i okolice
Napisane przez: mufa - 19-03-2019, 18:10 - Forum: Badania kliniczne - Odpowiedzi (11)

Właśnie w Teleexpresie mówili że szukają osób z SM bo mają badać florę bakteryjną.Tylko zanim się zorientowałam to już nie mówił i gdzie dokładnie. Jedynie co udało mi się usłyszeć to to że nie jest ważny stan fizyczny więc szansę mają wszyscy

Wydrukuj tę wiadomość

Tecfidera czy Aubagio?
Napisane przez: klaudia26 - 19-03-2019, 11:57 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (56)

Witajcie Uśmiech
W czwartek byłam na badaniach po kolejnym roku leczenia i dzisiaj otrzymałam telefon ze szpitala że muszę mieć zmieniony lek bo aktualny nie działa. W czwartek mam wizytę i wtedy zapadnie decyzja.

Do tej pory bralam copaxone/remurel. Teraz powiedzieli że zastanawiają się nad tecfidera i aubagio.

Co myślicie? Na który lepiej się zdecydować?

Wydrukuj tę wiadomość

sm a medycyna estetyczna
Napisane przez: anathema - 18-03-2019, 16:07 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (24)

witam wszytskich
od 3 lat mam zdiagnozowane sm, jestem w programie z tec, czuje sie bardzo dobrze , nie mam żadnych objawów. od brania leku nie miałam ani jednego rzutu. badania są ok.
od kiedy zdiagozowano u mnie sm zaczełam bardziej o siebie dbać. Cwiczyć lepiej się odzywiać i korzystać z zabiegów "upiększających" typu masaże , maseczki u kosmetyczki, peelingi  u kosmetyczki. Jakis czas temu zainteresowałam  się nićmi liftingującymi i kwasem hialuronowym. i tu pojawia się problem.....kosmetyczka poinformowała mnie że sm jest przeciwskazaniem.....aale nie potrafiła mi powiedzieć dlaczego....czy chodzi o leki, o postac sm.....??? nie chce aby ktos mnie zle zrozumiał...nie chce robić wielkich ust czy policzków.....chodzi o napięcie skóry na czole...stres związany z ta chorobą , mój wiek zrobił swoje.....
Mam pytanie do osób które może sie tym interesowały lub posiadaja wiedzę czy nici i kwas mogą mieć poważne konsekwencje..??jesli tak to jakie....

Wydrukuj tę wiadomość

Zaburzenia mowy w stwardnieniu rozsianym
Napisane przez: logo19 - 18-03-2019, 14:34 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (7)

Szanowni Państwo,
jestem studentką 3 roku logopedii. Piszę pracę licencjacką na temat diagnostyki zaburzeń mowy i rehabilitacji osób ze stwardnieniem rozsianym. Ankieta skierowana jest do osób, które chorują na tę chorobę. Celem ankiety jest zebranie informacji na temat zaburzeń mowy, nawet jeśli są one znikome. Jednak jeśli ktoś takich zaburzeń nie ma, mimo wszystko proszę o wypełnienie ankiety. Zaburzenia mowy są w niej bardzo ważne, jednak znajdują się tam też pytania z innych zakresów niż tylko mowa. 
Ankieta jest anonimowa. Proszę o jej wypełnienie i z góry Państwu dziękuję! Uśmiech

link do ankiety:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQ...Q/viewform

Wydrukuj tę wiadomość

Mrowienie w nogach
Napisane przez: Serenity1987 - 17-03-2019, 21:48 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (8)

Hej. Od jakiegoś czasu wieczorem czuje mrowienie w nogach, glownie od kolan w dół, rano i w ciągu dnia tego nie ma, czy to standard? Jak sobie z tym radzicie? Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Witam - Edyta
Napisane przez: Edyta1975 - 16-03-2019, 22:12 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

witam wszystkich serdecznie...mam na imie Edyta i 44 lata ...od 5 lat mieszkam w Niemczech...mam nadzieję ze to nie stanowi problemu i moge dołaczyć do grupy....choruje od niedawna ...zaczelo sie 3 lutego od bolu galki ocznej o oka a  po kilku dniach juz prawie nie widzialam na oko...zglosilam sie do okulisty a tam juz polecialo blyskawicznie....klinika ...12 godzin roznych badan --rezonanse-glowa kregoslup ...punkcja i pobyt w szpitalu...duze dawki kortyzonu...i diagnoza sm.....wszystko jest dla mnie narazie nowe probuje poznac ta chorobe ...dostalam Tecfidere ..co tydzien zwiekszalam dawke az do obecnej 240mg rano i wieczorem...znosze to koszmarnie...ale to juz chyba na inny watek...pozdr

Wydrukuj tę wiadomość

Żarówka Wpływ diety na SM - Proszę o wypełnienie ankiety
Napisane przez: Karolina.Joskowska - 15-03-2019, 14:59 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (11)

Szanowni Państwo,

Nazywam się Karolina Jóskowska i jestem studentką Turystyki i Rekreacji w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku na specjalizacji Dietetyka i Gastronomia. Piszę pracę licencjacką pt. "Wpływ diety i stylu życia na łagodzenie dolegliwości przy stwardnieniu rozsianym" pod kierunkiem dr hab. Jacka Borzyszkowskiego. Ankieta skierowana jest do osób, które chorują na stwardnienie rozsiane. Celem poniższej ankiety jest zebranie informacji odnośnie wpływu stylu życia na przebieg choroby. Ankieta jest całkowicie anonimowa, udział w niej jest dobrowolny, a wyniki służą tylko i wyłącznie celom naukowym.

Link do ankiety: https://goo.gl/forms/yZPgDAbmyZ6tR7NC2
Będę wdzięczna za każdą wysłaną ankietę.

Pozdrawiam, Karolina Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Witam Wszystkich
Napisane przez: Marta30 - 14-03-2019, 14:00 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (32)

Dzień dobry!
Bardzo mi miło, dołączyć do Waszego grona Uśmiech
Może pokrótce opiszę moja historię.
Pierwszy rzut sierpień  2011, zawroty głowy, słabsza lewa ręka. W szpitalu spędziłam ponad 2 tygodnie. Zrobiono badanie w kierunku prążków oli. (wynik dodatni) , rezonans  (2 zmiany w móżdżku) . Wypis do domu , bez konkretnej diagnozy. Wrzesień osłabienie lewej strony ciała, październik dwojenie obrazu. Listopad kolejny szpital , 3 dni pobytu , kolejny rezonans ( nowa zmiana w płacie ciemieniowym) . Wypis z diagnoza Stwardnienie Rozsiane. W styczniu 2012 dostaje sie do programu i przez 2 lata biorę Betaferon. Przez ten czas nic sie nie dzieje, rezonanse bez nowych zmian. 2015 zachodzę w ciażę, 2016 przychodzi na świat moja córeczka. Spokój panuję aż do lutego tego roku, kiedy to czuje się gorzej....lekka przeczulica na pośladku, osłabienie, głowa z wrażeniem "kasku", czasami słabnące ręce i nogi, ogromna senność. Badanie neurologiczne nic nie wykazuje  Huh , rezonans wykonany pod koniec lutego pokazuje dwie nowe zmiany w płacie czołowym i płacie skroniowym (śladowo wzmacniaja sie w fazie opóźnionej) . 2 neurologów w badaniu nadal nic nie zauważa....ale jeden z nich wysyła mnie do pani doktor z jednego z krakowskich szpitali , ktora od lat zajmuje sie programami dla SM-owców. Pani doktor nie patrzy na opisy tylko wczytuje płytkę i niepokoi Ją jedna ze zmian. To było wczoraj....Pani doktor zabrała dokumentacje i płyte i dzis z konsylium lekarskim ma ustalić co dalej. Wieczorem dostane odpowiedz co i jak. 
A jak chodzi o powrót do programu to pani doktor mówi ze jest tragedia...panstwo nie daje pieniedzy na nowych pacjentów. Trzeba pisac petycje do Ministerstwa zdrowia i bombardować ich prośbami..petycjami. 
Rok 2019 miał wyglądać zupełnie innaczej....były ogromne plany powiększenia Rodziny....a teraz zmagam się z rzutem..i nie wiem co robic dalej. Pod górkę wciąż...ale trzeba się pomalutku przesuwać do przodu.
Bardzo ciepło Was wszystkich witam Uśmiech
Marta

Wydrukuj tę wiadomość