| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 412 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 409 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 117
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 298
|
|
|
| Ból nóg |
|
Napisane przez: Patrycja - 22-02-2019, 11:57 - Forum: SM i narządy ruchu
- Odpowiedzi (11)
|
 |
Witam, powiedzcie mi czy ból nóg to może być efekt choroby? Bolą mnie łydki czasami też uda. Mam wrażenie jakby moje mięśnie były za krótkie na kości. Takie naciągnięte. Zmęczenie nie ma znaczenia bo tak samo bolą po pracy jak i na urlopie. Mówiłam lekarzowi, to zalecił mi magnez i inne suplementy.
|
|
|
| Objawy, a czysty rezonans |
|
Napisane przez: qwerty87 - 20-02-2019, 17:55 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Cześć wszystkim!
Moja przygoda z objawami trwa już ponad 12 lat. Zaczęło się od delikatnych mrowień i dretwień stóp i dłoni z napadami osłąbienia zwiększającymi objawy. Miałem zrobiony rezonans głowy i odcinka szyjnego - oba czyste pod względem zmian SM. W szyi zniesienie lordozy. Zostałem wypisany z rozponaniem nerwicy. Objawy ustąpiły po kilku miesiacach (chyba 6 - nie pamiętam dokładnie)
Przez te 12 lat miałem 3 takie epizody kilkumiesięczne - nie były silne i przechodziły po kilku miesiącach.
Od grudnia trwa kolejny "taki epizod", tylko, że wielokrotnie silniejszy. Zaczęło się od silnego osłąbienia takiego, że myślałem, że mam zawał. Byłęm na SOR, ale serce w porządku. Potem doszły mrowienia do kolan i łokci oraz twarzy. Dodatkowo napadowe osłąbienie. Zrobiłem pełny rezonans 3T (głowa i kręgosłup). Nie ma zmian patalogicznych, jednynie dyskopatia c5-c6 z prawej strony do operacji. Jednak neurochirug wspomniał, że ta dyskopatia nie tłumaczy objawów. Sprawdzałem też polineuropatię i również wszystko ok.
Byłem u kilku neurologów i każde badanie przeszedłem poprawidłowo. Jedynie co wykryli to tężyczkę, ale też nie wybitnie dodatnią i duży niedobór D3.
Pozdrawiam
|
|
|
| Objawy SM - parestezje |
|
Napisane przez: znerwicowany - 20-02-2019, 11:43 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Cześć wszystkim,
może najpierw krótko o moich objawach:
- w lipcu 2018 r. - mrowienie małego palca w prawej dłoni oraz ból łokcia - po rozmasowaniu łokcia mrowienie przeszło po dwóch dniach;
- we wrześniu 2018 - po treningach zauważyłem fascykulacje. Zacząłem czytać w internecie co było dużym błędem - popadłem w paranoje,
- w listopadzie 2018 - ból oka - po zastosowaniu zwykłych kropli do oczów ból przeszedł po 3 dniach (prawdopodobnie ból spowodowany był nieleczoną alergią, a w ślad za tym zapaleniem zatok),
- luty 2019 - byłem u neurologa z fascykulacjami. Ogólnie najbardziej bałem się SLA, jednak neurolog powiedział, że zaników mięśni nie widzi oraz wszystkie odruchy neurologiczne mam w porządku. Wtedy zapytałem, czy może to być SM to stwierdził, że w SM nie występują fascykulacje i tyle (w sumie średnio byłem usatysfakcjonowany z tej wizyty);
- czasami też mi drżą kończyny (np. jak się nakręcę albo zdenerwuję), ale zauważyłem, że przy suplementacji pierwiastkami trochę pomaga.
Od tygodnia doszły mi parestezje nóg, pośladków i boków tułowia - nie mrowienie ani drętwienie tylko takie dziwne uczucie lekkich prądów albo takich lekkich "ciarek" w stanie spoczynku i też nie zawsze. Jak chodzę nie odczuwam żadnych dolegliwości.
Teraz parę pytań do Szanownych użytkowników tego forum:
- czy rzut może się charakteryzować samym bólem oka bez pogorszenia widzenia?
- czy w przypadku mrowień/odrętwień mieliście je zawsze, bez znaczenia czy leżeliście, siedzieliście prosto itp?
- jak długo trwały mrowienia/drętwienia, czy na tyle długo, że zdecydowaliście się na wizytę do lekarza?
Na zakończenie jeszcze o mnie.
W tym roku kończę 30 lat, ogólnie jestem znerwicowanym człowiekiem z lękami hipochondrycznymi - jeszcze 3 lata temu diagnozowałem się na HIV/AIDS :/ Wiem, że to brzmi komicznie, ale taka moja natura.
|
|
|
| SM a kręgosłup |
|
Napisane przez: poziomka - 19-02-2019, 20:49 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (9)
|
 |
Cześć!
Zastanawiam się, czy słyszeliście kiedyś, że SM zostało pomylone z chorobami kręgosłupa? Np. zwyrodnieniem, przepuklina, etc. Czytałam, że objawy takie jak zdrętwienie, osłabienie kończyn, mrowienia, osłabienia czucia mogą być spowodowane np. uciskiem kręgu na nerw. Zwłaszcza, jeśli osłabienie siły mięśniowej odczuwalne jest bardziej przy chodzeniu lub siedzeniu oraz nie jest jednostajne (w ciągu dnia nasilenie dolegliwości się zmienia)
Czy ktoś z Was podczas diagnostyki miał wykonywany rezonans całego kręgosłupa lub odcinka lędźwiowego? Czy to częsta praktyka w szpitalach?
Wiecie może, czy przy chorobach kręgosłupa mogą wystąpić zmiany demielinizacyjne w mózgu?
|
|
|
|