Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 142 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 140 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 191
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 333

Elektrostymulacja
Napisane przez: hela - 06-01-2020, 13:11 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (28)

Mam pytanie, używacie jakiś urządzeń do elektrostymulacji nerwów/mięśni?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydrukuj tę wiadomość

SM?
Napisane przez: Megan91 - 03-01-2020, 12:15 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (5)

Witam. Postanowiłam założyć wątek na forum, bo odchodzę od zmysłów.
Ponad 2 miesiące temu zasłablam w kinie, zawroty głowy, zamazane widzenie itd. Na pogotowiu stwierdzili, że to początki nadciśnienia, gdyż było wysokie. A ja mam nadwagę, leczę się hormonalnie. Dostałam leki, nie było lepiej. Tzn ciśnienie się unormowało. Serce zbadanie-holter, echo i wszystko ok. Glukoza też ok, z badań wyszło mi jedynie-żelazo na granicy normy, ale jeszcze w normie oraz krytyczny niedobór wit D. I bardzo wysokie ob 73, oraz crp 15. Badania zrobilam na własną rękę, gdyż lekarze cały czas twierdzili, że to nadciśnienie.

Od dziecka mam astygmatyzm, noszę okulary, jednak w przeciągu 2 miesięcy pogorszyła się ostrość widzenia, mialam 2 sytuacje gdzie rano się obudziłam i przez ok godzine obraz byl bardzo zamazany. 
Czuję się zmęczona, te ostatnie miesiące były dość stresujące. Okulista zbadał oczy, nie zakrapial wykonał tylko podstawowe badania i powiedział, że wszystko w porządku. Stwierdził że może to być wynik leków na nadcisnienie lub zmęczenia w pracy (pracuje oczami przy sztucznym świetle). Leki zmieniłam, pracy nie zmienie, ale od 2tyg jestem na urlopie i w tym czasie właśnie wystąpiły te sytuacje z zamazaniem obrazu po wstaniu.
Kręgosłup szyjny prześwietlony. Neurolog stwierdził, że ok.

Po miesiącu objawy zawrotów (chociaż to bardziej bylo uczucie jakbym była po 2 drinkach) minęły, czasem jest uczucie ciężkiej głowy, bóle głowy żadko. Z energicznej dziewczyny zrobilam się wrakiem, który lezałby, brak weny. Nie wiem czy to objaw już nakręcania się, nerwica, czy coś poważniejszego. 
Często czuje mrowienie w twarzy i rękach. Dłonie mi drętwieją, z nogą mam problem od roku, podobno nadwyrężone ścięgno achillesa ale też bardzo długo diagnozowali i nie byli pewni. Mialam sytuacje, gdzie nie mogłam stanąć na nogę. Od kilku lat mam problem, że czasem zachwieje się, obije o klamkę chociaż mam dużo miejsca. Zwalalam to na niezdarność.

W sylwestra miałam atak bólu ręki, taki przeszywający, bez powodu od dłoni do przedramienia. Nie nadwyrężylam, nie przeciążyłam. Trwał kilka godzin, a później rano kolejnego dnia było jeszcze lekkie mrowienie.

Jestem zdezorientowana, do tej pory łączyłam to z niedoborem wit D, ale uzupełniam w leku od 2 miesięcy, a objawów jest coraz więcej.
Mój lekarz stwierdził, że to nerwica, że to był ciężki rok dla mnie, gdzie zasypała mnie lawina diagnoz związanych z hormonami itd i się nakręcam.

Ale ja czuje, że coś jest nie tak. Bardzo bym chciała żeby to byla tylko nerwica. 
Od neurologa wyprosiłam skierowanie na rezonans głowy, termin koniec stycznia. 
Na forum naczytalam się o objawach sm i chorobie devica.
W związku z tym mam pytanie o dobrego neurologa ze Szczecina lub okolic? Może ktoś był w podobnej sytuacji.
Mam 28 lat, zaręczylam się, planuje przyszłość, a przez to wszystko zaczynam wariować :/

Wydrukuj tę wiadomość

Skąd i gdzie
Napisane przez: baryla1969 - 02-01-2020, 19:41 - Forum: Lokalnie i regionalnie - Odpowiedzi (60)

A może jak już powstał temat taki to jakoś podtematy o województwach można by zrobić? Tak żeby może każdy kto zechce przyznał się gdzie mieszka i gdzie się leczy. Wiadomo każdy gdzieś  te informacje podawał, ale raczej nie do znalezienia w róznych wątkach. A czasem sie może przydać.

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM?
Napisane przez: bartek92 - 02-01-2020, 17:38 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (5)

Cześć,zaczne od początku.2 miesiące temu zacząłem odczuwać dziwne mrowienie w opuszkach kciuka i wskazującego palca.Bylem u neurologa i nie podejrzewal u mnie SM lecz skierował mnie na badanie EMG które nie wskazało żadnych zmian.Nastepnie pojechalem do fizjo stwierdzil ze moge mieć ucisk wiec zaczal mna "strzelac"rano gdy wstałem poczulem ze mrowienie objęło kolejny ppuszek palca.Miedzy czasie co jakis czas po przebudzeniu czułem dretwienia palców raz lewej raz prawej ręki ktore mijały po paru sekundach.Udalem się do lekarza rodzinnego stwierdzil ze to może byc nerw promieniowy i przepisal mi neurovit ktory mi w sumie pomógł poniewaz na dzien dzisiejszy mrowienie jest bardzo slabe.Mrowienie narasta tylko wtedy gdy reke wyciągnę mocno przed siebie i mrowieja tylko te 3 palce.Zrobilem rtg klatki i kregoslupa szyjnego wszystko wyszlo ok.Dodam jeszcze ze od kilku dni mam szumy w lewym uchu które bezustannie mi dokuczaja.Doszly takze parestezje twarzy ktore wystepuja zazwyczaj na dworzu gdy jest zimno.Obawiam się Sm

Wydrukuj tę wiadomość

Hej ..
Napisane przez: Agabujno - 02-01-2020, 12:42 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Dzis bylismy u lekarza ..
Ost rezonans byl w lipcu bralismy aubagio .
24.12 kolejny rezonans ktory wylazal 1 zmiane .
Lekarz zalecil zmiane leku na OCRELIZUMAB .
raz na pol roku kroplowka .
Ktos bierze ten lek ?

Wydrukuj tę wiadomość

Zasilek rehabilitacyjny czy renta ?
Napisane przez: j1234 - 01-01-2020, 23:15 - Forum: Sprawy urzędowe - Odpowiedzi (10)

Witam!
Przebywam obecnie na zwolnieniu chorobowym.Nie czuje się na siłach żeby wracać do pracy . W związku z czym mam pytanie czy Wy najpierw wnioskowaliscie w ZUS o zasilek rehabilitacyjny a potem  ewentualnie o rentę czy od razu o rentę?

Wydrukuj tę wiadomość

Uśmiech Cześć wszystkim forumowiczom! :)
Napisane przez: Anilewe84@ - 29-12-2019, 22:30 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (52)

Witam wszystkich. Moja historia z SM zaczęła się całkiem niedawno a przynajmniej tak mi się wydaje. W maju 2019r. miałam pierwszy rzut, który objawiał się zdretwieniem skóry głowy (tył głowy, cała lewa strona) oraz mrowieniem i dretwieniem lewej ręki z brakiem czucia w palcach). Trwało to około miesiąca. Tomografia komputerowa kręgosłupa (ze względu. na aparat ortodontyczny nie mogłam mieć RMI ) w odc. szyjnym wykazała, że mam lekki bałagan w kręgach szyjnych (dyskopatia C5-C6) i na tym diagnoza się zakończyła. Wszystkie objawy ustąpiły. Po około 5 miesiącach wszystko wróciło tylko jeszcze bardziej odczuwalne, plus kilka nowych objawów: mrowienie, odrętwienie i "ciagniecie" całego lewego boku, brak czucia w lewej dłoni,  swędzenie skóry cały czas w tym samym miejscu pomimo, że nic tam nie było co mogło tak strasznie siedzieć,  że omal dziury nie wydrapałam na szyi i do tego objaw Lhermittea po pewnym czasie. Po zdjęciu aparatu ortodontycznego było RMI głowy (kilkanaście zmian ogniskowych odpowiadających "niespecyficznym ogniskom demielinizacji") a później RMI szyi (czynne ognisko demielinizacji) i skierowanie do szpitala na badanie płynu mozgowo-rdzeniowego i podanie sterydu. Wynik PMR potwierdził obecność prążków. Teraz czekam na wizytę w Poradni SM do której dostałam skierowanie (termin dopiero na maj 2020). Niektóre objawy do tej pory nie ustąpiły (mrowienie palców lewej ręki, odrętwienie i objaw Lhermittea). Cała reszta ok Uśmiech Póki co czuję że bardzo mało wiem o tej chorobie a lekarze za wiele mi nie chcieli powiedzieć zanim dostanę wyniki badań PMR, dlatego mam nadzieję że od Was się trochę dowiem jak to może wyglądać w praktyce Oczko Pozdrawiam serdecznie

Wydrukuj tę wiadomość

Gwiazdka Witam
Napisane przez: Paulinka - 29-12-2019, 21:53 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (10)

Cześć wszystkim Uśmiech
Jestem Paulina,mam 32 lata.Choruję na sm od 7 lat.Zaczęło się oczopląsem i drętwieniem lewej nogi.Diagnoza była dla mnie szokiem.Byłam kilka miesięcy po ślubie z planami o podróżach w ciepłe kraje,o dzieciach i „normalnym” życiu.Wstyd się przyznać ale w chwili otrzymania diagnozy wiedziałam tylko tyle o tej chorobie,że kończy się na wózku inwalidzkim.
Dopiero od roku jestem w programie lekowym i leczę się Tecfiderą.To była decyzja moja i męża.Chcieliśmy powiększyć rodzinę ale długo się nie udawało.Teraz od 1,5 roku jestem mamą,nie podróżuję w ciepłe miejsca ale prowadzę w miarę normalne życie Uśmiech
Sm jest przy mnie codziennie i nie daje o sobie zapomnieć.Zaciskam zęby i idę dalej.Słyszałam opinie,że chorując na sm powinnam być ekspertem w tej dziedzinie.U mnie tak nie jest.Nie zagłębiam się,nie przykładam wagi do pamiętania o wszystkich rzutach czy dolegliwościach.Pozwala mi to utrzymać spokój wewnętrzny i harmonię.
Najcięższe w sm było i jest właśnie psychiczne ogarnięcie tej choroby.Co może być jutro lub za rok.Myśl,że nie będę się w stanie zająć synkiem lub,że ktoś z rodziny będzie musiał się mną zająć.Za dużo gdybania,rozmyślania i stres gotowy.
Chyba za bardzo się rozpisałam Zawstydzony

Wydrukuj tę wiadomość

Szumy w uszach
Napisane przez: Elka. L - 29-12-2019, 15:19 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (3)

Cześć wszystkim. Od jakiegoś czasu mam problem z uszami, a właściwie z jednym uchem. Często mi się zatyka i słyszę szumy, ale takie jakby szum morza lub wiatru. Jest to dość uciążliwe, bo mam bardzo osłabiony słuch w tym uchu i szumy przeszkadzają. Byłam u laryngolog, on oczywiście nic nie znalazł. Ma ktoś podobne obawy, jak sobie z nimi radzić. Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Smutek To znowu ja
Napisane przez: Agabujno - 28-12-2019, 11:07 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (5)

Witam was.
Prosze wypowiedzcie sie .
Dzis Grzes byl u lekarza domowego na pobraniu krwi ..jak co miesiac bierze od sierpnia aubagio. Mamy kontrole u neurologa 2 stycznia ..
Dzis lekarz domowy zajrzal do nowego rezonansu z 24 .12 i powiedzial ze jest kilka nowych zmian ..
Czy to znaczy ze ten lek nie dziala ?

Wydrukuj tę wiadomość