| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 167 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 165 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 643
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 441
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 807
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 119
|
|
|
| ZUS |
|
Napisane przez: mufa - 11-05-2017, 08:27 - Forum: Sprawy urzędowe
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Wczoraj nasza neurolog mówiła, że jedna osoba miała jakieś problemy z uzyskaniem renty. Urząd przyczepił się do zwolnień za te dni, w których odbiera się leki ze szpitala (chodzi o kod A przy zwolnieniu) czy ktoś się z tym spotkał.
Pytam na przyszłość
|
|
|
| przerwanie leczenia i zajście w ciąże |
|
Napisane przez: anka 87 - 04-05-2017, 17:24 - Forum: SM i rodzicielstwo
- Odpowiedzi (124)
|
 |
witam
chciałam się dowiedzieć czy jest tu na forum jakaś mamusia która przerwała leczenie żeby zajść w ciąże ??
przed diagnozą staraliśmy się z mężem o drugiego dzidziusia ale wyszło jak wyszło, pielęgniarka która się mną zajmuje i u której odbieram leki powiedziała żebym nie rezygnowała z marzenia o drugim dziecku tylko żebym zaczekała przynajmniej rok aby sprawdzić na badaniach kontrolnych co i jak i odstawić leki żeby zacząć starania o dzidziusia. Ale szczerze mówiąc mam mętlik bo nie chciałabym zaprzestać leczenia jeśli później miało by mi się pogorszyć, a z drugiej strony chciałabym żeby moje dziecko miało rodzeństwo
I stąd moje pytanie czy jest tu forumowiczka która odstawiła leczenie żeby zajść w ciąże i ewentualnie jak się czuła w ciąży i przede wszystkim czy było pogorszenie po ciąży
|
|
|
| problem z widzeniem,proszę o radę |
|
Napisane przez: beali1980 - 04-05-2017, 17:17 - Forum: SM i wzrok
- Odpowiedzi (2)
|
 |
witam,jestem zaniepokojona i nie wiem co się dzieje.SM zdiagnozowano u mnie jakieś 5 lat temu.obecnie mam postać postępująca,choć dotychczas,czyli ok.3lat było dobrze.tydzień temu przewróciłam się,uderzyłam sie w głowę,a teraz od 3dni mam problemy z widzeniem.widzę jak przez,,szklaną krzywą szybę "to jest bardzo uciążliwe,do tego w głowie trochę mi sie kręci.zwlekam z lekarzem i czekam aż przejdzie.bo już sie przyzwyczaiłam do dni lepszych i gorszych,przecież u mnie juz nie ma chyba rzutów,co mam zrobić?
|
|
|
| SM a prowadzenie auta |
|
Napisane przez: Marta_L - 27-04-2017, 19:06 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
- Odpowiedzi (47)
|
 |
Czy normalnie, bez problemu jeździcie samochodem? Ja od czasu rzutu nie jeździłam, w maju minie pół roku a ja dalej boję się wsiąść za kierownicę :/ Nie wiem jak się odwazyć, chciałabym ale jak usiądę na miejscu kierowcy to ogarnia mnie strach i nie mogę..
|
|
|
| Witam ? |
|
Napisane przez: rogal23 - 26-04-2017, 19:22 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Witam Państwa,
Jestem studentką fizjoterapii na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Piszę pracę magisterską pod tytułem: "Sprawność funkcjonalna a zmiany w dobrostanie emocjonalnym u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym." Dlaczego taki temat? Zaineteresowałam się tematem stwardnienia rozsianego ze względu na występowanie tej choroby w mojej rodzinie, dlatego też zdecydowałam się na taki kierunek studiów. Dlaczego stan emocjonalny? Uważam, że ważne w powodzeniu rehabilitacji jest holistyczne podejście do człowieka. Człowiek to nie tylko ciało i jego ograniczenia ale również dusza i emocje, które wbrew pozorom odgrywają istotną rolę w procesie rehabilitacji. Czasem miłe słowo, szeroki uśmiech i odpowiednia motywacja działają cuda. Dlatego proszę Państwa o wypełnienie ankiety, którą zamieszczam w dziale przeznaczonym dla studentów.
[font=-apple-system, BlinkMacSystemFont, '.SFNSText-Regular', sans-serif]kierunku Fizjoterapia na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Piszę pracę pod tytułem: Sprawność funkcjonalna a zmiany w dobrostanie emocjonalnym u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. To już moja druga praca dotycząca stwardnienia. Moje.[/font]
|
|
|
| Nowa z diagnoza |
|
Napisane przez: Brygida - 26-04-2017, 17:41 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (9)
|
 |
Czesc,
Jestem nowo zdiagnozowana i nie wiem co dalej.
Spedzilam godziny czytajac o chorobie i "leczeniu". Napiszcie mi prosze, jakie sa te cale kryteria, zeby leczyc sie w Polsce, bez przerwy.
Tzn. nie jakis program, ktory sie konczy, czy jest szansa leczyc sie bez przerwy?
Ile kosztuja leki (chyba te pierwszej linii) prywatnie? Czy jest gdzies jakis spis lekow na forum?
Ja mam mozliwosc leczyc sie w USA bez ograniczen czasowych i lekiem, ktory sobie sama wybiore. Ale bylalbym tam sama, bez rodziny, bo wszyscy mieszkaja w Polsce. Jestem "rozdarta".
Prosze odpiszcie, jak najwiecej wiecie.
Dziekuje serdecznie.
(26-04-2017, 17:41)Brygida napisał(a): Czesc,
Jestem nowo zdiagnozowana i nie wiem co dalej.
Spedzilam godziny czytajac o chorobie i "leczeniu". Napiszcie mi prosze, jakie sa te cale kryteria, zeby leczyc sie w Polsce, bez przerwy.
Tzn. nie jakis program, ktory sie konczy, czy jest szansa leczyc sie bez przerwy?
Ile kosztuja leki (chyba te pierwszej linii) prywatnie? Czy jest gdzies jakis spis lekow na forum?
Ja mam mozliwosc leczyc sie w USA bez ograniczen czasowych i lekiem, ktory sobie sama wybiore. Ale bylalbym tam sama, bez rodziny, bo wszyscy mieszkaja w Polsce. Jestem "rozdarta".
Prosze odpiszcie, jak najwiecej wiecie.
Dziekuje serdecznie.
I czy mozna leczyc sie za granica, np. na Slowacji, w Czechach? Jakie trzeba spelniac warunki?
|
|
|
|