| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 163 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 160 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 133
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 815
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 306
|
|
|
| Szczecin i okolice |
|
Napisane przez: mufa - 19-03-2019, 18:10 - Forum: Badania kliniczne
- Odpowiedzi (11)
|
 |
Właśnie w Teleexpresie mówili że szukają osób z SM bo mają badać florę bakteryjną.Tylko zanim się zorientowałam to już nie mówił i gdzie dokładnie. Jedynie co udało mi się usłyszeć to to że nie jest ważny stan fizyczny więc szansę mają wszyscy
|
|
|
| sm a medycyna estetyczna |
|
Napisane przez: anathema - 18-03-2019, 16:07 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
- Odpowiedzi (24)
|
 |
witam wszytskich
od 3 lat mam zdiagnozowane sm, jestem w programie z tec, czuje sie bardzo dobrze , nie mam żadnych objawów. od brania leku nie miałam ani jednego rzutu. badania są ok.
od kiedy zdiagozowano u mnie sm zaczełam bardziej o siebie dbać. Cwiczyć lepiej się odzywiać i korzystać z zabiegów "upiększających" typu masaże , maseczki u kosmetyczki, peelingi u kosmetyczki. Jakis czas temu zainteresowałam się nićmi liftingującymi i kwasem hialuronowym. i tu pojawia się problem.....kosmetyczka poinformowała mnie że sm jest przeciwskazaniem.....aale nie potrafiła mi powiedzieć dlaczego....czy chodzi o leki, o postac sm.....??? nie chce aby ktos mnie zle zrozumiał...nie chce robić wielkich ust czy policzków.....chodzi o napięcie skóry na czole...stres związany z ta chorobą , mój wiek zrobił swoje.....
Mam pytanie do osób które może sie tym interesowały lub posiadaja wiedzę czy nici i kwas mogą mieć poważne konsekwencje..??jesli tak to jakie....
|
|
|
| Witam - Edyta |
|
Napisane przez: Edyta1975 - 16-03-2019, 22:12 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (7)
|
 |
witam wszystkich serdecznie...mam na imie Edyta i 44 lata ...od 5 lat mieszkam w Niemczech...mam nadzieję ze to nie stanowi problemu i moge dołaczyć do grupy....choruje od niedawna ...zaczelo sie 3 lutego od bolu galki ocznej o oka a po kilku dniach juz prawie nie widzialam na oko...zglosilam sie do okulisty a tam juz polecialo blyskawicznie....klinika ...12 godzin roznych badan --rezonanse-glowa kregoslup ...punkcja i pobyt w szpitalu...duze dawki kortyzonu...i diagnoza sm.....wszystko jest dla mnie narazie nowe probuje poznac ta chorobe ...dostalam Tecfidere ..co tydzien zwiekszalam dawke az do obecnej 240mg rano i wieczorem...znosze to koszmarnie...ale to juz chyba na inny watek...pozdr
|
|
|
| Witam Wszystkich |
|
Napisane przez: Marta30 - 14-03-2019, 14:00 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (32)
|
 |
Dzień dobry!
Bardzo mi miło, dołączyć do Waszego grona
Może pokrótce opiszę moja historię.
Pierwszy rzut sierpień 2011, zawroty głowy, słabsza lewa ręka. W szpitalu spędziłam ponad 2 tygodnie. Zrobiono badanie w kierunku prążków oli. (wynik dodatni) , rezonans (2 zmiany w móżdżku) . Wypis do domu , bez konkretnej diagnozy. Wrzesień osłabienie lewej strony ciała, październik dwojenie obrazu. Listopad kolejny szpital , 3 dni pobytu , kolejny rezonans ( nowa zmiana w płacie ciemieniowym) . Wypis z diagnoza Stwardnienie Rozsiane. W styczniu 2012 dostaje sie do programu i przez 2 lata biorę Betaferon. Przez ten czas nic sie nie dzieje, rezonanse bez nowych zmian. 2015 zachodzę w ciażę, 2016 przychodzi na świat moja córeczka. Spokój panuję aż do lutego tego roku, kiedy to czuje się gorzej....lekka przeczulica na pośladku, osłabienie, głowa z wrażeniem "kasku", czasami słabnące ręce i nogi, ogromna senność. Badanie neurologiczne nic nie wykazuje , rezonans wykonany pod koniec lutego pokazuje dwie nowe zmiany w płacie czołowym i płacie skroniowym (śladowo wzmacniaja sie w fazie opóźnionej) . 2 neurologów w badaniu nadal nic nie zauważa....ale jeden z nich wysyła mnie do pani doktor z jednego z krakowskich szpitali , ktora od lat zajmuje sie programami dla SM-owców. Pani doktor nie patrzy na opisy tylko wczytuje płytkę i niepokoi Ją jedna ze zmian. To było wczoraj....Pani doktor zabrała dokumentacje i płyte i dzis z konsylium lekarskim ma ustalić co dalej. Wieczorem dostane odpowiedz co i jak.
A jak chodzi o powrót do programu to pani doktor mówi ze jest tragedia...panstwo nie daje pieniedzy na nowych pacjentów. Trzeba pisac petycje do Ministerstwa zdrowia i bombardować ich prośbami..petycjami.
Rok 2019 miał wyglądać zupełnie innaczej....były ogromne plany powiększenia Rodziny....a teraz zmagam się z rzutem..i nie wiem co robic dalej. Pod górkę wciąż...ale trzeba się pomalutku przesuwać do przodu.
Bardzo ciepło Was wszystkich witam 
Marta
|
|
|
|