Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 150 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 148 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 216
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 341

ankieta fizjoterapia ( przed cwiczeniami)
Napisane przez: adetka - 06-12-2019, 21:26 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Brak odpowiedzi

Witam,

Czy znajdę wśród Państwa osoby które rozpoczynają rehabilitacje za kilka dni lub w niedalekiej przyszłości i chciałyby wypełnić ankietę zarówno przed jak i po rehabilitacji ? Chodzi o ankietę do pracy magisterskiej :-) , ankieta jest anonimowa oraz bardzo łatwa i przyjemna do rozwiązania.
Więcej informacji na priv.
Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

odbiór tecfidery
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 06-12-2019, 17:32 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (31)

Cześć Uśmiech
Jak wygląda u was odbiór tecfidery?Spotkałam dziewczynę w kole SM.Mówi,że dostaje  tecfiderę ale ma kłopot z odbiorem.można odebrać leki najszybciej 5 dni przed tym jak już masz ostatnią tabletkę.NIE WIEM CZY TO ROZUMIECIE czy jasno piszę.jest w kropce bo wyjezdza na okres swiateczno-noworoczny i nie bedzie jej.chciala napisac do rzecznika praw pacjenta.tez tak macie ze daja wam 5  dni  i w tym macie sie wyrobić?chodzi o 5  ostatnich dni na jakie macie jeszcze leki.

Wydrukuj tę wiadomość

Samolot
Napisane przez: Beciaa05 - 05-12-2019, 14:13 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (10)

HejUśmiech Niedlugo czeka mnie pierwszy w zyciu lot samolotem. I mam w zwiazku z tym 2 pytania do Was
1. Jak sie czujecie i jak znosicie lot?
2. Jak przewiezc lek tecfidera i inne leki ktore biore(witaminy) nie chce brać opakowan, tylko pudełko takie na tabletki z dniami tygodnia i tam mieć wydzielone leki tyle ile potrzebuje(bo lece tylko na 4 dni)  i tu pytanie czy tak moge, czy muszę brac opakowania. I czy lepiej w bagazu podrecznym czy rejestrowanym?

Bede wdzieczna za odpowiedzi, milego dnia Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Tajemnicza choroba
Napisane przez: Ke3n - 05-12-2019, 02:52 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (2)

Witam Wszystkich ,moje objawy choroby zaczeły się prawie rok temu od zaburzeń widzenia w jednym oku ,nasilały się przy pochyleniu ,pod wpływem ciepła typu słońce,kąpiel,gotowanie .Mam ubytek w polu widzenia gdy zasłaniam prawę oko to w lewym obraz mam zamazany, kiedyś jak szedłem to leciała motolotnia zasłoniłem prawę oko to motolotnia zniknęła widziałem tylko niebo. Wchodząc do marketu gdzie jest sztuczne oświetlenie również zaburzenie się nasila .Na początku choroby miałem silne pieczenie uda które ustapiło po dwóch tygodniach i bóle nóg ,łydki,kostki które również ustąpiły .W glowie mam uczucie jakby mi czaszkę rozpierało z przodu i mózg mi się gotował,przy zaburzeniu widzenia czuje osłabienie . Doszły szumy uszne które utrzymują się od 4 miesięcy. Okulista nie stwierdził żadnych zmian wykonał dno oka ,badania krwi, kał,bolerioza ,morfologia ,tarczyca,cholesterol, cukier wszystko w normie .Po drodze był laryngolog, mmg miastemia,przeswietlenie kręgosłupa, usg tętnic. Byłem na RM i wykazało malformacje naczyniowa 4mm ,później Angio TK które potwierdziło malformacje i tu zaczynają się schody byłem u dwóch neurochirurgów którzy stwierdzili że taki naczyniak nie daje objawów które mam, dla potwierdzenia poszedłem do radiologa żeby zobaczył płyty z TK i RM i również powiedział że to wada wrodzona która nie daje objawów które mnie męczą od roku .Dziękuję za wszystkie odpowiedzi może ktoś miał podobnie 

Wydrukuj tę wiadomość

stukanie młoteczkiem
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 04-12-2019, 18:45 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (4)

cześć Uśmiechprzeczytałam w temacie obok o badaniu stukaniu młoteczkiem któraś z was wspominała Uśmiech
też mi tak robią .Wiecie na czym to polega ?kiedy jest z nami dobrze a kiedy źle w tym badaniu?Mnie stukają w kolana .Moje kolana ani drgną .Nie wiem czy o to w tym chodzi i czy to oznacza ,że jest źle?może reakcja powinna być całkowicie inna?macie jakieś wnioski po swoich badaniach?

Wydrukuj tę wiadomość

Wrocław - Konferencja "SM - i co z tego.."
Napisane przez: Monika - 04-12-2019, 16:41 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (5)

Zachęcam do lektury i - oczywiście - uczestnictwa w naszej Konferencji Uśmiech

https://gazetawroclawska.pl/sm-i-co-z-te...1-14627239

Wydrukuj tę wiadomość

Dzień dobry
Napisane przez: Autumn - 03-12-2019, 23:06 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (11)

Witam wszystkich Duży uśmiech . Zarejestrowałam się już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zmotywowałam się by cokolwiek napisać.  SM zdiagnozowano u mnie końcem października. Mam 28 lat i 4 koty Oczko .

Wydrukuj tę wiadomość

badanie palec- nos
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 03-12-2019, 10:47 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (26)

Cześć Uśmiechnie wiem jak to badanie się nazywa ale chciałam się was zapytać jak to wygląda u was.Mi każą to robić z otwartymi oczami a teraz był  inny lekarz  i miałam mieć zamknięte oczy.co lekarz to inaczej.a z waszej wiedzy jak powinno być?chodzi o dotykanie palcem nosa.

Wydrukuj tę wiadomość

Ach ta niepewność...
Napisane przez: Pieszczoch87 - 02-12-2019, 23:59 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (18)

Witam. Mam 33 lata. W lipcu tego roku przeszłam zapalenie nerwu wzrokowego. Oko słabo, ale widzi. Potem MRI, które nic nie wykazało. Neurolog kazała zgłosić się do kontroli za kilka miesięcy. W październiku porażenie kilkugodzinne lewej połowy twarzy. Samo przeszło, choć ledwo żyłam po tym. Tydzień temu pojechałam do neurologa. Powiedziała mi że nie ma odruchów brzusznych, reszta badania też kiepsko. Pisząc to czuję drętwienie kciuka i dłoni , wciąż towarzyszą mi zawroty głowy i osłabienie. W lutym kojelny rezonans. Wciąż nie usłyszałam jednoznacznej odpowiedzi czy to SM chociaż kilka razy Pani doktor o tym wspomniała, że tak może być. Bardzo się denerwuję, sama nie wiem co o tym myśleć, żadnych leków nie dostałam i bardzo się martwię.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam?
Napisane przez: Pieszczoch87 - 02-12-2019, 23:52 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (12)

Jestem pierwszy raz na takim forum. Liczę na wyrozumiałość i z góry dziękuję ? zdrówka wszystkim życzę ?

Wydrukuj tę wiadomość